hirdetés

Testedzés és GERD

A testedzés és sportolás a háttérben húzódó összetett mechanizmusok miatt igen változatos hatással vannak a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) tüneteinek megjelenésére.

hirdetés

Frank Zerbib, a Bordeaux-i Egyetemi Kórház gasztroenterológiai osztályának vezetője részletezte a problémát az idén megrendezett francia nyelvű hepato-gasztroenterológiai és emésztési onkológiai konferencia keretében Párizsban.

Az „erőteljes”, elsősorban sportolás során kifejtett testmozgás káros hatással van a GERD-re. A sportolók körülbelül 60%-a számolt be a hasi nyomás növekedéséhez kapcsolódó GERD-tünetekről. A terhelés által kiváltott GERD hátterében a hasi nyomás növekedésén túl más patofiziológiai tényezők is szerepet játszhatnak, nevezetesen az alsó nyelőcső-záróizom (LES) nyomásának és a nyelőcső motilitásának csökkenése, továbbá a LES és a rekeszizom közötti disszociációs fázis - amikoris a legtöbb GERD epizód jelentkezik. A szerzők szerint "úgy tűnik, hogy a sporttal kapcsolatos testmozgás viszonylag káros hatással van a gastroesophageal junctióra és a GERD-ellenes mechanizmusokra". A metaanalízisek során azonban az derült ki, hogy a helyzet sokkal kevésbé egyértelmű, ha nem sporttal kapcsolatos testmozgásról van szó."

Egy 100 olyan beteg vizsgálatából származó vizsgálat során, melyben a fizikai aktivitási szintjét a Nemzetközi Fizikai Aktivitás Kérdőív segítségével értékelték, és az anyagcsere sebességét egy hét alatti teljesítmény percekben (MET§perc/hét) fejezték ki, a testmozgás nem befolyásolja jelentősen a GERD tüneteit vagy a pH-monitorozás során tapasztalt jellemzőket (esetükben a nyelőcső pH-ellenőrzésével igazolták a GERD-et).

Ezt az International Physical Activity Questionnaire-t használják a legtöbb olyan tanulmányhoz, amely a testmozgás hatásait értékeli, és a betegeket három csoportba (alacsony, közepes vagy magas) osztja fel a testmozgás szintje alapján. A kérőív figyelembe veszi az edzés időtartamát, de sem az mozgás típusára (sport, szabadidős stb.) sem intenzitására nincs tekintettel, ezt a kulcsfontosságú módszertani kérdést mindenképp figyelembe kell venni a metaanalízisek eredményeinek elemzése során. A kutatók metaanalízisében 78 000 beteg vett részt, akik közül 10 000-nél jelentkeztek GERD tünetei. Az eredmények alapján a testmozgás körülbelül egyharmadával csökkenti a GERD kockázatát a BMI-hez való igazítás után. A kórélettani bizonyítékok egyértelműen igazolják, hogy a magas BMI növeli a gastrooesophagealis nyomásgradiens és a LES és a rekeszizom közötti a disszociációt, akár átmenetileg, akár tartósan, mint a hiatus hernia esetében. A hasi elhízás növeli a gastroesophageal junctióra nehezedő nyomást, és a GERD és szövődmények kockázatának két-háromszoros növekedését eredményezi.

A GERD szövődményeivel, a Barrett-esophagussal vagy az adenokarcinómával kapcsolatos adatok jóval kisebb mennyiségben állak rendelkezésre és kevésbé megbízhatóak, többnyire negatív eset-kontroll-vizsgálatokból származnak. A nem sporttal kapcsolatos testmozgás és a Barrett-nyelőcső kialakulásával foglalkozó két tanulmány közül az egyik nem számolt be összefüggésről (esélyhányados, 1,19; 95% CI, 0,82-1,73).

A szerző következtetése szerint az erőteljesnek tartott (sporttal kapcsolatos) testmozgás hozzájárul a GERD kialakulásához azáltal, hogy megváltoztatja az antireflux gátat (LES/rekeszizom disszociáció), és növeli a esophageal junctióra gyakorolt nyomást (hasi nyomás). Az általános populációban a rendszeres testmozgás valószínűleg csökkenti a kóros GERD kockázatát. A GERD szövődményeivel  kapcsolatos adatok nem túl robusztusak, főleg azért, mert a vizsgálatok több, a testmozgással kapcsolatos (egészséges életmód) tényezőt figyelmen kívül hagytak.

A számos zavaró tényező miatt azonban nehéz véleményt nyilvánítani, hisz sok olyan befolyásoló faktor van, amelyekkel a tanulmányok ritkán foglalkoznak. Bár a vizsgálatok mindig tartalmazzák az életkort, a nemet vagy a BMI-t, az egészséges életmóddal kapcsolatos, a testmozgáshoz akár közvetlenül, akár közvetve kapcsolódó paraméterek nagy része soha nem kerül említésre. Például a magas kalóriatartalmú vagy magas zsírtartalmú étrend és az alkoholfogyasztás köztudottan növeli a GERD előfordulását.

Viszonylag biztosan kijelenthető, hogy a testmozgás bizonyított patofiziológiája révén hozzájárul a GERD kialakulásához. Az általános populációban azonban a testmozgás valószínűleg csökkenti a GERD kockázatát, de nincs befolyással a GERD szövődményeire.

§(A feladat anyagcsere-egyenértéke (MET) annak objektív mérőszáma, hogy egy személy testtömegéhez viszonyítva milyen arányban fogyaszt energiát bizonyos fizikai tevékenység végzése közben egy megegyezés szerint 3,5 ml oxigén/kg/perc referenciaértékhez viszonyítva, ami nagyjából megegyezik a nyugodt ülés során elhasznált energiával.)

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.