hirdetés

Mivel kezdjük a RAS-gátlást célzó hipertónia kezelést?

Az angiotenzin receptor blokkolók és az angiotenzin konvertáló enzim gátlók egyaránt hatásosak hipertóniában, de az előbbiek jobban tolerálhatók.

hirdetés

Az eddigi legnagyobb, közel 3 millió személy adatait összehasonlító vizsgálat szerint az angiotenzin receptor blokkolók (ARB-k) és az angiotenzin konvertáló enzim (ACE)-gátlók első vonalú monoterápiában alkalmazva egyformán hatékony védelmet nyújtanak a magas vérnyomás okozta kardiovaszkuláris események ellen, de az ARB-knek jelentősen kevesebb mellékhatása van, ennek alapján a szerzők javasolják, hogy amennyiben a renin-angiotenzin rendszert (RAS) kívánjuk gátolni, úgy a hipertonia kezelését az ACE-gátlók helyett elsősorban ARB-kel kezdjük.

Az ACE-gátlók és az ARB-k hipertónia első vonalú kezelésében betöltött szerepét számos bizonyíték támasztja alá, mindkét gyógyszercsoport tagjainak adását erősen támogatják a nemzetközi ajánlások is. Ugyanakkor első vonalban az ACE-gátlókat az ARB-knél gyakrabban írják fel, és a korlátozott számú fej-fej melletti összehasonlítás ellentmondásos eredményekre vezetett.

A Hypertension folyóirat júliusi számában megjelent közleményükben vizsgálatban Dr. George Hripcsak (Columbia University, New York City) és munkatársai összehasonlították az USA, Németország és Dél Korea hipertóniás betegeit a 1996 és 2018 közötti időszakban. 2.297 881 beteg ACE-gátlót, 673 938 beteg ARB-t kezdett első vonalban szedni. Az ACE-gátlót kezdők többsége (80%) lisinoprilt kapott, melyet ramipril és enalapril követett, a leggyakrabban felírt ARB a losartan (45%), majd a valsartan és az olmesartan volt. Az átlagosan 4-18 hónapos követés során nem észleltek statisztikailag szignifikáns különbséget a két gyógyszercsoport között az vizsgálat elsődleges végpontja, az akut szívinfarktusok (HR: 1,11), a szívelégtelenség (HR: 1,03), a stroke (HR: 1,07), vagy az összetett kardiovaszkuláris események (HR: 1,06) számában sem. A másodlagos végpontok, illetve a biztonságosság tekintetében viszont jelentős különbségek voltak: az ACE-k mellett szignifikánsan nagyobb volt az angioödéma (HR: 3,31, P<0,01), a köhögés (HR: 1,32, P<0,01), az akut pancreatitis (HR: 1,32, P=0,02), a gasztrointesztinális vérzések (HR: 1,18, P=0,04) és az abnormális fogyás (HR: 1,18, P=0,04) kockázata, mint az ARB-k mellett. Az ACE-gátlók és a pancreatitis összefüggését már előzetesen igazolták, viszont újdonság a gasztrointesztinális vérzés, amelyet eddig egyik gyógyszercsoportnál sem írtak le. Bár mindkét gyógyszercsoportból többféle gyógyszert szedtek a betegek, a szerzők szerint az egy hatóanyagcsoportba tartozó gyógyszerek között valószínűleg nincs különbség a mellékhatások tekintetében.

A tanulmány első szerzője, Dr. RuiJun Chen hozzátette, hogy az eredmények nem vonatkoznak azokra a betegekre, akik váltogatják a gyógyszereket, vagy pluszban egyéb szereket is kapnak a magas vérnyomás rendezése érdekében. Dr. Chen (Geisinger Medical Center in Danville, Pennsylvania) hozzátette, hogy elsősorban akkor javasolt ARB-k felírása, ha a vérnyomást RAS gátlással kívánjuk rendezni, ilyen módon az ajánlások az első vonalban ajánlott egyéb vérnyomás csökkentőkre nem vonatkoznak.

Mivel a vizsgálatban az ACE gátlókat és az ARB-ket hasonlították össze, a szerzők nem állítják, hogy az ARB-ket előnyben kell részesíteni más, a vizsgálatukban nem szereplő szerekkel szemben. Az ARB-ken és az ACE-gátlókon kívül az American Heart Association és az American College of Cardiology 2017-es iránymutatása (Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation and Management of High Blood Pressure in Adults) a magas vérnyomás primer kezelésére thiazid diuretikumokat és kalcium csatorna gátlókat is javasol.

Mindkét gyógyszercsalád hosszú ideje a piacon van, igazoltan hatásosak magas vérnyomásban és számos olcsó generikus formában is hozzáférhetőek. A szerzők hangsúlyozzák, hogy az eredmények csak azokra a hipertóniás betegekre vonatkoznak, akiknél elsősorban a RAS gátlás javasolt.

Forrás:

Melville NA. ARBs equal ACE inhibitors for hypertension, but better tolerated. Medscape Medical News. July 26, 2021.

Chen R, Suchard MA, Krumholz HM, et al. Comparative first-line effectiveness and safety of ACE (angiotensin-cenverting enzyme) inhibitors and angiotensin receptor blockers: a multinational cohort study. Hypertension. Published online July 26, 2021. https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16667

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.