hirdetés

Asztma kezelésére alkalmas új inhalátorok

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az asztma kezelésére szolgáló Atectura Breezhaler és Bemrist Breezhaler (indakaterol és mometazon-furoát) inhalátorokat.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) március 26-án pozitív véleményt fogalmazott meg az asztma kezelésére szolgáló Atectura Breezhaler (indakaterol és mometazon-furoát, 125 µg/260 µg, 125 µg /127,5 µg, illetve 125 µg/62,5 µg inhalációs port tartalmazó kemény kapszula) inhalátorra (kérelmező: Novartis Europharm Limited). Ugyancsak március 26-án a CHMP pozitívan véleményezte az azonos dózisokat és hatóanyagokat alkalmazó Bemrist Breezhaler inhalátort is (a kérelmező szintén a Novartis Europharm Limited), mely az Atectura duplikátuma. Az indikáció szerint a készülékek 12 év feletti betegeknél alkalmazhatók az asztma fenntartó kezelésében olyan esetekben, amikor a betegség inhalációs kortikoszteroidokkal és rövid hatástartamú béta2-agonistákkal nem kontrollálható megfelelően.

 A hatóanyagokról (indakaterol és mometazon-furoát)

Az Atectura Breezhaler és a Bemrist Breezhaler egyik hatóanyaga, az indakaterol (ATC kód: R03AC18) egy szelektív béta2-adrenerg agonista, farmakológiai hatása legalább részben az intracellularis adenil-cikláz stimulációjának tulajdonítható. Ez az az enzim, ami az adenozin-trifoszfátnak (ATP) ciklikus-3’, 5’-adenozin monofoszfáttá (ciklikus monofoszfát) történő átalakulását katalizálja. A ciklikus AMP-szint emelkedése a bronchiális simaizmok relaxációját okozza. In vitro vizsgálatok kimutatták, hogy az indakaterol agonista aktivitása több mint 24-szer nagyobb a béta2-receptorokon, mint a béta1-receptorokon, és 20-szor nagyobb, mint a béta3-receptorokon. Inhaláláskor az indakaterol lokális bronchodilatátorként hat a tüdőben, a humán béta2-adrenerg receptoron egy nanomoláris potenciállal rendelkező parciális agonista. Az izolált humán bronchusban az indakaterol hatása gyorsan kialakul és hosszan tart. Noha az adrenerg receptorok közül a bronchiális simaizomban béta2-receptorok, az emberi szívben pedig a béta1-receptorok vannak túlsúlyban, az emberi szívben is vannak béta2-receptorok (arányuk az összes adrenerg receptoron belül 10-50%). A szívben lévő béta2-adrenerg receptorok pontos működése nem ismert, de jelenlétük növeli annak lehetőségét, hogy még a szuperszelektív béta2-adrenerg agonistáknak is lehetnek kardiális hatásaik.

Az inhalátorok másik hatóanyaga, a mometazon-furoát (ATC kód: R01AD09) egy lokálisan alkalmazható glükokortikoid, ami szisztémásan hatástalan dózisban is kifejt lokális gyulladásgátló hatást. Valószínű, hogy a mometazon-furoát antiallergiás és gyulladásgátló hatásai javarészt a gyulladásos mediátorok felszabadulásának gátlására vezethetők vissza. A mometazon-furoát szignifikáns mértékben gátolja a leukotriének felszabadulását az allergiás betegek leukocitáiból. Sejttenyészetekben hatásosan gátolja az IL-1, IL-5, IL-6, és a TNF valamint a leukotrién-termelést. Ezen kívül rendkívüli mértékben gátolja a humán CD4+ T-limfociták Th2-citokin, IL-4 és IL-5 termelését.

 Klinikai vizsgálat, mellékhatások

A Novartis az indakaterol és a mometazon-furoát hatóanyag-kombináció hatásosságát és biztonságosságát a több mint 2200 beteg bevonásával végzett multicentrikus, randomizált fázis III PALLADIUM vizsgálat során értékelte, melynek időtartama 52 hét, de a 26-hét után már biztató köztes eredmények jelentek meg. Az eredmények szerint a kombinált kezelés jobbnak bizonyult, mint a mometazon-furoát monoterápiás alkalmazása. A fix dózisú inhalátort naponta egyszer alkalmazták a betegek, az elsődleges végpont a 26 hetes kezelést követő FEV1 (erőltetett kilégzés másodperc-térfogat; forced expiratory volume in one second) szignifikáns változása volt. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CHMP summary of positive opinion for Bemrist Breezhaler

CHMP summary of positive opinion for Atectura Breezhaler

Novartis announces positive results from Phase III PALLADIUM study of inhaled combination QMF149 in patients with uncontrolled asthma

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.