hirdetés

Hasmenés kezelése széklet pirulával

Antibiotikumok helytelen alkalmazása károsítja a bélflórát, ami gyakran Clostiridium difficile infekcióhoz, ennek következtében súlyos hasmenéshez vezet, ami bélsár pirulával jól kezelhető. A bélsár pirula készítése útján sikerült ilyen gyógyító módszert kidolgozni.

hirdetés

Egészséges állapotban emésztőrendszerünk változatos bélflórával látja el fontos tevékenységét. Az antibiotikumok megjelenése sok, súlyos betegség eredményes kezelését megoldotta, de a betegek ezeket a gyógyszereket sokszor és fölöslegesen szedik és mellékhatásként az antibiotikumok fölborítják a bélflóra egyensúlyát.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) állásfoglalása szerint a Clostridium difficile baktériumfertőzés az antibiotikum rezisztencia három legveszélyesebb tényezőjének egyike. Az antibiotikumok a bélflóra fontos elemeit elpusztítják, ennek következtében a Clostridium elszaporodik és súlyos, ismétlődő hasmenéshez vezet. A baktérium az Egyesült Államokban évente félmillió fertőzést okoz és a hasmenéses rohamok minden esztendőben átlagosan 14 000 halálesetért tehetők felelőssé.

Már korábban kimutatták, hogy egészséges bélrendszerű emberek székletének átültetése tíz betegből kilencnél meggyógyítja a fertőzést. A székletet vagy kolonoszkópia útján, vagy orrszondán keresztül juttatják be a beteg bélrendszerébe, de mindkét eljárás kellemetlen beavatkozást jelent.

Thomas Louie, az University of Calgary professzora és munkacsoportja a székletátültetés technikáját módosította úgy, hogy a bélsár pirulába zárva kerül a beteg emésztőrendszerébe. Az átültetendő székletet legtöbbször a beteg családtagjai adják össze a terápiás anyag tehát mindig egyedileg készül.   

A kutatók a székletet addig kezelték, amíg az már csak baktériumot tartalmazott, majd ezt a baktérium koncentrátumot háromrétegű zselatin kapszulába töltötték. Ennek szerkezete biztosította, hogy a gyógyszer ne szivárogjon, illetve ne essen szét mielőtt a gyomron keresztül a vékonybélbe jut.

Louie professzor hangsúlyozta, hogy ez a módszer kényelmesebb a betegnek, és a gyógyszer bejuttatása is sokkal egyszerűbb, mint a műszeres eljárásokkal. Elmondta, hogy az első betegnek azért készítettek ilyen kapszulát, mert a széklet beadása egyéb módon nem sikerült. Előadása San Franciscóban, az IDWeek idei kongresszusán hangzott el.

A széklet pirula technikával eddig 32 beteget kezeltek, 100 %-os sikerrel: mindegyik betegnél megszűnt a Clostridium difficile fertőzés és nem ismétlődött, pedig a kezelést megelőző időszakban mindegyiküknél legalább négyszer fordult elő a baktérium okozta hasmenés. Mellékhatást nem tapasztaltak.

A páciensek 24-34 kapszulát vettek be a terápiás időszakban. Három hónappal később Ravi Kamepalli és munkatársa egy másik fekális gyógyítás 28 résztvevőjét kontrollálta, amelyben a betegek orrszondán keresztül kaptak kezelést. A betegek egy tizes skálán használatával átlagosan 9,6-kal jelezték elégedettségüket, és pozitívan nyilatkoztak a kezelési mód egyszerűségéről és arról, hogy milyen mértékben ajánlanák a módszert családtagjuknak vagy barátjuknak. A szájon át történő terápia nyilvánvalóan még ennél is kényelmesebb gyógymód.

A Clostridium difficile kegyetlen fertőzés: a betegnek naponta akár húsz alkalommal van hirtelen széklete és a folyadékvesztés feltétlenül kezelést igényel. „A bélflóra mindenkinek az identitásához tartozik, melynek ismerete és épen tartása minden esetben alapvetően fontos. Ez a gyógyszeripar számára is lényeges, mert csak így lehet valóban probiotikus készítményeket előállítani” – mondotta Prof. Louie.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.