hirdetés

Miért kerülik az autisták a szemkontaktust?

Az autisták szemkontaktus kerülésének, kóros szociális kogníciójának hátterében a szubkortikális rendszerek túlműködése állhat.

hirdetés

Az autizmus spektrumzavarral élők nehezen néznek mások szemébe. A kutatók a jelenséget sokáig a személyes és szociális érdektelenség jelének tartották, de az autisták erről másként számolnak be. Számukra kellemetlen, és stresszel jár a szemkontaktus. Néhány beteg arról ad számot, hogy a szemkontaktus felvétele egyenesen fájdalmas, „égeti a szemeit”. Hasonló beszámolók és tapasztalatok alapján feltételezték, hogy a háttérben valamilyen neurológiai ok húzódik. A massachusetts-i kórház biomérnöki intézetének a Scientific Reports hasábjain megjelent cikke a viselkedés hátterének neuroanatómiai okait fejtegeti.

Eredményeik is cáfolják a fentebb említett szociális érzéketlenség közkeletű elképzelését. A vizsgálatot vezető Nouchine Hadjikhani szerint „a viselkedés oka, hogy a betegek szeretnék elkerülni azt a neuronális „túlaktiválódást”, melyet a szemkontaktus kivált, ennek megélése ugyanis igen kellemetlen a betegeknek.”

A kéreg alatti területek már csecsemő-és kisgyermekkorban is kimutatható aktivitással rendelkeznek,  ezek szabályozzák az érzelmek feldolgozását ill. az arcok felismerését, a látott arcok felé fordulást. A szubkortikális rendszert működésbe lendítheti akár a szemkontaktus is. Autistákban ez a kéreg alatti rendszer hiperszenzitív. Egy egyszerű érzelmi válaszreakció vagy egy direkt tekintet is eltúlzott választ vált ki neurális szinten. Hadjikhani vizsgálatában a betegeknek a szemkontaktus felvételén túl érzelmi töltettel rendelkező arcokat is meg kellett nézniük funkcionális MR (fMRI) kontrollja mellett. A betegekben sokkal elénkebb volt a szubkortikális rendszer sejtszintű anyagcseréje, mint az egészséges kontroll személyekben. A betegek először az arc tetszőleges részét kellett nézzék, ezt követően pedig a képen látható személy szemébe kellett nézniük. A két csoportban hasonló volt a vizsgált agyterületek aktivitása, amíg szabadon tekinthettek az arcképekre, azonban a szemekre való fókuszáláskor az autisták kéreg alatti agyterületei túlzott mértékű aktivitást mutattak. A semleges ill. örömteli képek nézésekor nem mutatkozott aktivitáskülönbség, de a fenyegető, félelmet keltő arckifejezések szemlélésekor erősebb aktivitásokat mértek a vizsgálók az említett agyterületeken.

A funkcionális képalkotó vizsgálatok eredményei megerősítik, hogy a spektrumbetegségben az agy ingerlő (excitátoros) és gátló (inhibitoros) egyensúlya felborul a neuronok szintjén. Az egyensúly felborulását akár genetikai, akár környezeti tényezők okozzák, a végeredmény a szubkortikális rendszerben is érvényesül. Amennyiben az említett zónában erősödik a szignalizáció, az pl. az arcfelismerés, a szemkontaktus ill. az érzelmileg motivált viselkedés zavaraihoz vezethet. Ennek legismertebb példája az autizmus, mely a szociális kogníció kóros fejlődésében is megnyilvánul.

A vizsgálat tanúsága szerint nem szerencsés az autista gyermekeket szemkontaktusra kényszeríteni, mivel az szorongást kelt bennük. Lassú hozzászoktatással (pl. habituális tréninggel) viszont rá lehet őket vezetni a túlzott neurális reakció okozta kellemetlen érzések leküzdésére. Hosszútávon ez a szociális kogníció helyes fejlődéséhez vezet.  

Eredményeiken nyomán a kutatók további kísérleteket terveznek: a látásért felelős struktúrák és a szubkortikális rendszer kapcsolatának feltérképezésére. 

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.