hirdetés

Intermittáló koplalás és edzés a zsírmáj kezelésére

Az időszakos koplalás testmozgással kombinálva hatékonyabb volt a nem alkoholos zsírmájbetegségre (NAFLD), mint az aerob edzés önmagában.

hirdetés

A Cell Metabolism folyóiratban a közelmúltban megjelent tanulmány szerint az elhízott emberek körülbelül kétharmada szenved nem alkoholos zsírmájbetegségre (NAFLD), ami szorosan összefügg az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. Bár a tiazolidindionok, például a pioglitazon eredményesen csökkentik a máj steatosist, testtömegnövelő hatásuk miatt csak óvatossággal alkalmazhatóak.

Mivel egyelőre a máj steatosisának megoldását csupán az életmódbeli beavatkozásoktól remélhetjük, egyre nagyobb figyelem irányul ezen lehetőségekre. Korábbi vizsgálatok szerint az intermittáló koplalás bizonyos mértékű hatékonyságot mutatott NAFLD-ben, de az ezt igazoló vizsgálatok nem mérték az intrahepatikus triglicerid (IHTG)-tartalom változásait, és nem tartalmaztak gyakorlati beavatkozást.

Dr. Mark Ezpeleta (Colorado Egyetem Anschutz Medical Campus) és munkatársai 80 elhízással és NAFLD-vel küzdő felnőttet soroltak be random módon négy csoportba: 1. Intermittáló koplalás (a koplaló napon 17:00 és 20:00 között 600 kcal-os vacsora után már nem étkezhettek, de a másnapi ételfogyasztás már nem volt korlátozva); 2. Testmozgást végzők (heti 5 alkalommal 60 perces, közepes intenzitású aerob edzés); 3. Böjtölés edzéssel kiegészítve; 4. Kontroll csoport (beavatkozás nélkül). A résztvevők életkora 23-65 év (átlagéletkor 44 év), és 81%-uk nő volt, 50 5-uk spanyolajkú, a többi fekete (30%), fehér (11%) vagy ázsiai (9%) volt. Átlagos súlyuk 99 kg, átlagos testtömeg-indexük 36 kg/m2 volt. A lemorzsolódás aránya minimális volt a kombinációs (3.) csoportban (0%) és a koplaló (1.) csoportban (5%), és közepesen magas a testmozgást végzők (2.) között (25%). A vizsgálat 3 hónapon át tartott.

Az elsődleges kimenetel az intrahepatikus triglicerid (IHTG) tartalom változása volt a kiindulási értéktől a vizsgálat végéig, protonsűrűség zsírfrakcióját a májban mágneses rezonancia képalkotással mérték. Az IHTG-tartalom szignifikánsan nagyobb mértékben csökkent a kombinációs csoportban (–5,48%), mint azoknál, akik csak edzettek (–1,30%; P = 0,02) vagy mint a kontrollcsoportban (–0,17%; P <,01), és szintén nagyobb mértékben csökkent, mint a kizárólag koplaló csoportban, de ez a különbség nem volt szignifikáns (–2,25%; P = 0,05). A sovány testtömeg, az aszpartát-transzamináz (AST), a HbA1c, a vérnyomás, a plazma lipidek szintje, a májfibrózis pontszám és a hepatokinek (fetuin-A, FGF-21 és szelenoprotein P) nem különböztek a csoportok között.

Bár a kombinált beavatkozás a NAFLD paraméterek javulását eredményezte, az IHTG és az ALT nem érte el a normál tartományt. Az is valószínű, hogy a résztvevők NAFLD-je korai stádiumú volt (a kiindulási IHTG 16% és 18% között volt, enyhe steatosis esetén ez az érték 5% és 33% között van), és valószínűleg erősen motiváltak voltak (ezt az alacsony lemorzsolódási arány jelzi), így az eredmények nem általánosíthatóak.

Forrás:

Ezpeleta M, Gabel K, Cienfuegos S et al: Effect of alternate day fasting combined with aerobic exercise on non-alcoholic fatty liver disease: A randomized controlled trial. Cell Metab. 2023;35:56-70.e3. DOI:https://doi.org/10.1016/j.cmet.2022.12.001

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.