hirdetés

Mesterséges retina macula-degenerációban

Franciaországban már két időskori száraz macula-degenerációban (AMD) szenvedő beteg kapott mesterséges retina implantátumot a PRIMAvera multicentrikus klinikai vizsgálata során.

hirdetés

PRIMAvera multicentrikus klinikai vizsgálatban Franciaország Németország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország klinikai központjaiban összesen 38 AMD-ben szenvedő beteg kap majd mesterséges retinát. A vizsgálat résztvevőit a beültetés után 12 hónapig követik a látásélesség és a nemkívánatos események felmérése céljából, és a kezelés eredményességét 3 éven át figyelik, annak reményében, hogy az orvostechnikai eszköz az eredmények fényében megkapja a forgalomba hozatali engedélyt.

A PRIMA mesterséges retina rendszer három elemből áll: egy apró vezeték nélküli retinaimplantátum; egy szemüveg fényképezőgéppel és digitális kivetítővel; és a kivetítőhöz csatlakoztatott hordozható processzor. A kamera környezet vizuális jeleit rögzíti. A processzor algoritmusok segítségével dolgozza fel és egyszerűsíti a képeket, amelyeket aztán visszaküld a szemüvegre. A feldolgozott képeket a digitális projektor infravörös fényimpulzusok formájában vetíti a retinaimplantátum fotoreceptoraira. Ezek a receptorok ezután az optikai információt elektromos stimulációvá alakítják át, ami gerjeszti a belső retina idegsejtjeit, lehetővé téve számukra, hogy befogadják az információt, és a látóidegen keresztül továbbítsák az agyba. Ez az impulzus aztán vizuális érzékelést vált ki az agyban.

Kényes művelet

Az első műtét során Dr. Laurent Kodjikian (Hôpital de la Croix-Rousse, Lyon) a chip beültetéséhez meglehetősen nagy – 3,5 mm-es – bemetszést ejtett, majd sebészeti mikroszkópon keresztül figyelve lefejtette a retinát. Ez egy egészséges szemnél nem bonyolult, de a száraz AMD-vel érintett szemben, ahol a retinaszövet nemcsak nagyon vékony, hanem szilárdan is tapad a szem hátsó falához és nagyon törékeny is. Erre a lépésre tényleg időt kell szánni, mert ha az operatőr nem mehet túl mélyre menni, ha pedig túl közel van a felszínhez, akkor fennáll a retina perforációjának kockázata. Miután a chipet a retina alá helyezték, a retinaszövetet visszahelyezték a helyére. A művelet 2,5 órát vett igénybe (a gyártó a beavatkozás időtartamát 4-5 órára becsülte).

A páciens 12 hónapig rehabilitáció során alkalmazkodhat a rendszerhez. A gyártó és az orvosok azt remélik, hogy ez a páciens jobban fog látni az implantátummal. Valószínűleg autót azért majd nem tud vezetni és kisbetűs regényeket sem fog tudni olvasni, de nagyon valószínű, hogy a nagy betűvel nyomtatott kiadványokat tudja majd olvasni.

A retinaprotézis aktiválásakor a páciens olyan vizuális benyomásokat tapasztalt, amelyeket a műtét előtt nem látott. A kórház sajtóközleménye szerint pedig 1 hónappal a beavatkozás után a posztoperatív eredmény kiváló. Nincsenek szövődmények, a chip tökéletesen a helyén van, és a látást sem rontotta a műtét. A rehabilitáció során most már minden bizonnyal javulni fog a beteg látása.

"A különféle mesterséges retinarendszerek közül ez az eddigi legkifinomultabb, mert ebben van a legtöbb pixel. A technológia pedig minden bizonnyal még tovább fog fejlődni. De egyelőre a klinikai vizsgálatnak kell igazolnia, hogy valóban működik-e. Kodjikian 2021 decemberében egy második páciensébe ültetett be mesterséges retinát a műtét ezúttal 50 perccel kevesebb időt vett igénybe, mint az első.

Forrás:

Medscape: Two Patients With Macular Degeneration Get Artificial Retinas

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.