hirdetés

Diagnosztizálható-e az ADHD 6 éves kor előtt?

Egy most közzétett beszámoló szerint a figyelemhiány-hiperaktivitás betegségre (ADHD) az esetek egyharmadában 6 éves kor előtt derül fény az Egyesült Államokban.

hirdetés

A figyelemhiány-hiperaktivitás betegség (ADHD, attention-deficit hyperactivity disorder) gyakori jelenség az Egyesült Államokban, mely a szülői beszámolók szerint az iskoláskorú gyermekek 11 százalékát, 6,4 millió gyermeket érinti. Ez a szám az elmúlt években folyamatos emelkedést mutat: 2003−2004 és 2011­2012 között 42 százalékos emelkedést regisztráltak.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a 2014-es NS-DATA (National Survey of the Diagnosis and Treatment of ADHD and Tourette Syndrome) adatait használta fel. Ebben a felmérésben olyan gyermekek szüleitől gyűjtöttek információkat, akiknél korábban ADHD-t vagy Tourette-szindrómát diagnosztizáltak. A szülőknek különböző kérdéseket tettek fel a betegség diagnózisán túl azzal kapcsolatosan is, hogy kitől származik a diagnózisra vonatkozó adat, illetve ki volt az a személy, akiben először aggodalmat ébresztett a gyermek viselkedése.

Az amerikai gyermekgyógyász szakmai kollégium (AAP, American Academy of Pediatrics) állásfoglalása szerint a diagnózis alapját képező információkat széles körből kell összegyűjteni, például szülőktől, pedagógusoktól, valamint a gyerek gondozásában részt vevő más felnőttektől. A felmérés készítői azt találták, hogy az a személy, akiben először aggályok merülnek fel a gyermek viselkedésére vonatkozóan, gyakran a családtagok köréből derül ki, ugyanakkor az, aki először megfogalmazza ezeket az aggodalmakat, az esetek egyharmadában a gyermek iskolájában vagy más gyermekintézményben dolgozó felnőtt. Csaknem minden esetre igaz, hogy már egészségügyi dolgozó is konzultált a szülőkkel a gyermek magatartásproblémáiról, és a diagnosztikai folyamatban 10-ből 8 esetben (81,9%) egy olyan felnőtt is részt vesz, aki nem tagja a családnak. A kórismét az esetek körülbelül felében a háziorvos – tipikusan gyermekgyógyász – állítja fel, míg más esetekben részt vesz benne pszichológus, pszichiáter és neurológus is.

Érdekes különbséget figyeltek meg akkor, amikor a diagnóziskor fennálló életkor függvényében elemezték az ADHD-t elsőként diagnosztizáló egészségügyi dolgozó személyét. Azt találták, hogy 6 éves kor alatt nagyobb az esély arra, hogy a diagnózist pszichiáter állítja fel, mint 6 éves kor felett. Fennáll a veszély, hogy korai életkorban felállított diagnózis nem az összes rendelkezésre álló információ figyelembe vételével történik. A szerzők megfigyelései szerint 6 éves kor alatt kevés validált diagnosztikai eszköz áll rendelkezésre a kórisme alátámasztására.

A felmérés ugyanakkor azt is megmutatta, hogy az orvosok az esetek többségében lehetőség szerint standardizált diagnosztikai módszereket alkalmaznak. Minden 10 ADHD-gyermek közül 9-nél magatartási pontskálák alapján mérik fel a gyermekek állapotát. „Az esetek számában megfigyelhető emelkedés ellenére azt találtuk, hogy az orvosok standard magatartási pontskálákat használnak és a diagnózisba beépítik a családon kívüli felnőttektől származó információkat is – mondja a közlemény első szerzője, dr. Susanna Visser. − Ez valóban bizonyosságot adhat számunkra arra, hogy az orvosok tartják magukat a javasolt diagnosztikai gyakorlathoz.”

Bár a számok szerint az esetek 81,9 százalékában olyan felnőtt is részt vesz a diagnózis felállításában, aki nem tagja a családnak, úgy tűnik, hogy minden ötödik esetben úgy születik meg a diagnózis, hogy csak a családtagoktól származó információk esnek latba. Ez arra figyelmeztet, hogy még mindig van mit tennünk az ADHD diagnózisának pontosításában. „A becslések azt jelzik, hogy az ADHD-t kórisméző orvosok főként két javasolt gyakorlatot követnek: egyrészt magatartási pontskálákat használnak, másrészt olyan felnőttektől gyűjtenek feedback adatokat, akik nem családtagok.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.