hirdetés

Schistosoma fertőzés Európában is - utazók figyelmébe!

Az EU területén is megjelentek az első, helyben szerzett Schistosoma haematobium fertőzések, de a megbetegedés kizárólag a fertőzött vízzel érintkezőket veszélyezteti.

hirdetés

A schistosomiasis, másnéven bilharzia egy parazita férgek által okozott megbetegedés, mellyel világszerte több mint 200 millió ember fertőzött. A schistosomiasis a malária után a második leggyakoribb parazitás megbetegedés.

Az édesvíz Schistosoma petékkel szennyeződik, amikor fertőzött emberek széklete vagy vizelete kerül bele. A peték kikelnek, és ha bizonyos típusú édesvízi csigák megtalálhatóak a vízben, a paraziták fejlődhetnek és sokasodhatnak a csigákban. A parazita cercaria néven ismert fertőző formája elhagyja a csigát, így megfertőzi a vizet, ahol megközelítőleg 48 óráig képes túlélni. A Schistosoma mindazok bőrén keresztülhatolhat, akik a vízbe gázolnak, úsznak, fürdőznek, vagy abban mosnak. Néhány héten belül, a paraziták kifejlett férgekké válnak, és megtelepszenek a véredényekben, ahol a nőstények lerakják petéiket. A peték némelyike eljuthat a hólyagba, vagy a belekbe is, így pedig a székletbe és a vizeletbe kerülnek. A fertőződés után napokon belül bőrkiütések és bőrviszketés jelentkezhet. Az olyan panaszok, mint a láz, hidegrázás, köhögés, és izomfájdalom a fertőzést követő 1-2 hónapon belül kezdődnek. A legtöbb beteg még nem tapasztal tüneteket a fertőzés e korai szakaszában. A kifejlett férgek jelenlétekor a peték többnyire a bélrendszerbe, a májba, vagy a hólyagba kerülnek, sérülést és gyulladást okozva. Az újrafertőzött gyermekek esetében vérszegénység, alultápláltság és tanulási nehézség jelentkezhet. Több évnyi fertőzöttség után károsíthatja a májat, a beleket, a tüdőt, és a hólyagot. Ritkán az agyban és a gerincvelőben is találhatók peték, mely agyvérzéshez, bénuláshoz, vagy gerincvelő gyulladáshoz vezethet. A Schistosoma tüneteit a testnek a férgek petéjére adott reakciója váltja ki, nem maguk a férgek. A legtöbb esetben Schistosoma mansoni, S. haematobium, vagy S. japonicum a fertőzés oka.

A fertőzött területek:

  • Afrika: minden déli és szub-szaharai édesvíz, többek közt a nagy tavak és folyók, de a kisebb vízfelületek is fertőző lehet.Ez szintúgy igaz az észak-afrikai Mahgreb régióra, valamint az egyiptomi és szudáni Nílus-völgyre.
  • Dél-Amerika: Brazília, Suriname, Venezuela
  • Karibi-térség: Dominikai Köztársaság, Guadeloupe, Martinique, Saint Lucia (a Karibi-térségben alacsony a kockázat)
  • Közel-Kelet: Irán, Irak, Szaúd-Arábia, Jemen
  • Dél-Kína
  • Délkelet-Ázsia egyes részei, a Fülöp-szigetek, Laosz

2014-ben 17 Schistosoma haematobium esetet jelentettek az ECDC felé, mindegyikük egy dél-korzikai üdülőövezethez kapcsolódóan. Ezek közül 12 esetben francia 5 esetben pedig német állampolgárról volt szó. 2011-2013 között mindannyiuk kapcsolatba került a cavui természetes fürdőterület édesvízével. Epidemiológiai vizsgálatok 110 Schistosoma haematobium fertőzéses esetet azonosítottak, közülük 33 fő korzikai illetőségű. Az esetek túlnyomó részében gyermekekről és kamaszokról van szó.

A schistosomiasis kezelésére biztonságos és hatékony gyógyszerek vannak forgalomban, a hivatalos ajánlásban a Praziquantel szerepel.

 

Forrás: ECDC

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.