hirdetés

Hirtelen gyermekhalál szindróma

Bár a hirtelen csecsemőhalál szindrómával igen sokat foglalkozunk, kevéssé ismert, és szerencsére kevéssé gyakori a kisgyermekkorban 1-4 éves kor között bekövetkező hirtelen halál.

hirdetés

Az Egyesült Államokban évente kb. 1400 hirtelen csecsemőhalál („bölcsőhalál”) szindrómát (sudden infant death syndrome, SIDS) és közel 400 a kisgyermekkori, ismeretlen eredetű hirtelen halált (sudden unexplained death in children, SUDC) regisztrálnak. Új kutatások szerint megmagyarázhatatlan, hirtelen gyermekkori (1-4 éves kor közötti) halált okozó kardiális- és görcsrohamok hátterének közel 9%-ban feltételezhető a génmutációk szerepe, ezen belül is elsősorban az olyan mutációké, amelyek a szülőkben még nem lelhetők fel, az utódokban először, azaz de novo jelennek meg.

genetikai variánsok állnak, de a kisgyermekkori, ismeretlen eredetű hirtelen halál (sudden unexplained death in children, SUDC) kutatásai elég korlátozottak – mondták el Dr. Matthew Halvorsen (University of North Carolina at Chapel Hill) és munkatársai. A legtöbb SUDC az 1 és 4 év közötti életkorban következik be, és standardizált kivizsgálási rendszer hiányában az ilyen halálok könnyen félreértésekre vezethetnek. A hirtelen csecsemőhalál („bölcsőhalál”) szindrómával (sudden infant death syndrome, SIDS-sel) ellentétben (ami az USA-ban évente kb. 1400 esetet jelent) kb. 400, 1 év fölötti kisgyermek hal meg évente SUDC-ben. Az esetek tanulmányozásának fő akadálya az, hogy a „molekuláris boncolás” (ami a halott posztmortem vizsgálatával együttesen végzett genetikai analízist is jelent) nem terjed ki a szülők genetikai felmérésére, és így a de novo mutációk igazolása csak korlátozottan történik.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent Dr. Matthew Halvorsen (University of North Carolina at Chapel Hill) és munkatársai 124 elhunyt gyermek posztmortem vizsgálatával együtt mindkét élő szülő exomjának szekvenciáját is megvizsgálták. Az elhúnyt gyermekek átlagos életkora 34,2 hónap volt, 54%-uk volt a fiú, és 82%-uk volt fehér. A SUDC-ben elhunyt gyermekeknél 10-szer gyakrabban lehetett a kardiális- és epilepsziás eseményekkel összefüggő génekben de novo mutációkat találni, az egészséges kontrollokban (OR: 9,76).

A kutatók összesen 11, a SUDC megnövekedett kockázatával járó variánst mutattak ki, közülük 7 volt de novo. A 124 mutációs esetből három (kettő RYR2 és egy TNNI3) az American College of Medical Genetics and Genomics által javasolt CardiacEpilepsy géneket érintette, ami alátámasztotta az epilepsziával való összefüggést. Egy másik figyelemreméltó eredmény az volt, hogy 6 de novo mutáció a kalcium-szabályozásban szereplő génekben volt, ami felveti a hirtelen halálhoz vezető kardiális sérülékenység lehetséges szerepét. A kutatók szerint összességében a SUDC esetek kb. 9%-ában gén-mutációk játszhatnak szerepet.

A tanulmány eredményeinek korlátai között szerepel, hogy pl. nincs a váratlan halálokra fókuszáló nagy népességi adatokkal alátámasztva, bizonyára van olyan mutációknak is szerepük, amelyek elkerülhették a kutatók figyelmét, és nincsenek a vérből vett DNS-mintákra vonatkozó adatok. A károsodott DNS-ek genetikai azonosítása azonban életmentő orvosi beavatkozások kialakításában nyújthat segítséget.

Fontos tudni, hogy ezek a genetikai mutációk elsősorban spontán keletkeznek és nem a szülői örökség részei, tehát a gyermekeiket SUDC-ban elvesztett szülőknek nem kell a már meglévő többi gyermekük miatt aggódni, és nem kell félniük az újabb gyermek vállalásától.

A kisgyermekkori halálozás jelentős része megmagyarázhatatlan, és okainak vizsgálatát az is nehezíti, hogy ezeknek a halálozásoknak nincs is hivatalos diagnosztikai kódja. A kutatók a SUDC és a családi anamnézisben szereplő lázas görcsrohamok kapcsolatát, valamint az epilepsziás agyi strukturális eltérésekkel való összefüggést feltételezik. Az egyik fontos hipotézis szerint ezek a hirtelen kisgyermekkori halálok, a halva születések, a SIDS-ek, a hirtelen, megmagyarázhatatlan epilepsziás halál (sudden unexpected death in epilepsy, SUDEP) mögött is hasonló kiváltóokok húzódhatnak.

Forrás:

Splete H. Gene mutations may drive sudden unexplained death in children. Medscape Medical News. January 04, 2022.

Halvorsen M, Gould L, Wang X, et al. De novo mutations in childhood cases of sudden unexplained death that disrupt intracellular Ca2+ regulation. PNAS December 28, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.