hirdetés

Új gyógyszerhatóanyag a súlyos az asztma kezelésére

A fázis III NAVIGATOR vizsgálat eredményei alapján az FDA gyógyszerjelölti státuszba (NDA) vette a súlyos asztma kezelésére szolgáló tezepelumab hatóanyagot.

hirdetés

Az Egyesült Államokban az áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítés 2018-as elnyerését követően 2021 május 10-én gyógyszerjelölti státuszba (NDA) került az Amgen és az AstraZeneca közös biológiai hatóanyaga, a súlyos asztma kezelésére vizsgált tezepelumab. Az FDA a PATHFINDER klinikai programba tartozó fázis III NAVIGATOR vizsgálat eredményei alapján döntött az engedélyezési eljárás megkezdéséről. A hatóanyag újdonsága, hogy egy új gyógyszerosztály, a TSLP-gátlók (thymus sztromális limfopoietin gátlók) első és egyetlen tagja, és az eredmények szerint konzisztensen és jelentősen képes csökkenteni a súlyos asztma éves exacerbációinak számát (AAER, annualized asthma exacerbation rate).

 

A hatóanyagról (tezepelumab) részletesebben

A MedImmune (az AstraZeneca biológiai hatóanyagokat kutató leányvállalata) és az Amgen által közösen fejlesztett tezepelumab egy humán anti-TSLP monoklonális antitest, mely specifikusan kötődik a humán TSLP-hez, és megakadályozza receptor-komplexszel történő interakcióját. A TSLP egy IL-7-szerű citokin, mely jelentős strukturális és funkcionális hasonlóságot mutat a hematopoietin molekulacsalád tagjaival. A TSLP-t egér timusz sztrómális sejtvonal felülúszójából azonosították T- és B-limfociták növekedését stimuláló faktorként 1994-ben. Néhány évvel később Quentmeier és munkatársai a TSLP hasonló funkcióval rendelkező humán ortológját is felfedezték. Kimutatták, hogy konstitutív módon expresszálódik a szívben, a tüdőben, a prosztatában és herékben is. A TSLP-t legnagyobb mértékben az epitél sejtek expresszálják a bőrben, a bélben, a tüdőben és a mandulákban, ezért atópiás dermatitisz indikációban is vizsgálják a tezepelumabot. Az epitél sejteken kívül azonban számos immunsejt (pl. hízósejtek, bazofil granulociták, dendritikus sejtek), sztromális sejtek, fibroblasztok és simaizom sejtek is kifejezik. A TSLP korlátozott expressziójához képest receptor-komplexét, a TSLPR-t sokkal többféle sejttípus és szövet is expresszálja. Jelenlétét számos immunsejten, úgymint dendritikus sejteken, T- és B-limfocitákon, NK sejteken, monocitákon és hízósejteken is kimutatták, expresszióját a szívben, a vesében, a májban és a vázizomzatban is leírták. Mindez arra utal, hogy a TSLP számos sejttípuson keresztül sokféle szövetben kifejtheti hatását.

 

A klinikai vizsgálatokról

Az FDA a gyógyszerjelölti státuszt a PATHFINDER vizsgálati programba tartozó fázis III NAVIGATOR klinikai vizsgálat (NCT03347279) eredményei alapján adta meg. Ezt a multicentrikus, kettős-vak, placebo-kontrollos, párhuzamos csoportos vizsgálatot 2017 novemberében indította az AstraZeneca az Amgen együttműködésével, összesen 1061 súlyos asztmában szenvedő felnőtt és serdülőkorú (12-80 év közötti) beteg bevonásával. A résztvevőket 1:1 arányban randomizálták standard terápia mellett kiegészítő kezelésként szubkután injekció formájában adagolt tezepelumabra illetve placebóra az 52 hetes vizsgálati időszakban, melyet egy 12 hetes utánkövetési periódus követett. Az elsődleges végpont az asztma éves exacerbációinak számának (AAER) változása volt. Az eredmények szerint a teljes populációban az AAER átlagosan 56%-os csökkenést mutatott, ezzel teljesítette az elsődleges végpontot. A kiinduláskor 300 sejt/mikroliter alatti eozinofilszámú részpopulációban 41%-kal esett vissza az AAER érték, míg a 300 sejt/mikroliter feletti eozinofilszámú részpopulációban 70%-os csökkenést mértek.

A világon jelenleg körülbelül 340 millióan szenvednek asztmában, és 10%-uknál súlyos asztma alakul ki. Nagyjából 2,5 millióra becsülik azon betegek számát, akiknél a súlyos betegséget nem sikerül kontrollálni, de biológiai szert kaphatnak – ebből 1 millióan az Egyesült Államokban élnek. Ez egy jelentős piac, és ágazati elemzők szerint a tezepelumab hatóanyagú szer – amennyiben engedélyt kap – éves árbevétele akár a 2,5 milliárd dolláros csúcsot is elérheti. Már látszik, hogy a készítmény legnagyobb riválisa a 2017 óta forgalomban levő Dupixent (dupilumab, Sanofi-Aventis és Regeneron), lesz, mely szintén atópiás dermatitisz és asztma indikációkban alkalmazható. A Dupixent forgalma 2020-ban több mint 4 milliárd dollár volt, ráadásul mindezt az előző évhez képest 75%-os növekedéssel érte el.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Amgen Announces Tezepelumab Biologics License Application Submitted To U.S. FDA

Tezepelumab Granted Breakthrough Therapy Designation By US FDA For The Treatment Of Patients With Severe Asthma Without An Eosinophilic Phenotype

Amgen, AstraZeneca speed toward filing next-gen antibody for asthma after uncorking full late-stage data

Tezepelumab Is The First Biologic To Significantly Reduce Exacerbations In Broad Population Of Patients With Severe, Uncontrolled Asthma

AstraZeneca and Amgen: tezepelumab

Amgen-AstraZeneca Experimental Asthma Drug Surprisingly Flops in Phase III

AstraZeneca/Amgen’s Phase III tezepelumab potential to expand to noneosinopilic asthma patients backed by early data and MOA but caution remains

A Parkinson-kór protein-7, a peroxiszóma proliferátor aktivált receptor-γ és a tímusz sztrómális limfopoietin szerepe gyermekkori cöliákiában – Doktori értekezés, Dr. Vörös Péter, SOTE, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola, 2020

Study to Evaluate Tezepelumab in Adults & Adolescents With Severe Uncontrolled Asthma (NAVIGATOR)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.