Kell-e korlátozni a Johnson & Johnson COVID vakcinájának az alkalmazását 50 év alatti nőkben?

Egy amerikai szakértői csoport szerint a mRNS vakcinák előnyben részesítendők a Johnson & Johnson (J&J) Janssen COVID-19 vakcinájával szemben, 50 évnél fiatalabb nők esetén.

A szerzők az ajánlásukat az április 30-án online megjelent JAMA szerkesztőségi közleményében fogalmazták meg, egy olyan publikációhoz kapcsolódva, amelyben 12, trombocitopéniával társuló cerebrális vénás szinusztrombózisról (CVST) számolnak be J&J COVID-19 vakcinát kapott betegeknél. A szerzők kiemelik, hogy több, mint 180 millió adag mRNS vakcina alkalmazása után sem számoltak be egyetlen trombocitopéniával társuló trombózis szindrómás (TTS) esetről sem. Úgy vélik, hogy a J&J vakcinára továbbra is szükség van olyan egyének esetén, akik allergiásak a mRNS vakcinák valamelyik összetevőjére, vagy olyan vidéken élnek, ahol a mRNS vakcinák különleges tárolási és szállítási feltételei nem biztosítottak, a hatóságoknak azonban a TTS magasabb kockázatának kitett populáció (az 50 év alatti nők) esetén a mRNS vakcinákat kell előnyben részesíteni.

Az eredeti közleményben részletesen beszámolnak 12 (köztük 3 halálos kimenetelű), J&J COVID-19 vakcina után jelentkezett, trombocitopéniával társult CVST esetről, amelyek számos hasonlóságot mutattak az Európában az AstraZeneca vakcina után jelentkezett esetekkel. A szerzők megjegyzik, hogy április 12-ig mintegy 7 millió adag J&J vakcinát adtak be az Egyesült Államokban. Valamennyi CVST fehér nőknél lépett fel, akik közül 11 fiatalabb volt 50 évesnél. A tünetek az oltás beadása után 6-15 nappal jelentkeztek. Hét beteg esetén azonosítottak legalább egy CVST kockázati tényezőt (elhízás, pajzsmirigy alulműködés, kombinált fogamzásgátló kezelés). Egy beteg sem volt terhes vagy nem szült 12 héten belül, egyikőjük kórelőzményében sem szerepelt trombózisos esemény, sem trombofília a családban, vagy korábbi heparin kezelés. A CVST mellett 7 betegnél agyállományi vérzés, 8 betegnél nem-CVST jellegű trombózis is jelentkezett. Valamennyi beteg kórházi kezelésben részesült, közülük 10 intenzív osztályos ellátásra szorult. A legutolsó információk szerint 3 beteg meghalt (valamennyinél a CVST mellett agyállományi vérzés is fennállt), 3 még mindig az intenzív osztályon feküdt, 2 kórházban volt, de nem intenzív osztályon, és 4 beteget már hazaengedtek.

A szerzők kiemelik, hogy ezek az esetek számos hasonlóságot mutatnak azokkal a trombózisos eseményekkel, amelyekről Európában az AstraZeneca vakcinája mellett beszámoltak, és elsősorban 40 év alatti, trombofíliával nem diagnosztizált nőkben jelentkeztek. Mind az európai, mind az amerikai eseteknél a trombocitaszám mélypontja 19 000/μl volt, és több betegnél előfordult perifériás nagyerek trombózisa. Az európai esetekben a mortalitás 50%-os volt, szemben az amerikai esetek 25%-os mortalitásával.

Mind az európai (88%), mind az amerikai (11%) esetek egy részében pozitív volt a heparin-PF4, heparin-indukálta trombocitopénia (HIT) antitest ELISA teszt, anélkül, hogy a betegek korábban kaptak volna heparint, akárcsak autoimmun HIT-ben. Ez a szerzők szerint azt sugallja, hogy a vakcina okozta TTS, és az autoimmun HIT pathomechanizmusa hasonló lehet, és a szakemberek szerint nem zárható ki, hogy ez a vakcinák esetén az adenovírus vakcina-platformhoz köthető.

A publikáció szerint az esetek 90%-ában fennáll szubakut fejfájás. Bár a fejfájás egyébként is gyakori a J&J vakcina után, de általában 2 napon belül jelentkezik, és meg is szűnik. Ezzel szemben a CVST esetekben a fejfájás legkorábban 6 nappal a vakcináció után jelentkezett, és legalább 1 hétig fennállt. A szerzők szerint a beteget sürgősen neurológushoz kell küldeni, amennyiben a CVST gyanúja fennáll. Mivel az ismertetett esetekben a tünetek jelentkezésétől a beteg hospitalizációjáig eltelt idő átlagosan 7 nap volt, szükséges mind a betegek, mind a klinikusok edukációja a CVST tüneteit illetően annak érdekében, hogy ez az idő jelentősen lerövidüljön.

 

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/950501_print

 

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.