Oroszország már a második COVID-19 vakcinát engedélyezte

Az orosz gyógyszerfelügyelet már a második koronavírus elleni vakcinát engedélyezte EpiVacCorona néven, de az elsőként jóváhagyott Szputnyik V-höz hasonlóan itt sem végeztek fázis III klinikai vizsgálatokat.

Az orosz egészségügyi hatóságok a fázis III klinikai vizsgálatok lefolytatása nélkül augusztusban már engedélyeztek egy COVID-19 elleni vakcinát, ez volt a moszkvai Gamaleja Intézetben kifejlesztett Szputnyik V (lásd korábbi cikkünket: A SARS-CoV-2 elleni oltóanyagfejlesztés – „Az orosz vakcináról bővebben” rész). Ezzel Oroszország lett az első olyan ország a világon, ahol hatósági engedélyt kapott egy SARS-CoV-2 vírus elleni oltóanyag. Október 15-én egy másik, EpiVacCorona nevű oltóanyagra adta áldását a hivatal, szintén már a fázis II vizsgálatok elvégzését követően. Ezt a vakcinát a szibériai Vektor Állami Virológiai és Biotechnológiai Központ fejlesztette ki, és a fázis I és II vizsgálatokat 100 résztvevőn végezték el, de még ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeit sem hozták nyilvánosságra. A novoszibirszki Vektorról tudni kell, hogy Oroszország és a világ egyik legfejlettebb laboratóriuma, olyannyira, hogy korábban biológiai fegyverek kifejlesztésére is használták, és az amerikai CDC mellett a másik olyan hely a világon, ahol a WHO ellenőrzése mellett himlővírusokat is tárolnak. A centrum a következő hónapokban 30 ezer résztvevő bevonásával tervezi a fázis III vizsgálatok lefolytatását is, miközben a Szputnyik V-öt 40 ezer alanyon tervezik vizsgálni (ebből 13 ezernél már megtörtént a beléptetés), és a Vektor a lehető leghamarabb szeretné legyártani az első 60 ezer adagot. Annyit már tudni lehet, hogy az EpiVacCorona egy szintetikus peptid antigén alapú vakcina, és azt is, hogy Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettest és Anna Popova fogyasztóvédelmi főellenőrt már be is oltották a készítménnyel a klinikai vizsgálatok részeként.

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy elsődleges fontosságú mindkét vakcina gyártásának csúcsra járatása, és a belföldi piac ellátásának biztosítása. Hangsúlyozta, Oroszország arra is nyitott, hogy külföldi együttműködés segítségével növelje oltóanyag-gyártó kapacitását.

Orosz sajtóforrások szerint a vakcina iránt máris 50 ország fejezte ki érdeklődését, és az engedélyezést követően a fejlesztők máris 1,2 milliárd adagnyi oltóanyag előállítására kaptak megrendelést.

A Szputnyik V-tel kapcsolatos hír, hogy szeptember végén az indiai Dr Reddy’s Laboratories együttműködési megállapodást kötött a Russian Direct Investment Fund (RDIF) befektetési alappal a Szputnyikkal kapcsolatos vizsgálatok lefolytatásában illetve a vakcina legyártásában történő részvételre. Alekszandr Gincburg intézetigazgató korábban elmondta, hogy a Szputnyik V tesztelése a tervek szerint halad, és eddig nem váltott ki allergiás reakciót az önkénteseknél. Elmondta, hogy dolgoznak a vakcina rákbetegeken való kipróbálásának eljárásán is – ebben nehézséget okoz, hogy a páciensek gyakran sejtszaporodást gátló készítményeket szednek, ebben az esetben pedig a védőoltás ellenjavallt lehet, illetve a gyógyszerek szedését a vakcináció idejére valószínűleg meg kell majd szakítani. Gincburg szerint külön vizsgálatokat kell végezni a Szputnyik V a terhesség idején történő alkalmazhatóságáról is. Mint mondta, nem zárható ki, hogy a várandós nők könnyebben viselik a COVID-19-et, mint más csoportok, erre a vélekedésre az ad alapot, hogy az már korábban igazolódott, hogy a kismamák jobban viselik az ebola fertőzést. Az akadémikus elmondta, hogy a harmadik szakasz várhatóan jövő nyáron fejeződik be, az oltóanyag gyermekeken való tesztelése csak ezt követően kezdődhet el.

Oroszországban egy harmadik oltóanyag is elkészült már, és jól halad a decemberre tervezett engedélyeztetése, persze ebben az esetben is fázis III vizsgálatok nélküli jóváhagyásról van szó. Ezt a vakcinát a moszkvai Csumakov Szövetségi Tudományos Központ fejlesztette ki, és annyit lehet tudni róla, hogy a fázis II vizsgálatok október 19-én kezdődnek majd el. Ezt a vakcinát háromezer önkéntesen Kirovban, Szentpéterváron és Novoszibirszkben fogják kipróbálni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a nemzetközi szabályozók előírásaival összhangban. Az egészségügyi tárca közleménye szerint a kísérlet részvevőit az oltás után 16 napig elkülönítve orvosi megfigyelés alatt tartják.

Törökország két oltóanyag humán tesztelését tervezi a közeljövőben, az egyiket az Erciyes Egyetem, a másikat az Ankara Egyetem fejleszti, de a török egészségügyi miniszter szerint az állatokon végzett vizsgálatokat még öt vakcinával kezdték meg – ebből marad a humán szakasz megkezdésére a fenti kettő.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Russia grants approval to second vaccine for Covid-19 (Pharmaceutical Technology)

Russia approves world’s first Covid-19 vaccine (Pharmaceutical Technology)

Koronavírus - Engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését Oroszországban (Pharmindex)

Russia Approves 2nd Coronavirus Vaccine – Putin (The Moscow Times)

Russia approves 2nd coronavirus vaccine after early trials (The Hindu, Hyderabad)

After Sputnik V, Russia grants approval to 2nd COVID-19 vaccine EpiVacCorona (Zeenews, India)

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.