Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 16
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-07-13

Egy újabb vizsgálatban is azt találták, hogy akut Clostridium difficile fertőzésben az antibiotikumok helyett lehetséges első választású kezelés a széklet mikrobiom transzplantációja.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-01-23

Egy retrospektív felmérés a kórházi Clostridium difficile fertőzések kockázati faktorait - köztük bizonyos gyógyszerek hatását - vizsgálta.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-06-09

A Clostridium difficile fertőzések az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozott hasmenés elsőszámú okozói. Fő kockázati tényezői a 65 év feletti életkor és az antibiotikumkezelések.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-09-19

A fertőzések növelik a gyulladásos bélbetegségek (IBD) morbiditását és mor talitását. Az IBD-ben fellépő opportunista fertőzések fő kockázati tényezői az alultápláltság, a kísérő betegségek, az idős kor és az immunszuppresszió. A kortikoszteroidok, tiopurinok és anti-TNF-α ellenanyagok infekciókra hajlamosító hatása egyértelműen tisztázódott, a szelektíven a bélre ható anti integrin ellenanyagoké kevésbé. A klinikai gyakorlatban igen fontos a fertőzések szűrése immunszuppresszív kezelés előtt és az IBD fellángo­lásainak elkülönítése a fertőzéses szövődményektől. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-01-28

A bonyolultabb műtétek és a preoperatív szakban kapott antiobiotikumok emelik a műtét utáni Clostridium difficile fertőzések kockázatát.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-11-12

A szerzők egy kis mintán kimutatták, hogy széklet mikrobióta transzplantáció olcsó, könnyen elérhető és hatásos gyógymódja a relapszáló Clostridium difficile fertőzésnek; biztonságosan elvégezhető a körzeti kórházakban is.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-09-12

A nemzetközi viszonylatban is kiemelendő hazai Nemzeti Nozokomiális Surveillance Rendszer (NNSR) megvalósította azokat a célokat, amelyek elérése érdekében kiala­kították. Az országnak vannak adatai a nozokomiális fertőzések előfordulására, az NNSR alapján számított fertőzési arányok alkalmasak az egészségügyi ellátással ös­szefüggő fertőzések hazai helyzetének jellemzésére és a trendek értékelésére.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-05-28

A Center for Disease Controll (CDC) sürgeti az orvosokat, fejlesszék antibiotikumfelírási gyakorlatukat az ártalmas megbetegedések csökkentése érdekében.

#9
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Új gyógyszerekről röviden
2013-11-21

Napjainkban a Clostridium difficile a nozokomiális hasmenések legfontosabb kór­okozója. A C. difficile fertőzések epidemiológiája és lefolyása megváltozott a NAP1/ BI/027 hipervirulens törzsek terjedésével. Gyakoribbá váltak a súlyos lefolyású meg­betegedések és a relapszusok. A betegség gyógyítására eddig az orálisan és intravé­násan alkalmazható metronidazol és az orálisan alkalmazott vancomycin állt ren­delkezésre. Mind a metronidazol-, mind a vancomycin-kezelés után az esetek 30%-ában fordul elő a tünetek kiújulása.

#10
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-10-14

Az Orvostovábbképző Szemle Szimpózium című rovatában három, a klinikai gyakorlat szempontjából fontos, az infektológia problémakörével foglalkozó cikk ke­rül az olvasók elé. A cikkeket a hazai infektológia három kiválósága kom­mentálta. Lényegesek ezek a „szimpó­ziumok”, mert az adott kérdéssel fog lalkozó külföldi és hazai szakemberek összefoglalják az adott témakör fonto­sabb állásfoglalásait, javaslatait, meg­osztják tapasztalataikat, és a gyakor­ló szakemberek naprakész információ birtokában tudják alkalmazni az isme­reteket, betegeik javára.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.