hirdetés

Új szer súlyos malária kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a gyermekek és felnőttek súlyos maláriájának kezelésére szolgáló Artesunate Amivas (artezunát) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 13-16-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a malária kezelésére szolgáló Artesunate Amivas (artezunát, 110 mg-os por és oldószer oldatos injekcióhoz) készítményre (kérelmező: Amivas Ireland Ltd.) A teljes indikáció szerint az Artesunate Amivas a gyermekek és felnőttek súlyos maláriájának kezelésére alkalmazható.

A készítmény kizárólag a malária kezelésében jártas orvossal folytatott konzultációt követően adható. Az Egyesült Államokban az FDA Artesunate for InjectionTM néven már 2020. májusában engedélyezte a készítményt, mely először ritka betegségek gyógyszere (orphan drug) minősítést kapott, majd elsőbbségi eljárás (priority review) keretében bírálták el (a gyógyszerek engedélyezésénél szokásos 10 hónap helyett 6 hónapig vizsgálták a szert).

 

A hatóanyagról (artezunát)

Az Artesunate Amivas hatóanyaga az artezunát (ATC kód: P01BE03), egy antiprotozoikum, mely alkiláció útján instabil szerves szabad gyököket hoz létre. A szabad gyökök a maláriát okozó Plasmodium fajokra jellemző fehérjékhez kötődve a paraziták membránjának szétesését váltják ki. A hatóanyagot 2019-ben a La Jolla Pharmaceutical Company fejlesztette ki. Az Artesunate Amivas a klinikai vizsgálatok során javította a kórházban ápolt, súlyos maláriában szenvedő betegek túlélését. A készítmény alkalmazása során leggyakrabban előforduló mellékhatások az alábbiak voltak: vörös vérsejtek szétesése (lízis), anémia és csökkent retikulocita szám.

A malária súlyos, néha halálos kimenetelű betegség, amelyet az Anopheles szúnyogfajok által terjesztett Plasmodium paraziták okoznak. A tünetek többek között a következők lehetnek: láz, hidegrázás, izzadás, hipoglikémia és sokk. A súlyos malária gyakori szövődménye a központi idegrendszeri fertőzés, amely akár kómában végződő delíriumhoz vezethet. A fertőzések általában néhány héttel a szúnyogcsípés után jelentkeznek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2017-ben világszerte 219 millió maláriás eset fordult elő, ebből 200 millió Afrikában. 2013-ban a súlyos malária globális éves előfordulását 2 millió esetre becsülték. A becslések szerint 2017-ben világszerte 435 000 ember halt meg maláriában.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a szeptemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 13-16 September 2021

EMA positive opinion: Artesunate Amivas

La Jolla Pharmaceutical Company Receives Orphan Designation from FDA for LJPC-0118 (Artesunate) for the Treatment of Malaria

FDA Approval of Artesunate for Injection in Treating Severe Malaria

FDA Approves Only Drug in U.S. to Treat Severe Malaria

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.