hirdetés

A benzodiazepinek fokozzák a vetélés kockázatát

A JAMA Psychiatry-ban megjelent tanulmány szerint a benzodiazepinek a terhesség korai szakaszában növelhetik a vetélés kockázatát.

hirdetés

A terhesség 19. befejezett hete előtt benzodiazepineket használók esetében kb. 70%-kal magasabb a vetélés kockázata, figyelembe véve és kizárva olyan, a vetélés kockázatát növelő tényezőket, mint például az életkor, a pszichiátriai anamnézis, egyéb betegségek, a gyógyszerhasználat és más életmódbeli tényezők.

A kutatók két nagy adatbázisból származó információkat elemeztek, amelyek a tajvani lakosság többségének egészségügyi és születési adatait tartalmazzák. Az adatbázisok kombinálásával a kutatók célja az volt, hogy megértsék, vajon a szorongás kezelésére alkalmazott benzodiazepinek fokozhatják-e a vetélés kockázatát.

A vizsgálat 1 957 601 nő több, mint 3 millió terhességét foglalta magában, amelyek közül 136 134 (4,4%) végződött vetéléssel. A kutatók azokat a terhességeket vizsgálták, amelyek a 20. terhességi hét előtt vetéléssel végződtek, és vizsgálták, hogy a kismama benzodiazepin‑kezelés alatt állt-e.

A kutatók hangsúlyozták, korábbi kutatások során a legnagyobb kihívást annak behatárolása jelentette, hogy valójában a gyógyszerek növelik-e a vetélés kockázatát, tekintettel arra, hogy a szorongás vagy a depresszió, amelyre a gyógyszereket felírták, szintén hozzájárulnak a vetélés kockázatához.

A tanulmányban különböző benzodiazepineket vizsgáltak, amelyeket jellemzően szorongás esetén alkalmaznak. A vizsgálat eredményei szerint a lorazepám esetében 42%-kal (95% CI, 1,13-1,79), az alprazolám esetében 39%-kal (1,17-1,66), a diazepám esetében 69%-kal (1,31‑2,19), az oxazolám esetében pedig 54%-kal (1,27-1,86) nőtt a vetélés kockázata. A fludiazepám 252%-kal (1,89-3,36) növeli a vetélés kockázatát. (Megjegyzendő, hogy a fludiazepámot az FDA nem engedélyezte, de Tajvanon vényköteles készítményként kapható).

Az eredmények összhangban vannak egy 2019-es, kanadai tanulmány eredményeivel, amelyben több, mint 400 000 terhességet vizsgáltak, és amelyben megállapították, hogy a rövid és hosszú hatású benzodiazepineket szedő nők körében fokozott a vetélés kockázata.

A jelenlegi tanulmányban a kutatók dózisfüggő összefüggést figyeltek meg, tehát minél nagyobb dózisban alkalmazzák a terhesség korai szakaszában a benzodiazepineket, annál magasabb a vetélés kockázata.

A kutatók elmondták, hogy a terhesség alatti akut szorongás vagy álmatlanság esetén felírható gyógyszerek közül még mindig a lorazepam tűnik a legbiztonságosabban alkalmazható készítménynek, de mindenképpen figyelembe kell venni a vetélés lehetséges kockázatát, ezért a benzodiazepineket csak alapos megfontolás, és mind az anyát, mind a magzatot érintő lehetséges kockázatok figyelembevétele után javasolt felírni. Szorongás vagy alvászavarok esetén a terhesség alatti benzodiazepin-kezelés megfelelő alternatívái lehetnek például a pszichoterápia vagy az olyan gyógyszerek, mint a szelektív szerotonin visszavétel-gátlók (SSRI-k).

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/benzodiazepines-linked-higher-miscarriage-risk-early-2023a1000wtx?ecd=WNL_mdpls_240105_mscpedit_psych_etid6221000&uac=414812CR&spon=12&impID=6221000

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.