hirdetés

Lesz-e belgyógyász 20 év múlva Magyarországon?

Az Orvostovábbképző Szemle 2002. decemberi számának 12-13. oldalán dr. Juhász László tanár úrnak, miskolci belgyógyász osztályvezető főorvosnak a Szerkesztőbizottság felkérésére írt tanulmánya olvasható a belgyógyászati osztályok vezetői utánpótlásának problémájáról. Ehhez a cikkhez kapcsolódva – s a belgyógyászati oktatásban eltöltött három és fél évtizedes tapasztalataimat is összefoglalva – szeretnék rövid áttekintést adni a graduális és posztgraduális képzés néhány kérdéséről, továbbá megpróbálok reagálni a belgyógyászat mint önálló diszciplína fenntarthatóságának lehetőségeivel kapcsolatban az utóbbi időben különböző fórumokon felvetődött gondolatokra.

Az egyetemi belgyógyászati oktatás hagyományosan a graduális képzés klinikai részének gerincét képezi, vagyis a hallgatók a harmadik évtől a szigorlóév kezdetéig folyamatosan hallgatnak belgyógyászati előadásokat (az első félévben propedeutikát), és minden félévben heti egy-két alkalommal kórtermi gyakorlatokon vesznek részt. Az évfolyamokat általában egy klinika viszi végig, bár az egyetemek egy részén évenként vagy félévenként cserélnek. Ez utóbbi módszernek kétségtelen előnye, hogy a belgyógyászat szélesebb területeiről nyerhetnek tapasztalatokat a hallgatók; ahol nagyon specializált belklinikák működnek, ott a minél szélesebb körű képzést csakis ebben a rendszerben lehet biztosítani. Kétségtelenül annak is vannak előnyei, ha a medikusok egységes szemlélet szerint hallgatják a teljes belgyógyászatot, de még egy nagy klinikán is nehéz kellő számú betegen bemutatni a kórképek teljes skáláját.

Az itt vázolt képzési rendszert számos bírálat érte, és már évtizedekkel ezelőtt történtek próbálkozások e hagyományos – lényegében az 1950-es évektől alkalmazott – oktatási rendszer megújítására. Csupán hallomásból tudom, hogy ezek a reformok sorra elbuktak, és az egyetemek lényegében mindig visszatértek a hagyományos rendszerhez. Ugyanakkor a hallgatók részéről az elmúlt években ismételten jelentkezett az igény arra, hogy képzésük betegközelibb, gyakorlatorientáltabb legyen. Ennek a törekvésnek nyilván a külföldi példák is tápot adtak, hiszen a nyugat-európai országokban sorra térnek át az egyetemek a blokkrendszerű oktatásra, melynek számos variánsával találkozhattak a manapság már szabadon utazó, gyakorlataik egy részét külföldön töltő medikusaink.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.