hirdetés

LDL-szint csökkentés és a kardiovaszkuláris kockázat alakulása

Egy retrospektiv vizsgálat szerint az LDL-szint megfelelő szintre való csökkentése ellensúlyozni képes a magas lipoprotein(a) szinttel járó kardiovaszkuláris kockázatokat.

hirdetés

A(z) European Atherosclerosis Society (EAS) kongresszusán előadott új vizsgálat eredményei szerint a low density lipoprotein (LDL)-koleszterin célzott szintre csökkentésével ellensúlyozni lehet a magas lipoprotein(a) szintek miatti ateroszklerotikus kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát, különösen akkor, ha a beavatkozást korán elkezdjük.

Az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat során csaknem 500.000 személy Lp(a) és LDL-koleszterin szintjeinek és genetikai kockázatának elemzésével azt vizsgálták, hogy a különböző életkorban elkezdett LDL-koleszterin-szint csökkentés mennyire befolyásolta az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris megbetegedéseinek kockázatát alapvetően meghatározó Lp(a) expozíció hatását.

Dr. Brian A. Ference (University of Cambridge, UK) és munkatársai olyan 455.765 személy - a(z) UK Biobankból származó - adatait tanulmányozták, akiknél sem kardiovaszkuláris történések, sem diabetes, sem 30 év alatti korban kezelt daganatos betegség sem szerepelt a kórelőzményben, azokat viszont nem vették be a vizsgálatba, akik családjában előfordult hiperkoleszterinémia. A bevont személyek LDL koleszterin-szintje a vizsgálatba történt besorolás idején 5 mmol/l alatti volt. A résztvevők osztályozása céljából az Lp(a) genetikus kockázati értékét az rs10455872 és az rs3798220 és egy LDL 100 variánst tartalmazó genetikai értékelés alapján határozták meg, ennek alapján átlagos Lp(a) szintű, magasabb Lp(a) szintű, illetve magasabb Lp(a)- és alacsonyabb LDL-koleszterin szintű csoportokat képeztek.

Azt találták, hogy magasabb Lp(a) abszolút érték és emelkedett genetikai kockázat mellett az egyén élete során progresszíve emelkedik a nagy koronária történések kockázata. A magasabb Lp(a) szintek és az alacsonyabb LDL-koleszterin szintek kombinált vizsgálatával azt látták, hogy az Lp(a) 123 nmol/l értéknél a nagy koronária-történések kockázatának emelkedése ellensúlyozható az LDL-koleszterin szint 19,5 mg/dl-rel (0,507 mmol/l-rel) történő csökkentésével. A 251 nmol/l Lp(a) szinttel rendelkezőknél a nagy koronária-események kockázatának emelkedését az LDL-koleszterin szint 36,1 mg/dl-rel (0,938 mmol/L-rel) történő csökkentésével lehet kompenzálni.

Az emelkedett Lp(a) érték kockázatának csökkentéséhez az életkor emelkedésével egyre komolyabb LDL-csökkentő beavatkozásra van szükség. Pl. egy 220 nmol/l szintű Lp(a) mellett a jelentős koronária-esemény ellensúlyozása akkor lehetséges, ha 30 éves kortól kezdve 0,8 mmol/l-rel csökkentjük az LDL-koleszterin szintet, ha az LDÍL-szint csökkentést későbbi életkorokban kezdjük, akkor már egyre nagyobb mértékű csökkentés szükséges: 40 éves korban kezdve már 0,9 mmol/l, 50 éves korban 1,2 mmol/l, 60 éves korban kezdve már 1,5 mmol/l.

A szerzők szerint a későbbi életkorban kezdett étrendi- és életmódváltoztatás valószínűleg már nem képes csökkenteni a kockázatot.

Az LDL-koleszterin csökkentés általánosságban csökkenti az egyes Lp(a) szintek okozta kockázatot, de a szerzők az EAS együttműködésével olyan applikációt fejlesztenek, amely a személyre szabott LDL-csökkentés mértékének kialakításakor nem csak a beteg életkorát veszi figyelembe, hanem a személyre szabott kezelés érdekében több más faktort is, s ennek alapján nem csak az Lp(a) miatti megnövekedett szívinfarktus- és a stroke kockázat százalékos értékét adja meg, de arra is javaslatot tesz, hogy az LDL-koleszterin szintjét milyen szintre szükséges csökkenteni a kockázat legyőzése érdekében. Céljuk tehát nem csak az, hogy az orvosok megértsék: az Lp(a) mennyire növeli a kockázatot, hanem az is, hogy az orvosokat ellássák a kezelési döntéseket befolyásoló információkkal, és ezt a betegek is megismerhessék, hogy beláthassák az intenzív LDL-koleszterin csökkentés fontosságát.

A tanulmány további fontos üzenete az, hogy a beavatkozást a lehető legkorábban el kell kezdeni annak érdekében, hogy csökkentsük a megnövekedett Lp(a) szintek hosszantartó befolyását, mert ilyenkor még a mérsékeltebb adagokkal is el tudjuk kezdeni az LDL- koleszterin szint csökkentését. Dr. A rendszeres ellenőrzést Ference ideális lenne 30 éves korban elkezdeni, és a kockázat első jelére el kellene kezdeni a lipidcsökkentő beavatkozást. A jó hír az LDL-ről és az egyéb, ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegséget kiváltó betegségről az, hogy teljesen mindegy, hogy milyen módon csökkentjük azokat: történhet életmód változtatással, diétával és gyógyszerekkel is: a csökkentés a lényeg.

Az Lp(a) szintek lineáris összefüggést mutatnak az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségek kockázatával. Sajnos az egyéb fehérjék, a diéta és a testgyakorlás nem befolyásolják az Lp(a) szinteket, melyek csökkentésére ma még nincs hatásos terápiás módszer. Ezért már a 2019-es ESC/EAS guideline-ban javasolták az emelkedett kockázattal rendelkezők esetén az életmód intenzív megváltoztatását. Ez az ajánlás viszont nem írja elő elég specifikusan a teendőket, és nem is ajánlja az Lp(a)-szint mérését.

Forrás:

Davenport L. LDL-lowering to specific targets may offset risk from high Lp(a). Medscape Medical News > Conference News > EAS 2022. May 30, 2022.

European Atherosclerosis Society (EAS) 2022. Presented May 24, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.