Közepes dózisú atorvasztatin COVID-betegeknél

A fázis III INSPIRATION-S vizsgálat közepes dózisú atorvasztatin adagolásának hatásait vizsgálta súlyos COVID-19 betegeknél, vegyes eredményekkel.

A fázis III INSPIRATION-S vizsgálat 2020. júliusában kezdődött meg 11 iráni kórházban, célja pedig az intenzív osztályon ápolt összesen 600 koronavírusos betegnél végzett különböző antikoaguláns kezelések eredményességének elemzése volt. A fő kérdés az volt, hogy az atorvasztatin alkalmazása mutat-e bármilyen előnyt a standard antikoaguláns terápiával szemben, így az elsődleges végpont az akut vénás thromboembolia (VTE) és az artériás trombózis előfordulási aránya volt ECMO-ra kötött súlyos állapotú betegeknél a kezelés megkezdését követő 30 napos időszakban. Az eredményekről május 16-án, a virtuálisan megrendezésre kerülő ACC (American College of Cardiology) 2021-es Tudományos Ülésén számoltak be.

Ezek szerint a standard terápia mellett közepes, 20 mg/nap dózisban adagolt atorvasztatin a placebóhoz képest nem csökkentette szignifikáns mértékben a vénás vagy artériás trombózis kockázatát az ECMO-ra kötött betegeknél, és a kezelés nem okozott statisztikailag jelentős változást a bármilyen okból bekövetkezett mortalitás tekintetében sem. Az adatok elemzése során csak egyetlen olyan részpopulációt találtak, ahol a kezelés hatásosságára utaló jelek voltak észlelhetők, ez pedig azon betegek csoportja volt, akiknél a terápiát a COVID-19 tüneteinek jelentkezését követő egy héten belül megkezdték.

 

A vizsgálat elméleti hátteréről, és a folyamatban lévő további vizsgálatokról

A vizsgálat elméleti hátterét az a megfigyelés adta, hogy a korábbi fázis II HARP-2 vizsgálatban a szimvasztatinnal kezelt ARDS-ben (akut respirációs distressz szindróma) szenvedő betegeknél a fő mutatókban nem jelentkezett ugyan kimutatható előny, viszont a hiperinflammációval járó ARDS-es eseteknél a mortalitást a kezelés csökkentette a placebóhoz képest. Ezen felül a COVID-19 betegek körében végzett több obszervációs vizsgálat is arról számolt be, hogy a sztatinok alkalmazása csökkentette a hospitalizált betegek mortalitását. Ezeken a megfigyeléseken kívül azonban mind a mai napig hiányoznak a kezelés klinikai gyakorlatba történő bevezetését alátámasztó, nagy bizonyító erővel rendelkező vizsgálati adatok. Mivel a COVID-19 a trombózisok kialakulása szempontjából kulcsfontosságú Virchow-triász mindhárom hajlamosító tényezőjét képes negatívan befolyásolni, megalapozott ötletnek tűnik a sztatinok alkalmazása, különös tekintettel arra, hogy standard profilaxis mellett több vizsgálat is a betegek 13-56%-ánál számolt be megemelkedett trombózis-kockázatról

Jelenleg több mint 50 folyamatban lévő vizsgálat elemzi különböző antithrombotikus megelőző kezelések hatásosságát, ezek túlnyomórészt nyílt elrendezésűek, és a vizsgálati elemszámok is rendkívül különbözőek (34 és 20000 között). A vizsgált szerek között van az aszpirin, több P2Y12-gátló, a dipiridamol, direkt hatású orális antikoagulánsok (DOAC-ok), heparin (szisztémás és inhalált adagolással), dociparsztat, nafamosztat, valamint ezen készítmények, hatóanyagok kombinációi. Az atorvasztatin hatását az INSPIRE-S vizsgálaton kívül még a 2020 májusában indított, 300 bevonásával végzett fázis II STATCO19 vizsgálatban (NCT04380402), valamint a RESIST (CTRI/2020/07/026791) vizsgálatban elemzik, utóbbiban aszpirinnel kombinálva.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Atorvastatin: A Potential Treatment in COVID-19?

Intermediate-dose vs Standard Prophylactic Anticoagulation and Statin vs Placebo in ICU Patients With COVID-19 (INSPIRATION)

Intermediate-dose Versus Standard Prophylactic Anticoagulation In cRitically-ill pATIents With COVID-19: An opeN Label Randomized Controlled Trial---A Randomized Trial of Atorvastatin vs. Placebo In Critically-ill Patients With COVID-19

Antithrombotic Therapy in COVID-19: Systematic Summary of Ongoing or Completed Randomized Trials

Simvastatin in the Acute Respiratory Distress Syndrome

Atorvastatin as Adjunctive Therapy in COVID-19 (STATCO19)

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.