Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-04

Az omega-3 zsírsavak orvosi javaslatra felírható nagy dózisokban csökkentik a magas trigiceridszintet.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-06-06

Az amerikai szívgyógyászok a szív és az agy megfelelő védelme érdekében azt javasolják, hogy hetente kétszer fogyasszunk (lehetőleg tengeri) halételeket.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-12-23

A rendszeres halhúsfogyasztás, szívvédő hatása miatt, nemzetközi terápiás irányelvekben is szerepel. Egy új svéd vizsgálat szerint azonban nemcsak a túl kevés, de a túl sok hal is növelheti a nők halálozását.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-08-11

Nagy metaanalízis igazolja, hogy az ω-3-zsírsavak magasabb vérszintje mérsékelten csökkenti a halálos szívinfarktus kockázatát. Egy randomizált vizsgálat szerint az ω-3-zsírsavak alkalmazása infarktus után javítja a szív teljesítményét és csökkenti a szívizom-károsodást.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-07-16

A kiemelten egészséges mediterrán étrend kedvezően befolyásolhatja az öregedő emberek agyműködését is – állapította meg a PREDIMED tanulmány egyik részvizsgálata.

 

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-07-11

Dániában bizonyítékot találtak arra, hogy mind a halhúsban szegény, mind a halfélékben nagyon gazdag táplálkozás a pitvarfibrilláció fokozott kockázatával jár.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-04-22

A magyarázat nem a mediterrán étrendben keresendő. Az „egészséges bevándorló hatás” érvényesült, az alacsonyabb iskolázottság, a gyakoribb dohányzás és a szintén gyakoribb súlytöbblet vagy elhízás ellenére is.

 

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2013-01-22

Kísérletes adatok szerint a hosszú láncú ómega-3 zsírsavak közvetlen és közvetett antiaritmiás hatást fejtenek ki, különösen heveny iszkémia esetén. Ennek alapján logikus és indokolt volt tanulmányozni a szívműtétet követő pitvarfibrilláció gyakoriságát ilyen zsírsavak perioperatív adása mellett, a mintegy kéthetes vizsgálat azonban nem igazolta a pitvarfibrillációt megelőző hatást.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-11-09

A halfogyasztást a szívvédő étrend egyik fő elemének tartják. A jelenlegi irányelvek legalább heti kétszeri halevést javasolnak, s azt, hogy a halak közül is az olajos fajtákat válasszák az emberek. E halak a fő étrendi forrásai a hosszú láncú, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak, főleg a dokozahexaénsavnak és az eikozapentaénsavnak.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.