Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 64
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-10-09

Louisiana államban a vegyi gyárai által okozott légszennyezés jelentősen növelte a koronavírus miatti halálozás valószínűségét.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-02-24

Egy 40 országra kiterjedő tanulmány adatai szerint az 50 évesnél fiatalabb nők körében növekszik a tüdőrákos megbetegedések gyakorisága.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-11-13

Az USA USA kilenc – leginkább déli - államában 2018-ban először fordult elő, hogy a felnőttek több mint 35%-a túlsúlyos volt.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-18

Az amerikai orvosok jövedelme a legmagasabb a világon, de nagyon sokba kerül a képzésük is.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-09-30

Az amerikai szívgyógyászok 2010-ben úgy véltél, 7 egyszerű tényező megfelelő szintje elegendő a kardiovaszkuláris- és általános egészség megőrzéséhez, az amerikaiak egészségi állapota mégis romlik.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2019-08-15

Retrospektív adatbázis-analízis alapján a warfarinhoz képest a rivaroxaban 2 éves követés után szignifikánsan csökkentette a stroke/szisztémás embolizáció kockázatát fragilis, nem valvuláris pitvarfibrillációban szenvedő be­tegek esetében, míg az apixaban és a dabigatran nem mutatott ilyen szigni­fikáns összefüggést. A warfarinhoz képest egyik direkt orális antikoaguláns sem mutatott lényeges eltérést a vérzéses események számában.

Journal of the American Heart Association, 2018. július

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-05-31

Az amerikai orvosok több mint a felének 1 millió USD-t meghaladó értékű nettó vagyona van.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-04-22

Közismert tény, hogy nagyivóknál gyakrabban alakul ki magas vérnyomás, újabban viszont azt is igazolták, hogy a hipertónia már a mérsékeltebb mennyiségű alkoholt fogyasztóknál is megjelenik.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-04-05

A JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint amennyiben a lakosság alapellátásában több orvos venne részt, növekedne a lakosság várható élettartama.

#10
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 10. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2019-03-04

Az akut ischaemiás stroke (AIS) kezelésében gyökeres változást hozott, amikor az intravénás rekombináns szöveti plazmingén-aktivátor (rt-PA, recombinant tissue plasminogen activator) húsz évvel ezelőtt bekerült a terápiás eszköztárba. Az rt-PA alkalmazását azonban korlátozza, hogy a nagy erek rekanalizációjában csak kevéssé hatásos, illetve jelentős földrajzi különbségek is vannak a módszer elérhetőségében. Az rt-PA hatásosságának növelésére történt erőfeszítések eredményeként dolgozták ki az endovaszkuláris thrombectomia módszerét, melynek előnye, hogy a nagy erek rekanalizációjában is nagyobb arányban sikeres, és a stroke fellépte után akár 24 órával is elvégezhető. Több véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat (RCT, randomized controlled trial) kedvező kimeneteleket igazolt akut stroke eseteiben végzett mechanikai thrombectomia kapcsán.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.