hirdetés

A tudás fontossága a malária megelőzésében – utazók figyelmébe!

Az afrikai önkéntes USA békehadtest tagjai között azt vizsgálták, hogy a maláriaellenes kemoprofilaxissal kapcsolatos tudás, attitűd, és gyakorlati tapasztalat mennyiben befolyásolja a gyógyszerszedést. 

hirdetés

Azokon a területeken, ahol a malária népbetegségnek számít, a hosszabb ideig ott tartózkodó utazók is potenciálisan veszélyeztetettek. A malária megelőzhető szúnyoghálók, -riasztók és kemoprofilaxis használatával. Az afrikai régióban háromféle kemoprofilaktikus szer érhető el: a mefloquine, a doxycyclin, és az atovaquone-proguanil. Ezek az adagolás gyakoriságában, árban, és mellékhatás-profil tekintetében is különböznek egymástól. Hosszú távú káros hatásaik ritkán vannak. Atovaquone-proguanilt naponta kell bevenni és a legkevesebb mellékhatása van, ára többszöröse a szintén naponta szedendő doxycyclinénak (mellékhatás: bőr/gyomor-bélrendszeri/ hüvelyi candidiasis) és a hetente egyszer szedendő mefloquine-nak (mellékhatás: neuropszichiátriai).

Az egészségügyi hatóságok a békehadtest önkénteseinek (továbbiakban BHÖ-k), akik a malária sújtotta területeken hosszú távon tartózkodó „utazóknak” tekinthetők, gyakran javasolják a kemoprofilaxist. Az U.S. Békehadtest átfogó egészségügyi gondozásban részesíti önkénteseit, melynek része a gyógyszeres kezelés is, melynek kockázatairól is részletes tájékoztatatást kapnak. Ha egy BHÖ elutasítja a kezelést, az akár a Békehadtestből való kizárását is jelentheti. 1961 óta hét BHÖ hunyt el a békehadtestbeli szolgálata alatt szerzett malária miatt, a 2009-2012-es időszakban a maláriával fertőzött BHÖ-k aránya pedig elérte a 100-főből 18-at. Az utóbbi időben növekedett a súlyosan maláriás BHÖ-k száma, ezért az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) felmérte a Békehadtest orvosainak szakmai tudását, attitűdjét valamint, a kemoprofilaktikus kezelés terjesztését célzó tevékenységét.

Keren és mtsai 2013. augusztus 19. és szeptember 30. között 18 olyan afrikai országban, melyben a malária népbetegségnek számított, a megelőző kezelés igénybevétele pedig ajánlott volt, egy online, anonim, és a fentebb említett faktorokat firtató kérdőívet töltettek ki a Békehadtest szolgálatában álló orvosokkal és önkéntesekkel. A tanulmányt az MMWR-ben publikálták. Adherensnek tekintették azokat a BHÖ-ket, akik –álltásuk szerint- vagy naponta vagy egy más protokoll szerint hetente egyszer (2 dózis között max. 8 nap) valamilyen gyógyszeres kezelésben részesültek. Eredményeik szerint a BHÖ-k 73%-a rendszeresen szedte a felírt gyógyszert, a legmagasabb adherenciaarányt az atovaquone-proguanilt szedők csoportjában mutatták ki (88%). Az adherenciaarány 82%-os volt a doxycyclin, és 62%-os a mefloquine esetében.

A rendszertelen szedés leggyakoribb okai a gyógyszer bevételéről való megfeledkezés, utazás az országon belül, a hosszabb távon jelentkező káros mellékhatásoktól való félelem és jelenlegi nemkívánatos mellékhatások voltak. Némelyek úgy vélték, a malária egy kevéssé súlyos betegség. Tehát az önkéntesek egynegyedének informáltsága vagy terápiahűsége nem volt megfelelő. A kérdőívet kitöltő doktorok közül 26-an (76%) érezték úgy, hogy a Békehadtest prevenciós, kemoprofilaxist szorgalmazó politikájának köszönhetően javultak a képességeik a malária megelőzése terén.

 

Forrás:

1. Morbidity and Mortality Weekly Report

2. JAMA

3. Am J Trop Med Hyg

4. Clinical Infectious Diseases  

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.