hirdetés

Hosszantartó higanygőz expozíció

A higanymérgezés diagnosztizálása mind a korai, mind a későbbi fázisban igen nehéz, azonban a limfocita muszkarinreceptorokban a mérgezés alkalmas biomarkerére akadtak.

hirdetés

A higanymérgezést a szakirodalomban általában munkahelyi expozícióval hozzák összefüggésbe, ugyanakkor a higanygőzzel otthoni / nem foglalkozási környezetben is találkozhatunk. A higany megtalálható az otthon, az iskolákban, vagy a kórházakban használt vérnyomásmérőkben és barométerekben (és korábban a lázmérőkben) is. A higanytartalmú eszközök eltörésekor a kiszabaduló higanycsöppek krónikus elemi higanymérgezést okozhatnak. A legújabb mesterséges világítási rendszerek (pl. kompakt fénycsövek (CFL)) ugyan energiatakarékosak a hagyományos izzókhoz viszonyítva, de több milligrammnyi higanyt tartalmaz(hat)nak. Így aggályok merültek fel a CFL-ek esetleges törése okozta higanygőz expozíció miatt. A belélegzett (elemi) higanygőz 80%-a ugyanis felszívódik az alveoláris membránon keresztül, ahonnan a vér útján eljut az agyba és más szövetekbe is. A kezdeti jelek influenzaszerűek, a légutakat érintik (köhögés, torokfájdalom, légszomj, mellkasi fájdalom). Ezt a „fémfüst lázat” gyakran –tévesen- vírusos eredetűnek tartják. Ezt követően a gasztrointesztinális, központi és perifériás idegrendszert érintő, igen változatos tünetek jelentkezhetnek: láz, erythemás bőrkiütés, viszketés, hidegrázás, gyomor-bélrendszeri panaszok, fémes íz, fejfájás, és gyengeség. A központi idegrendszer fogékonysága a higanyra epidemiológiai és kísérleti tapasztalatok alapján jól ismert. Jelentős bizonyítékok azt mutatták, hogy a kolinerg muszkarin rendszert in vitro és in vivo a higanyexpozíció is befolyásolja. A Case Reports in Medicine-ben megjelent tanulmány egy krónikus, nem-munkahelyi eredetű higanymérgezés esetéről számol be, mely tíz évig tartó, elhúzódó higanygőz expozíciónak tudható be. A mérgezés forrása egy otthoni, törött barométerből kiszivárgó higany. Roda és munkatársai szerint a krónikus higanymérgezés tünetei: neuropszichiátriai zavarok, perifériás neuropátia és veseérintettség, ami proteinuriaként vagy tubulopátiaként jelentkezik. A neurológiai tünetek egyebek mellett lehetnek csökkent idegi ingerületvezetés, csökkent motoros készségek, ingerlékenység, rossz koncentráció, félénkség, remegés (kezdetben a kézben, majd továbbterjed más testrészekre), koordinációs zavar (pl. nehézségek séta során), és rövidtávú memóriazavar. A motoros készségek visszafordíthatók, de a rövidtávú memóriazavar állandósulhat. Korábbi tanulmányokban katekolamin többlet miatt fellépő súlyos magasvérnyomásról is beszámoltak. A szerzők nemcsak igen részletes és tanulságos esetismertetést publikáltak, hanem egy jól használható biomarkert is kerestek, amit a limfocita muszkarinreceptorokban találtak meg. A laboratóriumi eredmények egyértelműen alátámasztották, hogy ezen perifériás biomarker megfelelő célpont a Hg neurotoxicitás vizsgálatára emberekben. Ez az első dokumentált eset egy adott neurokémiai biomarker sikeres alkalmazásának, amely lehetővé teszi a klinikai szakemberek számára a korai diagnózis felállítását, és a kelát terápia hatékonyságának megfigyelését.

 

Forrás: Case Reports in Medicine

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.