Egy nagy vizsgálat szerint az ivermectin hatástalan COVID-19-ben

A The New England Journal of Medicine-ben most megjelent közlemény szerint a COVID-19 alternatív kezelésére népszerű parazita-ellenes szer, az ivermectin nem gyógyítja meg a betegséget, és nem csökkenti a betegek kórházba kerülésének kockázatát sem.

A szerzők szerint az ivermectin COVID-19-ben való használatát teljesen elutasítja. Dr. David Boulware, a tanulmány egyik társszerzője és a(z) University of Minnesota fertőző betegségek specialistája elmondta a New York Times-nak, hogy az ivermectin használata valójában semmiféle előnnyel nem jár. A kutatók már 2021. augusztusában, a National Institutes of Health szervezésében megtartott online előadásukban összegezték az eredményeket, de a részletes adatok írásban még nem jelentek meg. Dr. Boulware elmondta, hogy az emberek most elmélyedhetnek a részletekben, melyek remélhetőleg el fogják téríteni az orvosok többségét az ivermectin használatától.

A Brazíliában végzett vizsgálatban összesen 3515 beteg szerepelt. 1358 koronavírusos betegnél az ivermectin kezelést és a placebó adagolást hasonlították össze. 2021. március és augusztus között 679 beteg 3 napon keresztül naponta ivermectint kapott, de 28 nappal a kezelés után nem csökkent a kórházba, vagy a sürgősségre való kerülés kockázata a placebót kapott 679 beteghez képest. 2157 betegnél egyéb kezelések történtek.

A kutatók keresték azt a konkrét csoportot, akiknél a vírus-pozitivitás igazolása után korán adott ivermectin valamilyen oknál fogva előnyösebbnek mutatkozhat. Azoknál, akik a pozitív vírus-teszt után az első három napban ivermectin-t kaptak, rosszabb eredményeket láttak, mint a placebo csoport betegeinél, és az ivermectin nem segített a korábban gyógyult betegeknek sem. Az ivermectin nem befolyásolta a kórházban töltött és a gépi lélegeztetésen eltöltött napok számát és a halálozásban sem.

Az ivermectin a pandemia során igen heves ellentmondásokat váltott ki. A szert évtizedek óta használják parazitás fertőzések kezelésére. A pandémia kezdetén ezrével próbálták ki a koronavírus ellen a már ismert gyógyszereket és a laboratóriumi vizsgálatok során felmerült, hogy az ivermectin esetleg hatásos, egyesek szerint azonban csak jóval nagyobb adagban, mint ami emberben biztonságos lett volna. A gondok ellenére egyes orvosok elkezdték felírni betegeiknek az ivermectint. Mások viszont a haszonállatoknál és házikedvenceknél alkalmazott készítményeket kezdték szedni, melynek nyomán az FDA figyelmeztetést adott ki, mely hangsúlyozta, hogy a szert emberi használatra az FDA nem engedélyezte.

A kutatók világszerte kis klinikai vizsgálatokat végeztek az ivermectin COVID-19 ellenes hatásának megértése céljából. 2020 végén Dr. Andrew Hill (University of Liverpool, Anglia) beszámolt 21 vizsgálat eredményiről, melyek szerint a szer képes csökkenteni a COVID-19-es halálozást. 2021 júliusban közölte az adatokat, későbbi cikkében viszont arról írt, hogy számos vizsgálat hibás volt, és legalább egy közülük csalást tartalmazott. Dr. Hill visszavonta az eredeti anyagát és egy új analízist indított el, melyet 2022. januárban közölt. Társaival a leginkább elfogult vizsgálatokat nézték át, és megállapították, hogy az ivermectin adása nem jár haszonnal. Legújabban Dr. Hill és munkatársai a brazil vizsgálat új adatait dolgozták fel, és ismételten nem találtak előnyt.

A Times magazin szerint most is számos vizsgálatban kutatják az ivermectin kezelést, az eredmények a következő néhány hónapban várhatók. Az ivermectin hatását kutató brazil vizsgálat, és a többi COVID-19 elleni szereket kutató vizsgálat alapján a fertőző betegségek szakemberei gyakorlatilag ugyanazt állítják: az ivermectin nem segít COVID-19-ben.

Forrás:

Crist C. Ivermectin doesn’t help treat COVID-19, large study finds. WebMD Health News. March 31, 2022.

Reis G, Silva EASM, Silva DCM, et al. for TOGETHER Investigators: Effect of early treatment with ivermectin among patients with Covid-19. N Engl J Med March 30, 2022. DOI: 10.1056/NEJMoa2115869

Hill A, Garratt A, Levii J, et al. Retracted: meta-analysis of randomized trials of ivermectin to treat SARS-CoV-2 infection. Open Forum Infectious Diseases. 8(11), November 2021. ofab 358. https://doi.org/10.1093/ofid/ofab358

Hill A, Mirchandani M, Pilkington V. Ivermectin for COVID-19: addressing potential bias and medical fraud. Open Forum Infectious Diseases. 9(2) February 2022, ofab645, https://doi.org/10.1093/ofid/ofab645.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.