hirdetés

Hipokalcémia veszélye csontritkulás elleni szer alkalmazása esetén

Az FDA 2022 november 22-én közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a dialízissel kezelt, és denosumabot szedő betegekben fennállhat a hipokalcémia veszélye.

hirdetés

Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) előzetes bizonyítékokra hivatkozva a súlyos és tünetekkel járó hipokalcémia "jelentős kockázatára", valamint a kórosan alacsony kalciumszinttel összefüggő súlyos kimenetelekre hívta fel a figyelmet a dialízissel kezelt és csontritkulás ellen denosumabot (Prolia) kapó betegek esetén. 

Figyelmeztetésében az FDA azt tanácsolta a klinikusoknak, hogy gondoskodjanak a Proliát kapó dializált betegek megfelelő kalcium- és D-vitamin-pótlásáról, és a jelenlegi gyakorlathoz képest sűrűbben ellenőrizzék ezen betegeik vér kalciumszintjét, ezzel csökkentve a hipokalcémia valószínűségét vagy az általa kockázatok súlyosságát.

Az ügynökség arra kérte a klinikusokat, hogy "figyelmeztessék a dializált betegeiket, hogy azonnal kérjenek segítséget, ha hipokalcémiás tüneteket tapasztalnak", például szokatlan bizsergést vagy zsibbadást a kezekben, karokban, lábakban vagy lábakban; fájdalmas izomgörcsöket vagy görcsöket; légzési nehézséget okozó garat- vagy tüdőgörcsöket, hányást, rohamokat vagy szabálytalan szívritmust.

Az FDA közvetlenül is üzent a Proliát szedő dialízissel kezelt embereknek. Azt tanácsolta a betegeknek, hogy figyeljenek ezekre a tünetekre, és jelentkezésükkor értesítsék egészségügyi szolgáltatójukat. Arra is felhívta a dialízis alatt álló és Proliát kapó betegeknek, hogy ne hagyják abba maguktól a szer alkalmazását anélkül, hogy ezt megbeszélnék kezelőorvosukkal.

Az FDA arra kéri a szolgáltatókat és a betegeket, hogy az FDA MedWatch programján keresztül lépjenek kapcsolatba az ügynökséggel a Prolia (vagy más gyógyszerek) mellékhatásaival kapcsolatban.

Az FDA a hipokalcémia és az ebből eredő szövődmények kockázatának "gyakorisága és súlyossága" miatt adta ki a riasztást. Az ügynökség szerint a kockázat a legakutabbnak tűnik azoknál a dializált betegeknél, akik Proliát is kapnak, de a kockázat kiterjedhet azokra az előrehaladott vesebetegségben szenvedőkre is, akiket nem kezelnek hemodialízissel.

A riasztás a Prolia folyamatban lévő biztonsági tanulmányának „köztes eredményeiből” ered. Erre a vizsgálatra az FDA akkor kérte fel az Amgent, a készítmény gyártóját, amikor 2010-ben engedélyezte a denosumab forgalomba hozatalát az Egyesült Államokban. Az FDA szerint ezen időközi eredmények felülvizsgálata azt mutatja, hogy előrehaladott vesebetegségben szenvedő betegeknél a Prolia alkalmazásakor fokozott a hypocalcaemia kockázata. Ezen kívül az FDA-nak benyújtott nemkívánatos eseményekről szóló jelentések belső vizsgálata azt sugallta, hogy a Prolia-val kezelt dializált betegek esetén "jelentős a súlyos és tünetekkel járó hipokalcémia kialakulásának kockázata, beleértve a kórházi kezelést és a halált is".

Az ügynökség továbbra is vizsgálja a Prolia előrehaladott vesebetegségben szenvedő betegeknél, különösen a dializált betegeknél történő alkalmazásának lehetséges biztonsági problémáját, és végső következtetéseit és ajánlásait a felülvizsgálat befejezéskor közli, vagy akkor, ha további információ birtokába jut.

Forrás: FDA

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.