hirdetés

Új gyógyszer várható C-típusú Niemann-Pick betegség kezelésére

Három fázis II vizsgálat eredményeire támaszkodva a gyártó kérelmezi az FDA-nál a C-típusú Niemann-Pick betegeség kezelésére szolgáló arimoclomol engedélyeztetését.

hirdetés

Az Orphazyme A/S (Dánia, Koppenhága) május 29-én kiadott közleményében bejelentette, hogy benyújtotta az FDA-hez vizsgálati szere, a C-típusú Niemann-Pick betegség kezelésére szolgáló arimoclomol engedélyeztetési kérelmét. Az amerikai hatóságtól az arimoclomol már korábban megkapta az áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy), a gyorsított engedélyeztetést lehetővé tévő „fast track”, valamint a ritka gyermekbetegségek gyógyszere (rare pediatric disease designation) minősítést. A mostani engedélykérelem különlegessége, hogy tekintettel a betegség ritkaságára úgynevezett „rolling review” eljárásról van szó, azaz az FDA lehetővé tette az Orphazyme A/S számára, hogy az új gyógyszerjelölt (NDA) kérelemhez folyamatosan csatolják azokat dokumentumokat, amelyek az éppen zajló vizsgálatokról elkészülnek. A teljes, már elbírálható engedélykérelem összeállítása várhatóan pár hónapon belül megtörténik, és az Orphazyme 2020 második felében az európai engedélyeztetési folyamatot is szeretné elindítani – Európában az arimoclomol 2015-ben már megkapta a ritka betegségek gyógyszere (orphan drug) minősítést (ami még nem jelent engedélyezést, de azt igen, hogy az EMA különböző eszközökkel- gyorsabb elbírálás, könnyebb engedélyeztetés, segítség a kísérő dokumentumok összeállításában és a klinikai vizsgálatok megtervezésében stb - támogatni, segíteni fogja a gyógyszer fejlesztését).

A vizsgálati hatóanyagról (arimoclomol)

Az arimoclomol fejlesztésének története többek között azért érdekes, mert hazai vonatkozása is van. A hatóanyag egy kis molekulás szer, a bimoclomol továbbfejlesztett változatának tekinthető – ezt a szert a cukorbetegség talaján kialakuló makro- és mikrovaszkuláris komplikációk (retinopátia, neuropátia, nefropátia) preventív és részben kuratív kezelésére fejlesztették, és az arimoclomolt is eredetileg ebben az indikációcsoportban (inzulinrezisztencia kezelésére) kezdték vizsgálni. Magyar találmányról, szabadalomról van tehát szó, az első hazai biotech cégek közé tartozó Biorex nevű vállalat dolgozott a hatóanyagon, melynek vezető kutatója Csermely Péter volt. A klinikai vizsgálatokban a hatóanyag mind a mai napig BRX-345 vagy BRX-220 (citrát só) szerepel. A céget az amerikai (Los Angeles) CytRx Corporation vásárolta fel, és 2003-ban új indikációkban kezdte vizsgálni, 2011-ben pedig a hatóanyag jogai a dán Orphazyme-hez kerültek.

Az arimoclomol egy hidroxilamin származék, hatását a HSF1 (heat shock factor 1) hősokk-fehérje faktorra fejti ki – ez egy olyan transzkripciós faktor, mely a sejtekben bizonyos fehérjék termelődését szabályozza. A magyar kutatók azt vették észre, hogy diabéteszes betegekben számos úgynevezett védőfehérje hiányzik, vagy elégtelenül működik, ezért kezdték el ezen fehérjék képződését behatóbban vizsgálni. A HSF1 normál körülmények között a szervezetben inaktív, ám folyamatos stressz-szignállal aktiválható, ennek következtében pedig a szervezet HSP70-chaperone-ok termelésébe kezd. Ezek a molekulák segítenek a sejteknek a torzult térszerkezetű fehérjéik újraformálásában, ami nem csak a cukorbetegség szövődményeként kialakuló érrendszeri megbetegedések esetén figyelhető meg, hanem egyes tárolási betegségekben is, mint amilyen a C-típusú Niemann-Pick betegség vagy a Gaucher-kór (a készítményt több indikációban is vizsgálják).

A klinikai vizsgálatokról

Az Orphazyme A/S az arimoclomolt hét fázis I és három fázis II vizsgálatban értékeli különböző indikációkban, és 2018-ban egy fázis III vizsgálatba is megkezdte a betegek bevonását (ami nem egyszerű feladat, mivel az Egyesült Államokban és Európában összesen körülbelül 1000 beteg szenved a betegségben). A C-típusú Niemann-Pick betegség kezelésére történő alkalmazás hatásosságát egy 2019-ben indított fázis II/III. placebo-kontrollos vizsgálatban (NCT02612129, CT-ORZY-NPC-002) értékelték. Összesen 41 beteget vontak be a vizsgálatba, és a két éves kezelést követően a betegség progressziójának jelentős lassulását figyelték meg.

A C-típusú Niemann-Pick betegségről röviden

A Niemann-Pick betegség az úgynevezett tárolási betegségek közé tartozó ritka, neurológiai kórkép, amelyet az NPC1 és NPC2 gének mutációja következtében a lipidek felhalmozódása okoz - főként az askenázi zsidó népcsoportokban gyakori. Amennyiben a szülőknek C-típusú Niemann-Pick betegséggel érintett gyermeke van/volt, akkor 25 %-os annak a kockázata, hogy következő gyermekük is ebben a betegségben fog szenvedni. Emiatt a tervezett gyermekvállalás előtt, még a fogamzást megelőzően feltétlen indokolt és javasolt Genetikai Tanácsadó felkeresése.

A betegség A, B, C, D, E altípusait szokás elkülöníteni, ezek közül a klasszikus formája az újszülöttkorban is megmutatkozó A-típus. Első klinikai leírása a 20. század elejéről német orvoshoz, Albert Niemann német orvostól származik. A betegség patológiai jellemzése 1930-as években egy német patológus, Ludwig Pick személyéhez köthető, míg a biokémikus Ernst Klenk azt ismerte fel, hogy a betegek lépében, agyában és májában akkumulálódó lipid elsősorban szfingomielin. Az 1950-es évek végén illetve 60-as évek elején az addig egységesen kezelt betegséget Crocker és Farber osztotta fel négy típusra (A,B,C,D). A Niemann-Pick-betegségben egy enzim hibája folytán szfingomielin (a zsíranyagcsere egyik terméke) vagy koleszterin halmozódik fel, amelyek károsítják a sejtek szerkezetét és működését. A betegség leggyakrabban csecsemő- és gyermekkorban jelentkezik, de felnőttkorban is kialakulhat. A C-típusú Niemann-Pick betegség kezdete főként 3 hónapos és 6 éves kor között jelentkezik, a betegségben érintettek 60-70%-a ebbe a korcsoportba tartozik, várható élettartamuk 8-25 év. A nagyfokú egészségkárosodással járó betegség progresszív és halálos kimenetelű. Minél korábban jelentkeznek a neurológiai tünetek, annál rövidebb a beteg várható élettartama.

A betegség tünetei igen változatosak, ezért a NP-C-szindrómát gyakran összetévesztik más neurológiai betegségekkel, illetve sok esetben nem is ismerik fel. Csecsemőkorban sárgaság, máj- és lép megnagyobbodás jelentkezhet, később lépnek fel a kórkép idegrendszeri tünetei. A pszichiátriai tünetek sokszor a betegség első komolyabb megnyilvánulásai (főleg a serdülő- és felnőttkori betegségkezdetűekben). Az agy és kisagy károsodása miatt akadozó beszéd, nyelési zavarok, izomtónus-zavarok jelentkezhetnek, ügyetlenséggel, esetlenséggel, illetve a finom motoros készségek zavarával, értelmi fogyatékossággal és epilepsziás görcsökkel. Jellemző tünet a vertikális (leginkább a lefelé irányuló) szemmozgászavar, a nevetéssel összefüggő izomtónusvesztés és az alvási ciklus megfordulása.

A serdülő- és felnőttkori betegségkezdet esetén többféle pszichopatológiai tünet jelentkezhet (pl. hallucinációk, kényszeres tünetek, figyelemzavar-hiperaktivitás tünetei, depresszióra és bipoláris zavarra emlékeztető kép). A kognitív zavarok közül a tanulási nehézséget, memóriazavart, az információfeldolgozás lelassulását, a gondolkodás flexibilitásának csökkenését, a tervezés és szervezés zavarait lehet kiemelni.

Az NP-C diagnózisának felállítása nem egyszerű, hiszen nincsenek specifikus tünetei, és a diagnosztikai vizsgálatok csak erre szakosodott laboratóriumokban végezhetők el. Ha a tünetek felvetik a NP-C gyanúját, diagnózisához speciális laboratóriumi és genetikai vizsgálatok szükségesek, amit máj-és bőrbiopsziával nyert szövetminta-vizsgálat támaszthat alá. Az agyban található elváltozások képalkotó eljárásokkal észlelhetők. A C-típusú Niemann-Pick betegség hátterében két gént azonosítottak, ezek az NPC1 gén és az NPC2 gén. Az érintett betegek döntő többségénél az NPC1 gén mutációi, míg kisebbik hányadukban az NPC2 mutációi okozzák a betegséget. A Niemann-Pick C betegség mindkét génje molekuláris genetikai vizsgálatokkal vizsgálható. Mivel ez a betegség ma még gyógyíthatatlan, ezért a kezelés kizárólag a szövődmények megelőzésére és gondozására tud szorítkozni. A pszichiátriai tünetek terápiájában gyógyszeres kezelés szükséges, mivel a betegségnek létezik oki, betegségspecifikus terápiája (miglusztat).

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Orphazyme Initiates Rolling Submission of New Drug Application for Arimoclomol with US FDA in Niemann-Pick Disease Type C

Orphazyme to Prepare for Filing of Arimoclomol in US for Niemann-Pick Disease Type C (NPC)

Orphazyme Reports Encouraging Arimoclomol Clinical Trial Top-Line Data in Niemann-Pick Disease Type C (NPC)

Orphazyme Announces Enrollment of First Patient in Phase III Clinical Trial of Arimoclomol for ALS

Arimoclomol’s mechanism of action

Tanulságok és tapasztalatok a gyógyszer-K+F-ben - A Bimoclomol példája

Arimoclomol

A trombocita funkció és az oxidativ stressz vizsgálata perifériás érbetegeken- PhD dolgozat – Kürthy Mária, Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Sebészeti Oktató és Kutató Intézet

Arimoclomol Prospective Study in Patients Diagnosed With NiemannPick Disease Type C

C-típusú Niemann-Pick betegség (NP-C) - Tünetek és kezelés

A Niemann-Pick betegség felnőtt pszichiátriai vonatkozásai

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.