hirdetés

Mit adjunk a levodopa mellé Parkinson-kórban?

A levodopa kezelésre nem rendeződő Parkinson-kórban a motoros fluktuációkra nagyjából azonos hatásúak a dopamin agonisták és a dopamin visszavétel gátlók (DRI), de egyes DRI-k hatásosabbak a többinél.

hirdetés

Úgy látszik, hogy a dopamin agonisták és a dopamin visszavétel gátlók (DRI-k) a Parkinson kórban (PD-ben) levodopával nem kontrollálható motoros fluktuációk kezelésére azonos hatásúak, mindamellett egyes DRI-k hatásosabbak a többinél.

A levodopa adagolása ellenére Parkinson-kórban gyakran diszkinézis és motoros ingadozások észlelhetők. Ilyenkor dopamin agonisták, vagy dopamin visszavétel gátlók (DRI-k) adása segíthetnek a tünetek rendezésében. Dr. Richard Grey (University of Oxford, UK) és munkatársai a JAMA Neurology 2021. december 28-i számában online megjelentek cikkükben közvetlenül hasonlították volna össze a B-típusú monoamino-oxidáz (MAO-B) gátlók és a katechol-O-metiltranszferáz (COMT) gátlók hatásosságát. A PD MED (Parkinson Disease Medication) klinikai vizsgálatba 2001, and December 15, 200964 neurológiai és geriátriai klinika (62 andol, 1 cseh és 1 orosz) 2001 február 23-a és 2009 december 15-e közt 500, idiopátiás PD-ben szenvedő olyan beteget randomizáltak, akiknél a levodopa kezelés nem szüntette meg a motoros komplikációkat, ezért valamilyen más gyógyszer adására is szükség volt. Egyenlő arányban (1:1:1) dopamin agonista-, MAO-B gátló-, vagy COMT-gátló kezelésre sorolták be a betegeket az őket kezelő orvosok döntése alapján. A vizsgálat elsődleges végpontja a 39 tételből álló Parkinson’s Disease Questionnaire (PDQ-39) mobilitási skála mobilitási részével mérhető funkcionális státusz volt, míg a másodlagos végpontok a PDQ-39 egyéb kérdései, a teljes PDQ-39 érték, és a kezelés előírásainak betartása (adherencia) volt. A kérdőíveket a randomizáció előtt, a randomizáció után 6 és 12 hónappal, majd évenként kellett a betegeknek, illetve ápolóiknak kitölteni.

A résztvevők átlagos életkora 73 év volt, 62,8%-uk volt a férfi. A betegek jellemzői a kezelési csoportokban megegyeztek. A dopamin agonistákat szedők leggyakoribb gyógyszere a ropinirol (43,2%) és a pramipexol (35,0%) volt, a MAO-B gátlók között a selegilin (51,6%), a rasagilin (29,5%) és a szublinguális selegilin (13,8%) volt a leggyakoribb, míg a COMT gátlókat szedők nagy része (90,8%) entacapont szedett.

Mobilitási különbségek

A betegek nagyjából azonos mértékben hagyták abba 1 év alatt a gyógyszerek szedését a dopamin agonista csoportban (30%), a MAO-B gátló csoportban (38%) és a COMT gátló csoportban (36%). 5 év után hasonló volt a helyzet. Az idősebbek pontosabban betartották a gyógyszerelési előírásokat, a megszakítások legfontosabb okai pedig a mellékhatások voltak.

Átlagosan 4,5 évnyi követés után a PDQ-39 mobilitási mérték 2,4 ponttal magasabb volt a dopamin agonista csoportban az összesített MAO-B és COMT csoportokhoz képest, de a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns. Egyéb értékekben sem találtak lényeges különbségeket a csoportok között. Ugyanakkor a PDQ-39 mobilitási szignifikánsan, 4,2 ponttal magasabb volt a MAO-B gátló csoportban a COMT gátló csoporthoz képest (P=0,03). A MAO-B gátló csoportban magasabb értékek voltak a napi tevékenység (4 pont, P=0,03), ez emocionális jóllét (4,4 pont, P=0,009), valamint a szociális támogatottság (3,7 pont, P=0,01) tekintetében is. Kevesebb demencia jelent meg a MAO-B gátlók szedése mellett (32%) a COMT gátló csoporthoz képest (37%), és kevesebb volt a mortalitás is (55% vs 63%), viszont egyik különbség sem volt statisztikailag szignifikáns. A betegek beszámolói szerinti mobilitási és az életminőségi értékek jobbak voltak, ha a levadopa mellé dopamin antagonistát vagy MAO-B gátlót kaptak, mint azoknál, akik a levadopa mellé a COMT gátlót kaptak.

Dr. Peter Hedera (University of Louisville, Kentucky) a vizsgálat erősségének nevezte, hogy eddig valóban meglehetősen kevés fej-melletti összehasonlítás történt, bár a két hatóanyag összehasonlításának hátránya, hogy a MAO-B gátlás farmakológiája jelentősen bonyolultabb, részben ez az oka annak, hogy a MAO-B-gátlás jobb a COMT-gátlásnál. Ezek ellenére a vizsgálat nagy előnye, hogy rámutatott a különböző adjuváns kezelések relatív értékeire. A MAO-B gátlókat és a COMT gátlókat gyakran kombinációban alkalmazzák, a MAO-B-gátlóknak komolyabb hatásuk van a nem motoros tünetekre, mint a COMT-gátlóknak. A PD kezelésének alapja továbbra is a levodopa, viszont annak maximális adagja korlátozott. „Ne habozzunk egy hozzáadott, adjuváns kezelés bevezetésével, ha nem tudtunk a betegnél motoros kontrollt elérni.”

Forrás:  

Greb E. New insight into best add-on meds for Parkinson’s motor fluctuations. Medscape Medical News. December 28, 2021.

Gray R, Patel S, Ives N, et al. Long-term effectiveness of adjuvant treatment with catechol-o-methyltransferase or monoamniooxidase B inhibitors compared with dopamine antagonists among patients with Parkinson disease uncontrolled by levodopa therapy. The PD MED randomized clinical trial. JAMA Neurol. Published online December 28, 2021. doi:10.1001/jamaneurol.2021.4736

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.