hirdetés

Súlyos hasmenés antibiotikum szedés után

A Center for Disease Controll (CDC) sürgeti az orvosokat, fejlesszék antibiotikumfelírási gyakorlatukat az ártalmas megbetegedések csökkentése érdekében.

hirdetés

A március elején a Pediatricsban megjelent CDC tanulmány szerint a gyermekek Clostridium difficile infekcióinak (CDI) jelentős része súlyos hasmenéssel és potenciálisan életveszélyes állapottal járó bakteriális fertőzés, ami a közösségben jelentkezik azok után, hogy orvosaik egyéb okok miatt antibiotikumot írtak fel számukra.

A tanulmány jelentése szerint az 1 és 17 év közötti gyermekek C. difficile fertőzéseinek 71 %-a közösségben szerzett volt, és nem járt korábbi kórházi bentfekvéssel -szemben a felnőttek hasonló fertőzéseivel, amelyek 2/3-a köthető kórházi tartózkodáshoz.

A szülők válasza alapján közösségben szerzett betegségek (középfül, arcüreg és felsőlégúti infekciók) 73 %-ában antibiotikumot írtak fel gyermekük számára az orvosok a hasmenést megelőző 12 hétben. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a gyermekek számára az ambuláns ellátásban az antibiotikumok több mint 50 %-át felsőlégúti megbetegedések miatt írják fel, pedig e fertőzések jelentős része nem igényel antibiotikum kezelést.

„A felelősségteljes antibiotikum felírási szokások elengedhetetlenek gyermekeink egészségének megőrzése érdekében” mondta dr. Tom Frieden, a CDC igazgatója. „Ha az antibiotikumokat nem megfelelő indikációban írják fel, a gyermekeket olyan fölösleges egészségügyi veszélynek teszik ki, mint a C. difficile fertőzés illetve a veszélyes antibiotikum rezisztens infekciók.

A 2015-ös elnöki költségvetés támogatja a  CDC törekvéseit az ambuláns ellátásban történő antibiotikum felírási gyakorlat fejlesztésére, és a betegek olyan infekcióktól való megvédésére, mint a CDI. A CDC  5 éves tervén belül az ambuláns antibiotikum felírást 20 %-kal, a kórházi ellátáshoz köthető CDI 50%-kal kívánja csökkenteni. Az kórházi ellátáshoz köthető CDI 50%-os csökkenése 20 000 életet menthetne meg Amerikában, 150 000 hospitalizációt előzhetne meg és 2 milliárd dolláros megtakarítást jelentene az egészségügyi költségvetésnek.

A Clostridium difficile infekciói a kórházban fekvő páciensek között évente legalább 250 000 megbetegedést és 14 000 halált okoz, a CDC becslései szerint az 1 és 17 év közötti gyermekek körében 17 000 C. difficile fertőzés fordul elő évente, a fertőzés a 12 és 23 hónapos fehér gyermekek között a leggyakoribb.

Az antibiotikum használat a CDI kialakulásának legjelentősebb rizikófaktora mind gyermekek mind felnőttek esetében. Az antibiotikumok a bél védelmező bakteriális flóráját hetekre-hónapokra károsítják vagy éppenséggel el is pusztíthatják, ezidő alatt az antibiotikum kezelésben részesülők könnyen meg fertőződhetnek a környezetükban lévő Clostridium difficile-vel.

Nem csak az orvosoknak kell változtatniuk antibiotikum felírási szokásaikon, hanem a szülőknek is saját magatartásukon, fontos, hogy a szülők ne kérjék az orvost antibiotikum. „Anyaként és orvosként tisztában vagyok vele, milyen nehéz, amikor a gyermekünk középfülgyulladástól szenved”- mondja Lauri Hicks, a CDC Get Smart:Know When Antibiotics Work Program igazgatója. „Nem mindig az antibiotikum a megfelelő választás. Arra kérem a szülőket, segítsenek az orvosnak megtalálni a legmegfelelőbb kezelési módszert gyermekük számára, ami végül a tünetek enyhüléséhez vezet.”

Dr. B. Zs.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.