hirdetés

Hogyan fegyverzi le a Staphylococcus toxinja az immunrendszert?

A New York-i Egyetem Langone Egészségügyi Központjának kutatói felfedeztek egy olyan új mechanizmust, amelynek révén a Staphylococcus aureus megtámadja és megöli az immunsejteket.

hirdetés

Eredményeik, amelyeket nemrég tettek közzé a Cell Host & Microbe-ban, megmagyarázzák annak a patogénnek egy fontos túlélési taktikáját, amely több szív- és bőrfertőzést okoz, mint bármilyen más baktérium, és évente több mint 100 000 amerikai halálát okozza.

„Felfedeztük, hogy a Staphylococcus egy többcélú toxint termel, amely képes több különböző típusú immunsejtet megölni úgy, hogy szelektíven kötődik felszíni receptoraikhoz” – mondta Victor J. Torres, PhD, mikrobiológus, a vizsgálat szenior szerzője. „A Staphylococcus egy okos képességet fejlesztett ki, amellyel különböző pontokon tudja megtámadni az immunrendszert.”

A tudósok régóta tudják, hogy a Staphylococcus toxinok egész arzenálját bocsátja ki, amelyek kilyukasztják az immunsejteket, és szabad utat engednek a fertőzésnek. Azt azonban csak nemrég kezdték megérteni, hogy miként működnek ezek a toxinok. Ez évben korábban dr. Torres és munkatársai egy közleményt publikáltak a Nature-ben, amelyben megmagyarázták, hogy e toxinok egyike, a LukED-nek nevezett fehérje hogyan oldja fel a T-sejteket, a makrofágokat és a dendritikus sejteket. Mint kimutatták, a LukED toxin a CCR5 nevű felszíni receptorhoz kötődik (ugyanahhoz, amelyhez a HIV is). Kötődése után pórusok keletkeznek a megtámadott sejteken, s azok elpusztulnak. Ez a felfedezés azonban nem magyarázta meg azt, hogy miként öl meg ugyanez a toxin olyan fehérvérsejteket, mint például a neutrofilek, amelyeknek nincs CCR5 receptoruk.

Mostani vizsgálatuk megoldja ezt a rejtélyt: elsőként mutatták ki, hogy a neutrofileken levő receptorok szintén megkötik a LukED toxint. Kiderült, hogy a toxin e sejtekben a CXCR1 és CXCR2 receptorokhoz kapcsolódik, s ugyanolyan halálos pórusokat hoz létre, mint akkor, amikor a CCR5 receptorhoz kötődik. A mechanizmus tehát mindkét esetben ugyanaz.

A fertőzés elleni védelem első vonalát a neutrofilek képezik. Fertőzés esetén a vérárammal a fertőzés helyére sietnek, hogy megöljék a behatoló patogént. „Ők az immunrendszer tengerészgyalogosai” – mondta dr. Torres. A T-sejtek, a makrofágok és a dendritikus sejtek csak később érnek oda, hogy egy második csapást mérjenek a patogénekre, eltisztítsák őket és a jövőben emlékezzenek rájuk. „Az első válaszolók megölése teljesen lefegyverzi az immunrendszert” – mondta dr. Torres.

A LukED azonban csak egy darabja a kirakós rejtvénynek, s több kutatásra van szükség, hogy megértsük a Staphylococcus egyéb toxinjainak működését, s azt, hogy hogyan működnek együtt, hogy még halálosabbá tegyék a baktériumot. Mégis, a mostani felfedezések utat nyithatnak olyan új gyógyszerek előtt, amelyek a LukED-et célozzák meg. Múlhatatlanul szükséges, hogy jobb kezeléseket találjanak a Staphylococcus ellen. 2005-ben a Centers for Disease Control and Prevention úgy becsülte, hogy a478 000 személy közül, akik kórházba kerültek Staphylococcus fertőzés miatt, a betegek több mint a fele rezisztens volt a meticillinre, amely pedig a leghatásosabb antibiotikumok egyike.

Egy lehetséges terápiás stratégia az lehet, hogy blokkolják a CCR5 receptorokat, és így megmarad a szekunder immunválasz. „Tudjuk, hogy a CCR5 receptorok blokkolása nem károsítja az immunrendszert. Egyes emberekből hiányzik a CCR5, és ennek ellenére teljesen egészségesek, sőt a HIV-re is immunisak” – magyarázta dr. Torres. „De nem elegendő csak a CCR5-öt blokkolni.” Vannak olyan gyógyszerek, amelyekkel a CXCR1 és a CXCR2 receptorok is blokkolhatók, de ezek károsítják a neutrofilek funkcióját. „A következtetés az, hogy magát a toxint kellene megcélozni, s így megelőzni, hogy bármilyen receptorhoz kötődni tudjon” – tette hozzá dr. Torres.

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.