Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 13
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Patológiai továbbképző
2021-07-30

Az összefoglaló tanulmány a Helicobacter pylori (HP-) fertőzést evolúciós látószögből mutatja be, és megkérdőjelezi a fertőzéssel kapcsolatos eddi­gi ismeretek, klinikai összefüggések egyetemességét. Felsorakoztatja az egyes populációkban látott eltérő epidemiológiai és klinikai lefolyással kapcsolatos ismereteket, és a HP-fertőzés lehetséges kedvező aspektusait is bemutatja. Olvashatunk a krónikus gyulladások daganatkeltő ha­tásairól, részleteiben a gastritis és a gyomorrák kapcsolatáról, valamint az intestinalis metaplasia klinikai összefüggéseiről is.

Histopathology, 2021. január

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-02-04

A 2017-es Nobel-díj paradigmaváltás irányába mutat, és az egészségnek egy fontos, eddig háttérbe szorult aspektusára hívja fel a figyelmet: az egészség megőrzésében sokkal fontosabb a természetes környezettel való kapcsolat, mint korábban gondoltuk. 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-09-25

Egy 18 éves megfigyelésen alapuló japán vizsgálat szerint a növényi eredetű fehérjék fogyasztása csökkenti a halálozás kockázatát.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-12-01

A sclerosis multiplex is felzárkózik azon betegségek sorába, amelyek kialakulásában fontos szerepet játszanak a bélbaktériumok. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-09-19

Kalóriaszámlálás nélkül is hatásos lehet a diéta, ha figyelünk az elfogyasztott szénhidrát/zsír/fehérje arányára.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-01-30

Az utóbbi években nagy népszerűségre tettek szert a szénhidrát tartalmú táplálékok minimalizált fogyasztását javasló étrendek, a hosszú és egészséges élethez viszont az újabb adatok szerint pont az ellenkezője segít hozzá.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-02-25

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ne kövessük a celebek diétás szokásait, ha azokat nem támasztják alá tudományos bizonyítékok – írja a Nutrition and Diabetes című lap arra hivatkozva, hogy a paleolit diéta akár testsúlygyarapodást is okozhat és fokozza az egészségi problémák előfordulásának esélyét.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-08-05

Lehetséges, hogy az életmódváltás, valamint egy zsírban gazdag, közel szénhidrátmentes diéta jelentős mértékben csökkenteni tudja a demencia kialakulásának kockázatát, illetve megállíthatja a leépülés folyamatát.  

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-03-06

A nagy fehérjetartalmú étrend a középkorúakban majdnem kétszeresére növeli a halálozás és négyszeresére a rákos halálozás valószínűségét. 65 éves kor felett viszont előnyös a mérsékelt fehérjefogyasztás. 

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-05-17

Az ateroszklerózis egy krónikus érfali gyulladás, amelyet különböző kórélettani folyamatok és megjelenési formák jellemeznek. A gyulladásos állapot fenntartásában és a plakkok rupturájában több tényező játszik szerepet, ezek között az infekció direkt és indirekt hatása régóta érdekfeszítő kérdéskör. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.