hirdetés

Megtudták, hogy a szkizofrénia egykori gyógyszere miért hat az antibiotikum-rezisztens baktériumokra

2008-ban a Dél-Dániai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tioridazin, amelyet korábban a szkizofrénia kezelésére használtak, erős fegyver az antibiotikum-rezisztens baktériumok, például a Staphylococcus aureus ellen.

 

hirdetés

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok szerte a világon nagy problémát jelentenek. Dél-Európában például a staphylococcusok 20–50%-a rezisztens az antibiotikumokkal szemben. A skandináv országokban csak 5%-uk, azonban a rezisztencia aránya itt is növekedőben van.

Ezért minden hatásos gyulladásellenes szert érdemes megvizsgálni, még akkor is, ha a gyógyszer eredetileg antipszichotikumnak volt szánva. Mostanáig a kutatók csak azt tudták, hogy a tioridazin elöli a staphylococcusokokat a laboratóriumi tenyészetekben, de a jelen vizsgálat kimutatta, hogy miért és hogyan hat a tioridazin. A kutatócsoport, amelynek többek között tagja volt Hans Jørn Kolmos professzor és Birgitte H. Kallipolitis docens a Dél-Dániai Egyetemről, május 17-én publikálta eredményeit a PLOS ONE-ban.

Amint azt Janne Kudsk Klitgaard vendégkutató elmagyarázta: „Ha antibiotikumokkal kezeljük a staphylococcusokat, semmi nem történik – egyáltalán nem hatnak a baktériumokra. De ha együtt adjuk az antibiotikumot és a tioridazint, akkor a tioridazin meggyengíti a baktériumok falát azzal, hogy egy aminosavat, a glicint eltávolít a falból. A glicin hiányában már képesek lesznek az antibiotikumok megtámadni a gyenge sejtfalat és megölni a baktériumokat.” Azaz, a hatás a tioridazin és az antibiotikum interakciójának az eredménye.

Most, hogy a kutatók tudják, hogy a tioridazin úgy hat, hogy meggyengíti a staphylococcusok falát, arra összpontosíthatnak, hogy erősítsék ezt a tulajdonságát. „Most, mivel megtudtuk, hogy miként működik a tioridazin, kifejleszthetünk olyan gyógyszereket, amelyek a rezisztens baktériumokat célozzák meg. És ami legalább ilyen fontos: eltávolíthatjuk vagy inaktiválhatjuk a tioridazin azon részeit, amelyek a szkizofréniára hatnak, s így egy vadonatúj készítményünk lehet, amely többé már nem antipszichotikum” – fejtette ki Janne Kudsk Klitgaard.

Klitgaard és kollégái kipróbálták a laboratóriumban olyan gyűrűsférgeken a tioridazint, amelyek belét staphylococcusok fertőzték meg, s a férgek meggyógyultak. A következő lépés a szer kipróbálása egereken és sertéseken.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.