Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 238
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2020-01-13

A mostani megfigyelésekre alapozva nem könnyű egyértelmű ajánlásokat megfogalmazni arra nézve, hogy az alkoholbevitel csökkentése milyen szerepet kaphat a metabolikus szindróma (MetS) profilaxisában, ugyanis az alkoholfogyasztás eltérő módon befolyásolja a MetS egyes komponenseit.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2020-01-13

Egy egyébként egészséges, Katar­ban szolgáló 21 éves katona 2 hete fennálló hasi görcsök miatt kereste fel orvosát. 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-07

Duális EEG-vel kimutatható, hogy az anya és csecsemője agyi folyamatai jobban integrálódnak a pozitív emocionális állapotokban, amikor az anyának van erősebb befolyása a diádikus hálózatra; a csecsemő erősebb befolyással bír negatív érzelmek esetén.

#4
Magyar Onkológia 63. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-30

A kolorektális karcinómák rendkívül heterogén megjelenésű daganatok. Ez a heterogenitás már a műtéti preparátumok indítása során is megmutatkozik. Míg a medulláris karcinómák expanzív növekedési mintázatuk következtében a környező nem tumoros állománytól élesen elhatárolódnak, strómaszegénységük miatt inkább velős megjelenésűek, a mikroszatellita-instabilitásból adódó tumor-neoantigének tömege miatt környezetükben számos megnagyobbodott, reaktív nyirokcsomó található, addig a low-grade, strómabőségük miatt tömött, infiltratív növekedési mintázatú, mikroszatellitastabil típusú tumorok spikuláltak és változó méretű, sokszor kicsi, de szintén tömött nyirokcsomóáttétet tartalmazhatnak. E makroszkóposan és hisztológiailag is tetten érhető heterogenitás a tumor immunológiai, immunhisztokémiai és molekuláris jellegzetességeiben is megmutatkozik, s ezek a betegség prognózisát és kezelhetőségét is meghatározzák. Mivel az immunterápia újabb frontot nyitott a kolorektális karcinómák ellátásában, a patológiai leletnek jól kvantifikálható módon tükröznie kell a daganatos mikrokörnyezet – így a peritumorális limfoid infiltrátum, tumorinfiltráló limfociták és daganatstróma – jellegzetességeit annak érdekében, hogy megfelelő betegkiválasztással jó terápiás választ érhessünk el. Magy Onkol 63:192-195, 2019

#5
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

A mannózkötő lektin (MBL) a veleszületett immunrendszer mintázatfelismerő fehérjéje, amely a patogén mikrobák széles skálája elleni védekezésben játszik szerepet. Bár deficienciájának jelentősége vitatott, a szakemberek egyetértenek abban, hogy az egyébként egészséges gyermekeknél visszatérő fertőzéseket okozhat, és az immunszupprimált betegek állapotát tovább súlyosbíthatja.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-10-16

A humán szexualitás komplex folyamat, amelyre egyaránt hatással lehet­nek szomatikus, pszichés, párkapcsolati és kulturális tényezők. Ennek az áttekintő tanulmánynak a célja a szexuális zavarok kialakulásában szerepet játszó nem szomatikus faktorok bemutatása, a diagnosztika folyamatá­nak ismertetése, továbbá a valamennyi orvos által használható kezelési módszerek és a speciális pszichoterápiás kezelési lehetőségek áttekintése.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-09-12

Már a rövid ideig tartó éhezés is csökkenti a szervezet gyulladásos válaszát és javítja a krónikus gyulladásos betegek állapotát.

#8
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-08-16

A belek gázossága, a puffadás és böfögés egy sor kórállapot kísérője lehet, de leggyakrabban funkcionális gyomor-bél rendszeri eltérésekhez társul, melyek jellemzője a motilitás zavara és a viszcerális hiperszenzitivitás. Ki­merítő kivizsgálás nélkül is jól elkülöníthető egymástól a puffadás gyomor eredetű, bél eredetű és székrekedéssel kísért formája. E tünetek hátteré­ben leggyakrabban funkcionális dyspepsia, irritábilis bél szindróma vagy krónikus idiopathiás obstipatio húzódik meg. A funkcionális emésztőszer­vi panaszok kezelésének első lépése az empirikus terápia. Fény derülhet gluténnal és az ételek más összetevőivel szembeni nem coeliakiás érzé­kenységre, ám a szigorú kizárásos diéták rutinszerű alkalmazása mellett nem szól elég adat.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-06-28

A legtöbb kóros bőrelváltozást bőrbetegségek okozzák, ugyanakkor néha találkozhatunk nem primer bőrbetegségek bőrtüneteivel is. Némelyik ilyen tünet olyannyira jellegzetes, hogy lényegében diagnosztikai értékűnek tekinthető. Ez a cikk tíz ilyen, a mindennapi ellátás során előforduló bőrel­változással foglalkozik.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-06-26

Az FDA 2019. május 3-án engedélyezte a transztiretin-mediált amyloidosis (ATTR-CM) okozta cardiomyopathia kezelésére szolgáló Vyndaqel (tafamidisz-meglumin) és Vyndamax (tafamidisz) készítményeket.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.