hirdetés

Robotsebészet ma

A robotsebészet kétségtelenül költségesebb, de sok esetben lerövidíti a kórházi tartózkodás idejét. 

hirdetés

A robotok sebészeti felhasználásáról 1993-ban jelent meg az első tanulmány, a készüléket a teljes csípőprotézis műtétjéhez használták fel. Az azóta eltelt 25 évben viszont kb. 14000 közlemény jelent meg a robotsebészet témájában, bár randomizált vizsgálat viszonylag kevés akad közöttük.

Egy 2016-os közleményben a konvencionális, nyílt szuprapubikus prosztatektómiát és a laparoszkopiás robottal végzett prosztatektómiát hasonlították össze, és nem találtak különbséget a korai eredményekben.

A betegek leginkább azt szeretnék tudni, hogy a robotokkal végzett műtét biztonságosabb vagy jobb-e a konvencionális műtétnél, illetve, ha rákról van szó, akkor azt, hogy a robotokkal végzett műtét után jobbak-e a kilátásaik. A ma hozzáférhető adatok szerint sajnos egyik kérdésre sem adható egyértelmű válasz: a robotokkal végzett műtét a szokásos laparoszkópos technikáknál lehet jobb is, meg nem. Elképzelhető azonban, hogy a gyermeksebészetben (urológiai problémák) jobb eredmények érhetőek el ily módon, hisz a modern, miniatűr eszközökkel remegésmentesen lehet magzatokat, újszülötteket operálni.

A költségek összehasonlítására az amerikai National Inpatient Sample-ből vett 92835 beteg adatait alapul véve  becsülték fel a robotok segítségével és a konvencionális laparoszkópos technikával végzett hasi műtétek (kolecisztektómia, hernia, kolorektális műtétek, abdominális hiszterektómia) költségeit, és nem meglepő módon a robotokkal végzett műtétek szignifikánsan drágábbak voltak (p<0,001). Hiszterektómia esetén a költségek 6,4%-kal, bal oldali hemikolektomia esetén 28%-kal emelkedtek. A súlyosan elhízott betegek testsúlycsökkentő (bariatrikus) műtéteinél a robotokkal végzett beavatkozások pedig akár három-négyszeresére is emelhetik a költségeket.

Bár a robotok asszisztálta műtétek drágábbak, ezen beavatkozások után a kórházi ellátások ideje átlagosan 1,8 nappal rövidült, sőt az elbocsájtás utáni ismételt felvételekre a nyílt műtéteknél 23%-ban, a robotokkal végzett műtétek után csak 15%-ban volt szükség (p<0,001), ami jobb minőségű ellátásra utal.

Végül érdemes egy, az Annals of Surgery-ben megjelent tanulmány eredményeit is figyelembe venni: egy 10 éves periódus alatt egy intézetben 470 beteget operáltak háromféle technikával korai stádiumú nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) miatt. 172 betegnél robotműtétre, 141 betegnél video-asszisztált torakoszkópos műtétre (VATS) és 157 esetben a mellkas megnyitásával végzett lobektomiára került sor. Életkor, nem, dohányzás, stádium stb. szerinti egyeztetés után kiderült, hogy a műtéti mortalitás (p=0,30) és a komplikációk aránya is azonos volt (p=0,55), és a rezekció is egyformán sikerült (p=0,99). A robottal végzett műtét során viszont több nyirokcsomó került eltávolításra (p<0,001), és rövidebb volt a posztoperatív ápolás időtartama is (p<0,001). A 0,3 és 148 hónap közötti követés során a robotműtéttel kezelt betegeknél 78%, a VATS-al kezelt betegeknél 74% és a nyitott műtéttel ellátott betegeknél 78% volt a teljes túlélés. Ugyanakkor – a szerzők szerint is – ez a vizsgálat csak összehasonlító jellegű volt (matched trial), valódi, kezdeti randomizálás esetén valószínűleg nagyobb különbségek lettek volna az egyes csoportok között.   

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.