hirdetés

Védenek-e az antioxidánsok a korral járó demenciától?

Új kutatások szerint bizonyos karotinidok (lutein, zeaxanthin, béta-cryptoxanthin) magasabb szérumszintje segíthet a korral járó demencia elleni védekezésben.

hirdetés

Az antioxidánsok megvédik az agyat a sejtkárosodást okozó oxidatív stressztől. Dr. May A. Beydoun (National Institutes on Aging, NIA) és munkatársai a Neurology c. folyóiratban online megjelent munkájukban kimutatták, hogy a szérum magasabb lutein, zeaxanthin és béta-cryptoxanthin szintjével rendelkező egyéneknél évtizedek múlva kevesebb az öregedéssel járó demencia valószínűsége, mint ezen anyagok alacsonyabb szérum-szintje esetén. A lutein és a zeaxanthin a zöld levelű zöldségekben, a kelkáposztában, a spenótban, a brokkoliban és a borsóban, a béta-crypoxanthin leginkább a gyümölcsökben, narancsban, mandarinban, papajában és datolyaszilvában (hurmában) található nagyobb koncentrációban.

A kutatók összehasonlították a szérum A-, C- és E vitamin szinteket és azok kölcsönhatásait az összes, ill. egyes szérum karotinid értékekkel, valamint az Alzheimer-kórral (AD) és az összes demenciával. A Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) 7283 résztvevőjének adatait értékelték ki. A résztvevők a kiinduláskor legkevesebb 45 évesek voltak, és átlag 16-17 évig követték őket.

Kimutatták, hogy a vér lutein + zeaxanthin szintje a 65 éves, vagy annál idősebbeknél összefüggött a demencia kockázatával. A lutein + zeaxanthin esetén a standard deviáció (SD) minden, kb. 15,4 µmol/liter emelkedéséhez a demencia 7%-os csökkenése társult (HR: 0,93, 95%CI 0,87-0,99, P=0,037). Az összefüggés valamicskét csökkent, ha a résztvevők szocioökonómiai státuszát is figyelembe vették. A béta-cryptoxanthin szérum-szintje „erős” fordított arányban volt az élekor és nemek szerint igazított esetekben is. A szérum-szint standard deviációjának (SD) minden, durván 8,6 µmol/liter emelkedéséhez a demencia kockázatának 14%-os csökkenése társult a 45 éves, vagy idősebb személyeknél (HR: 0,86, 95%CI 0,80-0,93, P<0,01) és a 65 éves, vagy idősebb személyeknél (HR: 0,86, 95%CI 0,80-0,93, P=0,001). Az összefüggés akkor is erős maradt, bár kissé enyhült, ha az eredményeket a szociodemográfiai és a szocioekonómiai faktorokhoz igazították. A lycopen, az alfa-karotin, a béta-karotin, vagy az A, C és E-vitamin szintek nem mutattak összefüggést a demenciával.

Ellentétes kölcsönhatásokat figyeltek meg az A-vitamin és az alfa-karotin, az A-vitamin és a béta-karotin, -az E-vitamin és a lycopen, a lycopen és a béta-karotin között, ami arra utal, hogy az egyik antioxidáns alacsony szintje vélhetően véd a másiktól.

A megfigyeléses vizsgálat kiértékelése során úgy találták, hogy az agyállomány védelmére szolgáló legfontosabb karotinidok a lutein+zeaxanthin és a béta-cryptoxanthin lehetnek. Az oki összefüggések bizonyításához viszont randomizált, kontrollált vizsgálatok lennének szükségesek, és egyelőre az sem ismert, hogy mennyi lenne az agy „egészséges öregedését” biztosító egyes antioxidánsok kívánatos szintje és napi bevitelének mennyisége.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben dr. Babak Hooshmand és dr. Miia Kivipelto (Karolinska Institute, Stockholm) kifejtették, hogy bár a táplálkozásnak és bizonyos alkotóelemeinek valószínűleg szerepük van a demencia kockázatának csökkentésében, az eddigi megfigyeléses vizsgálatok eredményei ellentmondásosak voltak. A tanulmány egy újabb, fontos lépést jelent az antioxidánsok és a demencia bonyolult kapcsolatának megértéséhez, mivel sorra veszi azokat a faktorokat, melyek befolyásolhatják az összefüggéseket és részt vehetnek az egyes komponensek közötti kölcsönhatásokban. Az eredmények komoly érdeklődést válthatnak ki, mivel alátámasztják azt a hipotézist, hogy az oxidatív károsodás antioxidánsokkal történő gátlása kedvező lehet a demencia megelőzésére.

Ugyanakkor klinikai vizsgálatokban a táplálék-kiegészítőként használt antioxidánsok csalódást okoztak, a legújabb Cochrane feldolgozás sem talált bizonyítékot arra, hogy a táplálék-kiegészítők használatával meg lehetne őrizni a kognitív funkciókat, és el lehetne kerülni a demenciát. Az antioxidánsok működése a demencia kockázatának szempontjából nem választható el egymástól és más faktoroktól sem (pl. szocioökonómiai státusz, életstílustól). Gondosan vizsgálni kell az antioxidánsok és a demencia patológiájának komplex összefüggéseit, ami jóval bonyolultabb, mint aminek elsőre látszik.

Forrás:   

Brooks M. Best antioxidants to prevent age-related dementia identified? Medscape Medical News. May 05, 2022.

Beydoun MA, Beydoun HA, Fanelli-Kuczmarski MT, et al. Association of serum antioxidant vitamins and carotenoids with incident Alzheimer disease and all-cause dementia among US adults. Neurology. First published May 4, 2022. DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000200289

Hooshmand B, Kivipelto M. Antioxidants and dementia: more than meets the eye. Neurology. First published May 4, 2022. DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000200718

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.