hirdetés

Kettős trombocita aggregáció gátlás másodlagos prevencióban

A THALES vizsgálat legfrissebb eredményei szerint a ticagrelor plusz aszpirin kezelés előnyösebb az egyedüli aszpirin kezelésnél

hirdetés

Az AstraZeneca 2020. január 27-én kiadott közleménye szerint a Fázis III THALES vizsgálatban az akut ischaemiás stroke-ot, vagy átmeneti ischaemiás attakot (TIA-t) szenvedett betegekben a ticagrelor (Brilinta, nálunk Brilique, AstraZeneca) nevű trombocita aggregáció ellenes szer aszpirinnel együtt adva statisztikailag szignifikánsan csökkenti az ismételt stroke-ok bekövetkezését, illetve az ebből származó halálozást az aszpirin plusz placebóhoz képest.

A stroke világszerte a halálozás második leggyakoribb oka, 2017-ben mintegy 6,2 millió volt a stroke miatt bekövetkezett, regisztrált halál, ezek közül 2,7 millió ischaemiás eredetű volt.

A THALES vizsgálatot több mint 11.000 betegen végezték. A betegek enyhe akut ischaemiás stroke-on, vagy nagy kockázatú TIA-n estek át, és kezelésüket az első tünetek megjelenése után 24 órán belül elkezdték. Az AstraZeneca által szponzorált, randomizált, placebóval ellenőrzött, kettős vak nemzetközi, multicentrikus THALES vizsgálatban azt a hipotézist kívánták alátámasztani, hogy a ticagrelor plusz aszpirin kezelés a stroke és a halálozás együttes eredményei tekintetében meghaladja az önállóan adott aszpirin eredményeit. A kezelt csoportban 180 mg töltő-adaggal kezdték a ticagrelor adagolását a randomizálás utáni első napon, majd a 2-30 napokon napi kétszeri 90 mg-mal folytatták, míg a kontroll csoport placebót kapott. Mindkét csoport betegei az 1. napon nyílt elrendezésben (open-label) 300-325 mg aszpirint kaptak, az aszpirin adagolását a 2-30 napokon napi 75-100 mg-mal folytatták. A vizsgálat elsődleges végpontja a kezelések megindítás utáni 30. napon észlelhető kombinált stroke és halálozás aránya volt.

Dr. Clay Johston (a THALES vizsgálat vezetője és a Dell Medical School at the University of Texas, Austin dékánja) szerint a minor akut ischaemiás stroke-on vagy nagy kockázatú TIA-n átesett betegekben nagyon gyakori egy következő ischaemiás esemény, melynek kockázata különösen magas az első esemény utáni első 30 napban, ezen belül is legmagasabb az első 24 órában. Az előzetes biztonságossági adatok szerint – a ticagrelor profiljának megfelelően – a kezelési karban több vérzéses szövődmény fordult elő, ennek ellenére az aszpirin plusz ticagrelor kezelést kapóknál csökkent ezen súlyos következmények kockázata.

A THALES vizsgálat eredményei alátámasztják a 2018-ban megjelent POINT vizsgálatban tapasztaltakat. A POINT vizsgálatba 4881 beteget vontak be, akik clopidogrel plusz aszpirint, vagy önállóan aszpirint kaptak. Az aszpirin mellett clopidogrelt kapók csoportjában kevesebb súlyosabb ischaemiás esemény következett be 131/2432 esetben (5,0%), mint a kizárólag aszpirin kezelésben részsülőknél, ahol a gyakoriság 160/2449 (6,5%) volt (HR: 0,75, 95%CI 0,59-0,95). A clopidogrel plusz aszpirin az önállóan csak aszpirinhez képest csökkentette valamennyi nagyobb ischaemiás történés (ischaemiás stroke, szívinfarktus) előfordulását továbbá az ischaemiás vaszkuláris eseményekből származó halálozást is a kisfokú ischemiás stroke-ot elszenvedett vagy a TIA nagy kockázatával rendelkező betegekben. Bár a kettős trombocita aggregáció gátló kezelés esetén nőtt a vérzések száma, 23 volt (0,9%), szemben a kizárólag aszpirint szedők csoportjában előforduló 10 esettel (0,4%), de az ischaemiás események kockázatának csökkentéséből származó előny meghaladta a vérzések számának növekedése okozta hátrányt.

A THALES vizsgálat friss eredményeiből még egyelőre nem állapítható meg, hogy az ischaemiás események kockázatának csökkentése okozta előny meghaladja-e a nagyobb vérzések kockázatának növekedéséből származó hátrányt, amit a későbbiekben tudnak csak számszerűleg meghatározni. Dr. Johnston, aki a POINT vizsgálatot is vezette, elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy a THALES vizsgálatot a POINT vizsgálat alapján építették fel, bár a POINT vizsgálatban néhány súlyosabb stroke-on átesett beteg is szerepelt. Továbbá a POINT vizsgálatban az első tünetek megjelenése után 12 órán belül, a THALES vizsgálatban csak 24 órán belül kellett elindítani a vizsgálandó kezelést.

Mene Pangalos (Biopharmaceuticals R&D, adminisztratív alelnök) kijelentette, hogy „a Fázis III THALES vizsgálat szerint az enyhe akut ischaemiás stroke-ban, vagy nagy kockázatú TIA-ban szenvedőkben a ticagrelor plusz aszpirin kezelés javít a betegség kimenetelén. A további részletes eredményekre várnunk kell.”

A ticagrelor (hazánkban Brilique) egy szájon át szedhető reverzibilis, direkt hatású P2Y12 receptor antagonista, mely gátolja a trombociták működését. A ticagrelort 110 országban törzskönyvezték az akut koronária szindrómában (ACS-ban) szenvedők kezelésére, és több mint 70 országban a nagy kockázatú, szívrohamon átesett betegeknél a másodlagos kardiovaszkuláris történések prevenciójára is alkalmazzák. Aszpirinnel együtt akut koronária szindrómában szenvedő idős, ill. szívinfarktuson átesett, atherothrombotikus eseményekre magas kockázatú betegekben prevencióra alkalmazzák.

Források:

1. Hughes S. Ticagrelor shows benefit in acute stroke. THALES topline results. Medscape Medical News > Neurology News. January 27, 2020.

2. AstraZeneca. Brilinta met primary endpoint in Phase III THALES trial in stroke. 27 January 2020 07:00 GMT

3. Johnston SC, Easton JD, Farrant M, et al. Clopidogrel and aspirin in acute ischemic stroke and high-risk TIA. N Engl J Med 2018;379:215-225,

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.