hirdetés

A hétvégi testmozgás előnyei

A napi rendszeres testmozgáshoz hasonló jótékony hatást eredményezett a hétvégi sportolás az inaktivitáshoz képest.

hirdetés

A JAMA folyóiratban július 18-án jelent meg az a Massachusetts General Hospital vizsgálatának eredményeit taglaló cikk, amelyben különböző testmozgási időrendek egészségre gyakorolt hatásait hasonlították össze. A tanulmány fő megállapítása, hogy azok az embereknél, akik nem tudják megoldani, hogy hét közben csaknem minden nap sportoljanak, majdnem ugyanolyan pozitív élettani hatásokra számíthatnak, ha csak a hétvégi napokon tudnak sportolni. A jelenlegi iránymutatások szerint heti 150 perc közepes-intenzív fizikai aktivitás lenne kívánatos az általános egészségi állapot megőrzéséhez, hosszú távú biztosításához. A kutatók a mostani tanulmányban azt vizsgálták, hogy ennek az időbeni megoszlása milyen kedvező eredményekkel jár, ezért a UK Biobank adatbázisából majdnem 90 ezer olyan ember kórlapjának adatait elemezték, akik akcelerométeres vizsgálatokban vettek részt. A mintában szereplő résztvevőket a kutatók három csoportba osztották: inaktívak (a teljes minta 33,7%-a, ők heti 150 percnél kevesebbet mozogtak), aktív “hétvégi harcosok” (weekend warriors, 42,2%, legalább heti 150 perc, és ennek minimum a fele a hét 1-2 napján), valamint a rendszeres sportolók (24%, náluk a heti 150 perc a hét napjai között csaknem egyenletesen oszlott meg).

Az inaktívak szolgáltak a hétvégi harcosok és a rendszeres sportolók kontroll csoportjául. Az eredmények szerint az inaktívakkal szemben a szívinfarktus kockázata 27%-kal volt kevesebb a hétvégi harcosoknál és 35%-kal a rendszeres sportolóknál, ugyanezek az előnyök szívelégtelenség esetében 38% ill. 36%, pitvarfibrillációnál 22% ill. 19%, stroke esetében pedig 21% és 17% voltak, ami azt jelenti, hogy szignifikáns különbség nem jelentkezett a két aktív csoport között az egyes egészségügyi kockázatok csökkenésének mértékében.

Patrick T. Ellinor, a kutatás vezetője szerint “eredményeink azt sugallják, hogy a testmozgás még akkor is igen kedvező egészségügyi hatással jár, ha csak a hét egy-két napjára koncentrálódik, hiszen ekkor is jelentős kardiovaszkuláris rizikócsökkenés figyelhető meg.”

A kutatócsoport következő célja, hogy ugyanilyen összehasonlító elemzést végezzen nemcsak a szív-érrendszeri rizikótényezők, hanem egyéb betegségek tekintetében is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers find 'weekend warrior' physical activity provides similar heart-related benefits as more regular exercise

Accelerometer-Derived “Weekend Warrior” Physical Activity and Incident Cardiovascular Disease

Irodalmi hivatkozás:

Accelerometer-Derived "Weekend Warrior" Physical Activity and Incident Cardiovascular Disease, JAMA (2023). DOI: 10.1001/jama.2023.10875

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.