Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-10-22

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2020 október 12-15-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-04-30

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a myeloma multiplex kezelésére szolgáló Sarclisa készítményt.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-03

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2018 július 23-26-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte. 

#4
Hematológia Mozaik Hematológiai Mozaik 9. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Hematológia Mozaik
2018-01-22

Bevezetés
A myeloma multiplex kezelési lehetőségei jelentősen bővültek az elmúlt évtizedekben. Az újonnan felfedezett molekuláris célpontok megismerése hatékony myeloma-ellenes monoklonális antitest (mAb) kezelések elfogadásához vezetett.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-10-15

Az itt következő három közlemény egyike a vashiánnyal – ezzel a nép­betegség-szerűen gyakori állapottal, an­nak okaival és kezelésével – foglalkozik. A vastúlterhelés ugyanakkor ritkább, de semmiképpen sem nagyon ritka állapot, betegség, amely azonban eredményesen kezelhető, és a kialakuló szövődmények is megelőzhetők, ha a veleszületett kórképet, illetve a szerzett formákat időben felisme­rik. Mi lehet a közös pont a két kórfolyamat diagnosztikájában? Ez a szérumferritin vizsgálata. A ferritin akutfázis-fehérje, ezért mindig a C-reaktív proteinnel párhuzamo­san vizsgálandó, és normális CRP esetén a vasraktárakról teljes értékű felvilágosí­tást ad.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-05-23

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolta a feltételes törzskönyvi engedély megadását a felnőttek visszatérő és refrakter myeloma multiplex betegségének kezelését szolgáló Darzalex részére. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-12-19

A myeloma multiplex (MM) a B-limfociták időskorban nem ritka malignus betegsége. A kiújuló, progrediáló vagy refrakter MM új betegellátási elveit az illetékes német munkacsoport 2003 és 2013 között publikált kutatások alapján dolgozta ki. A 75 évesnél fiatalabb, jó általános állapotú betegeket általában nagy dózisú kemoterápiában és autológ őssejt-transzplantációban kell részesíteni. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-12-19

Az érett T/NK sejtes neopláziákat kután, extranodális, nodális és leukémiás alcsoportokba soroljuk. Az agresszív extranodális és nodális T-sejtes non-Hodgkin limfómákat perifériás T-sejtes limfóma (PTCL) néven foglaljuk össze. Speciális algoritmusok állnak rendelkezésre több PTCL-alcsoport kezelésére. Az újabb első vonalbeli terápiák közül folyamatban van a brentuximab venotib értékelése. Az allogén őssejt-transzplantáció recidívában is kuratív beavatkozás.

#9
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás
2012-09-13

Három egyidejűleg publikált multicentrikus, kettős vak, véletlen besorolásos vizsgálat bizonyította, hogy 75 éven aluli myeloma multiplexes betegek kis dózisú, lenalidomiddal történő fenntartó kezelése megduplázhatja a visszaesésig eltelt időt. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.