hirdetés

Még mindig viszket? – Egy új, második generációs antihisztamin, a rupatadin hatása különböző viszketéssel járó állapotokban

Bár az allergiák a civilizációs betegségek széles körben ismert csoportjait alkotják, a legtöbb beteg még mindig „alulkezelt”. Mivel urticariában és rhinitis allergicában a hisztamint tartják a legfontosabb mediátornak, a leggyakrabban használt gyógyszerek a hisztamin H1-es receptorán ható antihisztaminok. A jelenleg rendelkezésre álló antihisztaminok hatásaiban és biztonságossági profiljában figyelemre méltó különbségek vannak. Érdemes megismerkedni a rupatadin, a hazai piacra újonnan bekerült antihisztamin tulajdonságaival, annál is inkább, mivel az Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) dokumentum1 kívánatosnak tartja, hogy az antihisztaminok a hisztaminreceptoron kifejtett hatásokon kívül további tulajdonságokkal is rendelkezzenek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Mezei Györgyi, Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.