hirdetés

A mepolizumab csökkenti az asztmás fellángolásokat

Súlyos asztmában, komorbid atópiában, obesitásban és depresszióban/szorongásban kevesebb évenkénti fellángolás következik be, és csökken a kortikoszteroid igény, ha a beteg mepolizumab kezelés alatt áll.

hirdetés

A mepolizumab számos vizsgálatban egyértelműen javította a súlyos asztmát, de az atópia, az obesitas és a depresszió/szorongás együttes fennállása rontotta az asztmás kimenetelét.

Az American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology 2021-es virtuális találkozóján március 2.-án elhangzott előadásukban Dr. Thomas B. Casale (University of South Florida, Tampa) és munkatársai olyan betegekre fókuszáltak, akiknél az asztma mellett a fenti komorbiditások is fennálltak. Az USA betegeinek a MarketScan Commercial és a Medicare Supplemental Database  2014. novembere és 2018. decembere közötti  olyan 12 év feletti betegek adatait dolgozták fel retrospektív vizsgálatukban, akiknek az asztma mellett atópiájuk volt, elhízottak voltak, depresszióval/szorongással küszködtek és 180 napon belül legkevesebb két alkalommal mepolizumabot kaptak. Az atópiához sorolták az allergiás rhinitist, az anaphylaxiát, az atopiás dermatitist, a conjunctivitist, az eosinophil oesophagitist, és az étel-allergiát. feljegyezték az exacerbációk számát, az orális kortikoszteroidok (OCS-ek) szükségességét, a vizsgálat kezdetétől eltelt 12 hónap alatt az OCS –ek összes fogyását. Exacerbációnak nevezték, ha a beteget asztmával a járóbeteg rendelésre, vagy a sürgősségre kellett bevinni, elsődleges asztma diagnózissal fel kellett venni a kórházba illetve ha a vizitet megelőző vagy azt követő 5 napon belül 4 napig kortikoszteroidot kellett szednie. OCS robbanásról volt szó, ha a 3 és 28 nap között legalább napi 20 mg prednisolon fogyott és asztma miatt a sürgősségre is kellett menni a megelőző, vagy követő 7 napból 6 nap valamelyikében.

Kiinduláskor a különböző betegcsoportok átlagos életkora 50,5-52,4 év volt, a Charleston Comorbidity Index értéke 1,1 és 1,4 között változott, többségben voltak a nők (72,0% vs 59,0%), csaknem minden résztvevőnek volt egészségbiztosítása (88,0%-90,0%), és nem vették be azokat a betegeket, akik biológiai szereket szedtek. A különböző betegcsoportok a következőket kapták: inhalációs kortikoszteroidok (ICS): 36,8%-48,6/, ICS/hosszú hatású béta-agonisták (LABA): 60,2%-63,0%, LABA/hosszú hatású muscarin antagonisták (LAMA): 1,2%-3,5%, ICS/LABA/LAMA: 21,2%-25,1%, rövid hatású béta-agonisták (SABA): 83,2%-87,7%, LAMA önmagában. vagy leukotrién receptor antagonisták: 33,5%-42,1%,  

A 468 nem kölcsönösen kizárható atopiás betegek csoportja 28,0%-ban obes volt, és 26,0%-uknál depresszió/szorongás volt a kísérőbetegség. Obesitasban a kölcsönösen nem kizárható 171 betegnél 79,0%-ban atopia, 32,0%-ban depresszió/szorongás volt a kisérőbetegség. A kölcsönösen nem kizárható 173 depressziós/szorongásos betegnél 70,0%-ban atopia, 32,0%-ban obesitas volt a kisérőbetegség.

12 hónap múltán az atopiás csoportban 48%-kal (2,3 vs 1,2, P>0,001), az obes csoportban 52%-kal (2,5 vs 1,2, P>0,001), és a depressziós/szoronságos csoportban 38%-kal csökkent az exacerbációk száma (2,4 vs 1,5, P>0,001).  A kórházi felvételt igénylő exacerbációk száma az atopiás csoportban 64%-kal csökkent (0,11 vs 0,04, P>0,001), az obes csoportban 65%-kal (0,20 vs 0,07, P>0,001), és míg a depressziós/szorongásos csoportban 68%-kal (0,22 vs 0,07, P>0,001).

Az orális kortikoszteroid igény és csúcs szintén csökkent a 12 hónap alatt. Az OCS igény az atopiás csoportban 33%-kal, az obes csoportban 38%-kal, a depressziós/szorongásos csoportban 31%-kal csökkent. Az OCS fogyasztás csúcsmennyiségei az atopiás csoportban 40%-kal, az obes csoportban 48%-kal, a depressziós/szorongásos csoportban 37%-kal csökkentek. Az OCS dózisok 12 hónap alatt összességében a komorbid atópiás csoportban 69%-kal, a komorbid obes csoportban 70,8%-kal, a komorbid depressziós/szorongásos csoportban 68,2%-kal csökkentek.

Összefoglalójában Dr. Casale hangsúlyozta, hogy „a mepolizumab használatával szignifikánsan csökkent az atopiás, az obes, ill. a depressziós/szorongásos asztmás betegek exacerbációinak a száma, csökkent az OSC használat, a mepolizumab kézzel fogható klinikai előnyökkel jár a különböző kisérőbetegségekkel járó asztmás betegekben.” 

Forrás:

Craven J. Mepolizumab reduced exacerbation in patients with asthma and atopy, depression comorbidities. Medscape Medical News > Conference News > AAAAU 2021. March 03, 2021. 03. 30.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.