hirdetés

Metformin policisztás ovárium szindrómában

Policisztás ovárium szindrómában metformin adagolással megelőzhetők a terhességi komplikációk.

hirdetés

Az Endocrine Society Annual Meetingen (ENDO 2018) Chicagoban norvég kutatók arról számoltak be, hogy policisztás ovárium szindrómában (PCOS-ben) szenvedő terhes nőkben a metforminkezelés csökkenti a terhességi komplikációkat, viszont nem akadályozza meg a terhességi diabetes kialakulását, és nem ismerjük az utódokra gyakorolt hosszú idejű hatást sem. A PCOS-ben gyakoribb terhességi komplikációk megelőzésére már eddig is gyakori volt a metformin indikáción túli („off label”) alkalmazása, holott a korábbi vizsgálatok nem igazolták egyértelműen a szer jótékony hatását.

A PregMet 2 vizsgálatba 2487 PCOS-ben szenvedő terhes nőt soroltak be és randomizáltak két csoportba Norvégiából, Svédországból és Izlandról. A terhesek egyik csoportja metformint kapott (az első héten napi 2 x 500 mg-ot, majd a szülésig folyamatosan napi 2 x 1000 mg-ot), a másik csoport placebót szedett. Kiinduláskor a terhes nők átlagos életkora 30 év volt, BMI-jük kb. 28 kg/m² -nek adódott. A metformint kapóknál összegezve 5%-ban fordult elő késői vetélés, ill. koraszülés, míg a placebót kapóknál 10%-ban (OR: 1,99, P=0,08). Összehasonlításképpen a vetélés és a koraszülés a norvég – és egyéb északi – népességben 5,2%-ban jelentkezik. Az amerikai Centers of Disease Control and Prevention (CDC) szerint az USA-ban ez 10%-ra tehető. Ez azt mutatja, hogy a „kezelt csoportunkban legalábbis nem emelkedett a koraszülések aránya az átlagos népességben mérhetőhöz képest”.

A vizsgálat másodlagos végpontja volt a legmeglepőbb: a metformin csoportban 25%-ban, a kontroll csoportban 24%-ban alakult ki terhességi diabetes (P=0,75). A kutatók alaposan értékelték a terhes nők glukóz-homeosztázisát, és nem találtak semmilyen eltérést az éhomi vércukor, a 2 órás cukorterhelés, a HOMA-teszt, a HOMA-IR teszt, vagy az inzulin szintekben sem. A vizsgálat vezetője, Dr. Eszter Vanky (Norwegian University of Science and Technology kutatója) úgy gondolja, hogy terhességben valami megakadályozza a metformin vércukor-csökkentő hatását.

Nem volt eltérés a vérnyomásban, a preeclampsiában, a szülés lefolyásában, vagy a szülés utáni vérzések tekintetében sem a két csoport között. A metformint kapóknál kisebb volt a súlygyarapodás: 8,7 kg vs 11,5 kg (P<0,001). Az újszülöttek súlya nem különbözött, bár a metformint szedő anyák gyermekeinek fejkörfogata kissé nagyobb volt (35,4 cm vs 35,0 cm, P=0,006). Azonos mértékben jelentkeztek mellékhatások, a veleszületett rendellenességek szintén azonosan alakultak. A metformin csoportban 3, a placebo csoportban 2 intrauterin elhalás következett be, ami soknak mondható, de ez leginkább a PCOS következménye, és nem a metforminé. A vizsgálat utánkövetési adataiból viszont az derült ki, hogy a terhesség alatt metformint szedő PCOS-ben szenvedő nők gyermekeinek testsúlya a negyedik életévükben nagyobb volt, mint azon kortársaiké, akik nem voltak kitéve a terhesség alatti („in utero”) metformin hatásnak.

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > ENDO 2018: The Endocrine Society Annual Meeting

2. Medscape Medical News

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.