Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 16
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-09-11

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az NTKR génfúzióval rendelkező szolid tumorok kezelésére szolgáló Vitrakvi (larotrektinib) készítményt.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-07-04

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a Wilson-kór kezelésére szolgáló Cufence (trientin-dihidroklorid) készítményt.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-08-16

Az Európai Bizottság elfogadta, és a tagállamokban jogilag kötelező érvényűvé tette CHMP által javasolt elővigyázatossági intézkedéseket az Esmya alkalmazásának korlátozásáról és lehetséges májkárosító hatásainak szorosabb megfigyeléséről.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-07-12

A CHMP állásfoglalást alakított ki az Esmya lehetséges májkárosító hatásával kapcsolatosan lefolytatott PRAC ajánlások tekintetében, és új intézkedések hatályba léptetését javasolja.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-05-11

A tisztított kannabidiol készítmény nem vezet abúzusra és jelentősen csökkenti az epilepsziás görcsrohamok számát.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-02-26

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) negatív véleményt fogalmazott meg a neratinib hatóanyaggal kapcsolatban. 

#7
Diabetológia Mozaik Diabetológiai Mozaik 8. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Diabetológia Mozaik
2016-04-01

A 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM) progresszív jellege miatt idővel fokozatosan csökken az orális antihyperglykaemiás szerek (OA D, oral antihyperglycaemic drug) hatásossága, ami az inzulinszekréciós folyamatos hanyatlását tükrözi. Ennek eredményeként nehézséget okozhat a hosszú távú glykaemiás kontroll fenntartása OAD-k segítségével, és a betegek jelentős része végül inzulinkezelésre szorul. Az inzulin – miközben eredményesen alkalmazható – fokozza a hypoglykaemia kockázatát és testsúlygyarapodáshoz vezet. 

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-10-28

Az októberben forgalomba hozatali engedélyt kapott, és a szintén rövidesen forgalomba kerülő terápiák segítségével interferon nélkül is gyógyítható a krónikus HCV-fertőzésben szenvedő betegek nagy része, ami igazi mérföldkőnek számít a gyógyításban.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-09-18

A táplálékkiegészítők és számos, korábban gyógyhatásúként reklámozott készítmények okozta májkárosodás ma már háromszor gyakrabban fordul elő, mint 10 évvel ezelőtt.

#10
Onkológiai Mozaik Onkológiai Mozaik 6. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Onkológiai Mozaik
2014-09-04

A sejtosztódás-szabályozás molekuláris mechanizmusainak egyre részletesebb megismerése révén olyan kis molekulájú tirozin-kináz-inhibitorok (TKI) azonosítására kerülhetett sor, amelyek a daganatokban kórosan szabályozott jelátviteli rendszereket veszik célba, és amelyek fontos terápiás alternatívát jelenthetnek a hagyományos citosztatikumok mellett, illetve kombinációs készítményként alkalmazhatók azokkal. A jól körülírt molekuláris célpontok ellenére, a TKI-okra olyan mellékhatásspektrum jellemző, amely a daganatterápia során nagy figyelmet érdemel a kezelés folyamatosságának fenntartása érdekében. A TKI-ok által kiváltott májkárosodás mértéke jelentős eltéréseket mutat az egyes szerek között.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.