hirdetés

Nem feltétlenül szükséges az oxigénadás szülés közben

Egy most megjelent meta-analízis szerint a szülés közben kórossá váló magzati szívfrekvencia esetén sem feltétlenül szükséges a szülő nőnek oxigént adni.

hirdetés

A magzat oxigénhiányos agykárosodásának prevenciója céljából szülés közben magzati monitorozásra kerül sor, és a magzati szívfrekvencia kóros volta esetén elterjedt gyakorlat oxigén adása az anya számára abból a megfontolásból, hogy ily módon javítható a baba oxigenizációja is. Az bizonyítékok azonban nem egyértelműek erre a régóta javasolt gyakorlatra.

Az ellentmondások feloldására a washingtoni egyetem munkatársai 16 korábbi vizsgálat adatait tekintették át, melyek mindegyike ezt a gyakorlatot elemezte. Az adatok összegzése alapján nem tudták megerősíteni, hogy bármilyen előnnyel járna a kiegészítő oxigénadás az anya számára a vajúdás alatt és a kitolási szakban.

Az Egyesült Államokban évente körülbelül 1,5 millió szülő nő (a szülő nők kétharmada) részesül kiegészítő oxigénpótlásban a szülés valamelyik szakaszában – indokolják kutatásuk létjogosultságát a szerzők. Ezt a több évtizedes gyakorlatot az amerikai szülész-nőgyógyász társaság (American College of Obstetricians and Gynecologists, ACOG) is támogatja azokban az esetekben, ha a magzat szívfrekvenciája oxigénszintjének csökkenése miatt kórossá válik, tehát magzati veszélyállapot állhat fenn.

Ez a gyakorlat azon megfontoláson alapul, hogy az anyának adott oxigén javítja a magzat felé irányuló oxigéntranszfert is, a szerzők által összegzett adatok azonban arra utalnak, hogy ilyen esetekben az anyának adott oxigén nem eredményez javulást, ezért minden kockázat nélkül szakítani lehet ezzel a gyakorlattal.

Az oxigénadást jelenleg is preventív stratégiaként alkalmazzák, és ez a gyakorlat egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza. A magzati monitorozás potenciálisan kóros állapotot jelezhet, ám a teljes időszak 80%-ában az állapot köztes helyzetnek minősül, azaz nem teljesen jóindulatú, ám nem jelent közvetlen kockázatot. A szerzők állítása szerint lyen esetekben az oxigénadás semmilyen járulékos előnnyel nem jár.

A JAMA Pediatrics című lap január 4-i számában megjelent cikk szerzői 16 véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat adatait összegezték az 1982 és 2020 közötti időszakból, melyekben összesen 2052 szülő nő vett részt. Egészében véve a vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak: egyesek az oxigénadás előnyeire szóló adatokkal szolgáltak, míg mások ezzel ellentétes megállapításokat tettek.

Az elemzésbe vont tanulmányok szerzői a szülés után nem sokkal az újszülöttektől vett vérminták pH-értékét határozták meg, a 7,1 alatti értéket tekintve kórosnak, ami már oxigéndeprivációt tükrözhet. Összehasonlították az újszülöttintenzív-osztályos ellátásra szoruló újszülöttek számát és az Apgar-pontszámokat is. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az oxigénadásban részesült és nem részesült anyák újszülötteinek állapota nem különbözött szignifikánsan egymástól.

A mostani tapasztalatok alapján csökkenthető lehet a felesleges beavatkozások száma, és ezzel együtt az egészségügyi költségek is.

A szakirodalomban fellelhetők olyan korábbi vizsgálatok is, melyek a kiegészítő oxigénadás előnyeire utalnak, a referált metaanalízis szerzői szerint ezért ezen a térem további elemzések szükségesek. További vizsgálatokat is terveznek annak a fontos kérdésnek a megválaszolására is, hogy a szülés alatti tartós oxigénadásnak lehetnek-e potenciális ártalmai. Azok a vizsgálatok, melyek a szüléstől függetlenül elemezték a túlzott oxigenizáció hatását, rámutattak, hogy ez fokozhatja az oxidatív stresszt, ami sejtkárosodást okozhat, ezáltal növeli például a cerebralis bénulás és az Alzheimer-kór kockázatát. A most közzétett adatok összességében ellentmondanak annak az általános mítosznak, hogy az oxigénfelvétel bármilyen módon történő javítása egészséges, és hozzájárul az egyén személyes jóllétéhez.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.