hirdetés

Testmozgás a 2-es típusú cukorbetegség prevenciójában

A reggeli és a délutáni testmozgás a hatékony a 2-es típusú cukorbetegség prevenciójában, de az esti testmozgás és a prevenció között nem találtak ilyen összefüggést.

hirdetés

A Diabetologia folyóiratban szeptember 20-án jelent meg a Harvard University kutatóinak tanulmánya, amelyben nagy populáción vizsgálták a testmozgás napi eloszlása, intenzitása, következetessége és a 2-es típusú cukorbetegséggel szembeni protektív hatás összefüggését. Fő megállapításuk, hogy a reggeli és délutáni testmozgás esetében lineáris összefüggés mutatható ki az aktivitás és a preventív hatás mértéke között, ám az esti testmozgás esetében nem találtak ilyen asszociációt.

A kutatók a UK Biobank adatbázisból több, mint 95 ezer személy adatait vizsgálták (átlagéletkor: 62 év), akik legalább egy héten keresztül a fizikai aktivitást mérő, csuklón hordozható akcelerométert, gyorsulásmérőt viseltek. A cikk szerzői a gyorsulásmérő adatait úgynevezett MET értékké alakították át (MET; metabolic equivalent of task, azaz az aktivitás metabolikus egyenértéke), így a teljes fizikai aktivitás MET-óráinak összegéből számolták ki, hogy ki mennyit és mikor mozgott. A MET-órás fizikai aktivitás az egyén által a nap folyamán végzett és a gyorsulásmérővel mért minden típusú tevékenységet magában foglalt, beleértve a házimunkát, a gyaloglást és az erőteljes tevékenységet. A szerzők három időintervallumra osztva mérték a résztvevők által teljesített MET-órákat: 06:00-12:00 óra (reggel); 12:00-18:00 óra (délután); és 18:00-24:00 óra (este) felosztásban. A szerzők azt is meghatározták, hogy a résztvevők mennyire konzisztensen végeznek testmozgást: a fizikai aktivitás konzisztenciáját úgy számszerűsítették, hogy elemezték az egyes személyek aktivitásának a saját személyes átlaguktól való eltérését. A kisebb eltéréssel rendelkezők számítottak következetesebben edzőnek. A szerzők a mozgás intenzitását is figyelembe vették: mérték a mérsékelt és az erőteljes fizikai aktivitás összefüggését is a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási gyakoriságával.

A szerzők a fizikai aktivitással kapcsolatban egyértelműen kimutatható protektív összefüggéseket figyeltek meg: a MET minden egyes 1 egységnyi növekedése a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának 10%-os csökkenésével járt reggel végzett edzés, illetve 9%-os csökkenésével délutáni mozgás esetén. Az esti aktivitás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között azonban nem volt statisztikailag szignifikáns összefüggés. A reggeli és a délutáni fizikai aktivitással való kapcsolat nagyrészt lineáris volt, ami azt jelenti, hogy azoknál az embereknél, akik több MET-órát teljesítettek, sokkal kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kevesebbet.

A szerzők úgy vélték, hogy az életmódbeli tényezők, például az alvás mennyisége és a táplálkozás befolyásolják a reggel, délután és este végzett fizikai aktivitás mennyiségét, és így az aktivitás szerepét a cukorbetegség kockázatában. Amikor ezeket a faktorokat is figyelembe vették az elemzésben, azt figyelték meg, hogy az életmódtényezőkre való korrekció során a MET-órák és a különböző napszakok közötti összefüggések még pontosabbá váltak.

A MET-értékkel mért fizikai aktivitás következetessége (tehát az, hogy valaki minden nap edz-e, vagy csak a hét egyes napjain) nem volt összefüggésben a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben védő hatással, az intenzitás viszont igen, tehát a jobb prevenció érdekében érdemes nagyobb intenzitású edzéseket is beiktatni az edzésprogramba.

A korábbi tanulmányokkal ellentétben a szerzők kiemelik, kutatásuk egyik erőssége, hogy a MET-órák használata objektív aktivitásmérésként szolgált, mivel így az összes napi aktivitás figyelembe tudták venni. Eredményeik statisztikailag szignifikánsak voltak az egyéb életmódváltozók, köztük az alvás, az étrend, illetve a szociális faktorok, azaz az iskolázottsági szint és a jövedelem figyelembe vétele után is.

A szerzők következtetései szerint a teljes fizikai aktivitás mértéke és annak intenzitása fontos tényező lehet a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának befolyásolásában, de a következetesség kevésbé számít. Az edzés napon belüli időzítése viszont meghatározó szerepet játszhat a cukorbetegség kockázatának mérséklésében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study shows morning and afternoon slightly better than evening physical activity for diabetes prevention

Association between timing and consistency of physical activity and type 2 diabetes: a cohort study on participants of the UK Biobank

Irodalmi hivatkozás:

Caiwei Tian et al, Association between timing and consistency of physical activity and type 2 diabetes: a cohort study on participants of the UK Biobank, Diabetologia (2023). DOI: 10.1007/s00125-023-06001-7

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.