hirdetés

Lányok körében is egyre gyakoribb az ADHD

Egy amerikai gyermekek körében végzett felmérés szerint az ADHD egyre gyakoribb, és a korábbiaknál több lány érint.

hirdetés

A Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology folyóiratban május 22-én jelent meg a CDC (Amerikai Járványügyi- és Megelőzési Központ) kutatóinak cikke, amelyben az ADHD (Attention-Deficit Hiperactivity Disorder) gyakoriságának alakulását vizsgálták meg az amerikai gyermekkorú populációban, és az adatok szerint egy „folyamatos és fokozatosan növekvő” közegészségügyi problémát tártak fel. A cikkben megállapításra kerül, hogy az Egyesült Államokban 2022-ben körülbelül egymillióval több 3-17 éves gyermeknél állapítottak meg ADHD-t, mint 2016-ban. Ez azt jelenti, hogy a teljes gyermekkorú populációban minden kilencedik gyermeket ADHD-val diagnosztizáltak, ez pedig a teljes korcsoport 11,4%-a, azaz 7,1 millió gyermeket tesz ki. A kezelés hatására meggyógyult gyermekeket nem számítva jelenleg mintegy 6,5 millió gyermek (az összes amerikai kiskorú 10,5%-a) él ADHD-val, 58,1%-uknál pedig a figyelemhiányos zavar közepes vagy súlyos fokú.

A tanulmány azt is feltárta, hogy az amerikai ADHD-s gyermekek 77,9%-ának van legalább egy társbetegsége, körülbelül felük (53,6%) kapott valamilyen ADHD-gyógyszert, 44,4%-uk pedig viselkedésterápiában részesült - a teljesen kezeletlen gyermekek aránya 30,1%.

Az eredmények a 2022-es Nemzeti Gyermekegészségügyi Felmérés (NSCH; National Survey of Children's Health) adatállományának elemzéséből származnak, és azt mutatják, hogy az ADHD becsült előfordulási gyakorisága magasabb az Egyesült Államokban, mint a más országokból származó hasonló becslések eredményei.

Érdekesség, hogy a cikk írásának időpontjában Magyarországon is készült egy olyan doktori értekezés, amelynek megállapításai és szakirodalmi idézetei alátámasztják a fenti eredmények egy részét. A Velő Szabina által készített PhD dolgozat (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar) megállapításai szerint az ADHD-val diagnosztizált gyermekek több, mint 80%-ánál az ADHD mellett legalább egy komorbid, azaz társuló kórkép azonosítható, míg 50%-uk esetében legalább két komorbid kórkép áll fenn. Itt jelentős különbség van a nemek között: fiúknál inkább jellemzőek az externalizáló komorbid zavarok, mint a viselkedészavar, oppozíciós zavar, míg ADHD-val diagnosztizált (főleg kamaszkorú) lányok esetében az internalizáló komorbid zavarok, mint a depresszió és szorongás érhetők tetten. A viselkedészavar (Conduct disorder - CD) az egyik leggyakoribb komorbid zavar, az ADHD-val diagnosztizált esetek 20%-ában fordul elő. A DSM-5 meghatározása alapján a viselkedészavar a magatartás olyan visszatérő és állandósuló mintája, amelyben a személy mások alapvető jogait vagy az életkornak megfelelő fontosabb szociális normákat és szabályokat megszegi. A másik leggyakoribb ADHD mellé társuló kórkép az oppozíciós zavar, mely a tekintély elleni lázadásában nyilvánul meg. A magyar kutatócsoport hazai mintán végzett vizsgálata ezen két kórkép mellett még az öngyilkos magatartást is a leginkább előforduló komorbiditásként kapta eredményül.

Az amerikai tanulmányban a kutatócsoport kifejti, hogy az ADHD előfordulási gyakoriságának növekedése részben “szociodemográfiai jellemzőkkel és a gyermekek tulajdonságaival” magyarázható, ugyanakkor kijelentik, hogy „a társadalmi kontextus is hozzájárulhat az ADHD diagnózisának általános tendenciáihoz”. (Ezek közé tartozik például a gyermekek mentális egészségi környezete a COVID-19 világjárvány előtt és alatt.)

“Az ADHD-val kapcsolatos tudatosság az utóbbi időben jelentősen megváltozott. Az ADHD-t korábban olyan rendellenességként írták le, amelynek középpontjában a könnyen megfigyelhető hiperaktív-impulzív tünetek álltak, és úgy gondolták, hogy elsősorban a fiúkat érinti” - írják a szerzők. “A figyelemkontrollal kapcsolatos tudatosság növekedésével az ADHD-t egyre gyakrabban ismerték fel a lányok, serdülők és felnőttek körében is. Ráadásul az ADHD-t korábban alacsonyabb arányban diagnosztizálták egyes etnikai kisebbségi csoportok gyermekei körében. A tudatosság növekedésével az ilyen diagnózisok közötti különbségek csökkentek vagy eltűntek. A világjárványhoz kapcsolódó körülmények is növelhették annak valószínűségét, hogy egy gyermek ADHD-s tünetei súlyosbodtak. Például azokban a családokban, ahol a gyermekeknek online (virtuális osztálytermi) tanulásban kellett részt venniük, miközben a szülők otthonról is dolgoztak, a korábban kezelhető ADHD-tünetek súlyosbodhattak, vagy a szülők által korábban nem észlelt tünetek is felismerhetővé válhattak.”

A mostani tanulmány célja az volt, hogy frissített amerikai prevalencia-becsléseket adjon a diagnosztizált ADHD; az ADHD súlyossága; a társbetegségek; valamint az ADHD gyógyszeres és viselkedés-terápiás kezelése tekintetében. A kutatócsoport több mint 45 ezer kitöltött kérdőívet értékelt, figyelembe véve a demográfiai és klinikai részcsoportok közötti különbségeket is. A kérdések például olyan részleteket is kértek a szülőktől, mint az állapot súlyossága. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a társadalmi-gazdasági és a földrajzi tényezők milyen szerepet játszanak az ADHD diagnózisában/elterjedtségében.

A válaszok értékelését követően az alábbi, részben meglepő eredmények születtek:

Az ázsiai és a spanyol ajkú/latinó gyermekeknél alacsonyabb volt a diagnosztizált ADHD előfordulása, mint a fehér bőrűeknél.

Az olyan háztartásokban élő gyermekeknél, ahol a legmagasabb iskolai végzettség a középiskola, illetve az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban magasabb volt az előfordulási gyakoriság, mint a magasabb iskolai végzettségű, illetve a szegénységi szint 200%-a feletti jövedelemmel rendelkező háztartásokban élő gyermekeknél.

Az állami biztosítással (magánbiztosítással vagy anélkül) rendelkező gyermekeknél magasabb volt a prevalencia, mint a kizárólag magánbiztosítással rendelkező gyermekeknél.

Az északkeleten, közép-nyugaton vagy délen élő gyermekek körében az előfordulási gyakoriság magasabb volt a nyugaton élőkhöz képest, valamint a vidéki vagy külvárosi területeken élő gyermekek körében magasabb volt a prevalencia a városi területeken élő gyermekekhez képest.

Az eredmények kitértek arra is, hogy a fenti tényezők hogyan befolyásolták a gyógyszeres kezelést:

A spanyol ajkú gyermekek és a nem angol anyanyelvű háztartásokban élő gyermekek körében alacsonyabb volt az ADHD-gyógyszer szedésének előfordulási gyakorisága, mint a nem spanyolajkú gyermekeknél, illetve az elsősorban angol anyanyelvű családokban élő gyermekeknél.

Az állami és magánbiztosítással egyaránt rendelkező gyermekek nagyobb arányban szedtek ADHD kezelésére felírt gyógyszert, mint a csak magánbiztosítással rendelkező gyermekek.

A közép-nyugaton és délen (tehát szegényebb régiókban) élő gyermekek nagyobb arányban szedtek ADHD-gyógyszert, mint a nyugaton élő gyermekek.

Az egyéb viselkedés-terápiás kezelések, például a mentális egészségügyi tanácsadás igénybe vételének gyakorisága is a fentiekhez hasonló földrajzi és szocio-demográfiai mintázatot követett.

Az eredményeket tovább elemezve a szerzők kijelentik: „A kezelési mintákban bekövetkező eltolódásokat befolyásolhatják az ADHD-diagnózisban részesülők demográfiai megoszlásának változásai is. Bizonyítékaink vannak például arra, hogy az ADHD diagnózisában a nemek közötti különbség jelentős csökkenést mutat: az ADHD-val diagnosztizált fiúk és lányok aránya 2012-ben még 3,2:1 volt, a közelmúltban már csak 2:1, de a mostani eredmények tükrében már látszik, hogy az ADHD a lányok körében is egyre gyakoribbá válik.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Approximately one in nine U.S. children diagnosed with ADHD: New study highlights growing public health concern

ADHD Prevalence Among U.S. Children and Adolescents in 2022: Diagnosis, Severity, Co-Occurring Disorders, and Treatment

Velő Szabina, DOKTORI (PHD) DISSZERTÁCIÓ: Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar: pszichopatológia, életminőség, multimodális terápia (ELTE, PPK, Pszichológiai Doktori Iskola 2023)

Irodalmi hivatkozás:

ADHD Prevalence Among U.S. Children and Adolescents in 2022: Diagnosis, Severity, Co-Occurring Disorders, and Treatment, Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology (2024). DOI: 10.1080/15374416.2024.2335625. www.tandfonline

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.