Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 14
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-05-22

A Covid-19 betegek kezelésekor -miközben persze az életük megóvása az elsődleges cél- számolni kell az alkalmazott és a beteg által szedett gyógyszerek között fellépő kölcsönhatásokkal.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-16

Új számítások ismételten igazolták, hogy a gyógyszerek az Egyesült Államokban a legdrágábbak, áruk átlagosan a globális átlagárak háromszorosára rúg.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-07-18

Kanadában új irányelveket dolgoznak ki az idősebb korosztály gyógyszerszedésének lehetőség szerinti csökkentésére.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-05-02

Az ubrogepant az ACHIEVE I kódnevű fázis 3, randomizált, kontrollált vizsgálatban csökkentette a fájdalmat és megszüntette a migrén melléktüneteit.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Való élet vizsgálat
2016-03-16

A bemutatott vizsgálatban DSM-IV szerint diagnosztizált 2276 szkizofréniában szenvedő járóbetegnél hat hónapig tartó, második generációs antipszichotikummal történt kezelés során bekövetkező állapotváltozást követték, különös tekintettel a kísérő affektív tünetekre. Az állapot sú­lyosságát és a javulást a Clinical Global Impression Scale súlyosság (CGI-S) és javulás (CGI-I) skálán mérték, míg a depressziós tünetek megítélésére a Raskin-skálát alkalmazták. A vizsgálat kezdetén a betegek több mint egyharmada mutatott egyértelműen depressziós tüneteket (36,7%), és közöttük arányaiban jelentősen több volt a közepesnél súlyosabb állapo­tú szkizofréniában szenvedők száma, összehasonlítva a nem depressziós szkizofrén csoporttal (19,8% vs. 12,2%). A hat hónapos, multicentrikus, követéses, beavatkozással nem járó vizsgálat során a második generációs szerek egyaránt szignifikánsan javították a szkizofrén betegek általános klinikai állapotát és a depressziós tüneteket.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-02-04

A benzodiazepinek rövid távú szorongásoldó és alvás segítő alkalmazása általában hatékony és biztonságos, azonban hosszú távú használatuk nem javasolt, mert mind mellékhatásként, mind a tartós alkalmazás abbahagyásakor megvonási tünetként súlyos problémák és panaszok jelentkezhetnek. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2014-03-28

Ha valaki rendszeresen és mértéktelenül fogyaszt alkoholt, majd hirtelen abba­hagyja az ivást, kínzó elvonási tünetek lépnek fel az utolsó pohár ital elfogyasztá­sát követő napon. Az alkoholtól orvosi felügyelet mellett, gyógyszerek segítségé­vel egy hét alatt megtisztulhat a beteg, de ahhoz, hogy végleg megszabaduljon tőle, további erőfeszítéseket is kell tennie.

#8
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-03-25

Ha az alkoholfüggő beteg hirtelen abbahagyja az alkoholfogyasztást, alkoholelvonási szindróma alakulhat ki, az első tünetek (tremor, izgatottság, hallucinációk, álmatlanság stb.) 6–24 órával az utolsó alkoholfogyasztás után lépnek fel. Enyhe vagy mérsékelt tünetek esetén ambulánsan történhet a kezelés, benzodiazepin adásával. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-03-25

Az alkoholfogyasztás csökkentése mint terápiás lehetőség tágabb mozgásteret biztosít orvos és betege részére, sokak számára utat nyithat a terápia felé. Ha a páciens aktívan részt vesz a kezelés céljának meghatározásában, valószínűbb a hosszú távú eredményesség és sokkal gyakrabban sikerül elérni a célt. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-05-23

Szerző természetesen nem akarja megszemélyesíteni a drogokat, csupán megfigyelte, hogy bizonyos fajta drogok függő fogyasztói az elvonókúra folyamán az addiktológiai osztályon nem annyira a sokféle személyiségük által meghatározott módon, mint inkább az általuk szedett drog természetének – „személyiségének” – megfelelően látszanak viselkedni. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.