hirdetés

Alacsony kalóriabevitel és koplalás

Az intermittáló koplalás és az alacsony kalória tartalmú étrend lehet rövid távon a legjobb fogyókúra.

hirdetés

Egy kis esetszámú, és mindössze 8 hétig tartó randomizált vizsgálat szerint a túlsúlyos nők alacsony kalória-tartalmú diétán és heti 3 napos koplalással veszítették a legtöbb súlyt.

A PREFER vizsgálat (Effects of Periodic Fasting Versus Daily Energy Restriction on Metabolic Health) részletei és eredményei az Obesity c. lap 2019. januári számában jelentek meg online. A vizsgálatban 90 középkorú, túlsúlyos vagy obes hölgy vett részt, akiket négy csoportra randomizáltak: a kontroll csoport változatlanul táplálkozott, ez első csoport a szükséges 700%-ára csökkentette a kalória bevitelt, a második csoport minden második nap koplalt, de nem csökkentette a kalória bevitelt, míg a harmadik csoport a szükséges kalóriabevitelnek csak 70 %-át fogyasztotta és emellett minden második nap koplalt. Nem meglepő módon a harmadik csoport tagjai voltak a legsikeresebbek, ők 0,5-1,0 kg-ot fogytak hetente, és jobban alakultak kardiometabolikus markereik, mint a csupán kalória csökkentéssel, vagy koplaló napokkal fogyókúrázó társaiknál. Dr. Leonie Heilbronn, a tanulmány senior szerzője (University of Adelaide and South Australian Health and Medical Record Institute) elmondta, hogy „a vizsgálat újabb adatokkal szolgált arról, hogy az intermittáló koplalás – legalábbis rövid távon – jobb eredményekkel jár az egészség és a fogyás szempontjából, mint a naponta, folyamatosan végzett diétás megvonás. Dr. Dorothy D. Sears-t (University of California, San Diego), aki társszerzőként jegyezte azt az átfogó közleményt, amiben már 2017-ben leírták az intermittáló koplalás metabolikus hatásait, megjegyezte, hogy „ez a tanulmány ismételten igazolta az intermittáló koplalás előnyeit, ugyanakkor kis esetszámú és rövid ideig tartó volt és nem eléggé bizonyító erejű”.  

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News

2. Obesity

3Annual Review of Nutrition

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.