hirdetés

A különböző étrendek környezeti hatásai

A pescatárius, a vegetáriánus és vegán étrend követése nemcsak egészségügyi előnyökkel jár, hanem a környezetre is a legkisebb hatást gyakorolja.

hirdetés

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban március 1- jén közzé tett felmérés során a kutatók az egyesült államokbeli felnőttek étrendjének környezeti és egészségi hatásaira voltak kíváncsiak. Az országos reprezentatív felmérés keretében több mint 16 000 személy 1 napos étkezési szokásairól tájékozódtak.

A legjobbnak a pescatarian (halakat és a tenger gyümölcseit is fogyasztó vegetáriánus) táplálkozás mutatkozott, ezt követte a vegetáriánus és a vegán étrend. A mindenevő diéták, bár kevésbé egészségesek, általában kedvezőbb környezeti hatásúak voltak, mint a keto és paleo diéták. Mind a keto, mind a paleo diéta általában több állati eredetű élelmiszert és kevesebb növényi eredetűt tartalmaz, mint más népszerű diéták – és mindkettőt „a vérzsírokra gyakorolt ​​negatív hatásokkal, különösen az LDL-koleszterinszint növekedésével hozták összefüggésbe, ami aggodalomra ad okot e diéták hosszú távú egészségügyi következményeivel kapcsolatban”. 

A különböző étkezési szokások környezeti hatásainak elemzése azt mutatta, hogy a vegán étrendnek a legalacsonyabb szénlábnyoma, ezt követi a vegetáriánus és a pescatárius étrend. A mindenevő, a paleo és a keto diéta szénlábnyoma jóval nagyobb, a keto diétáé pedig több mint négyszer nagyobb, mint a vegán étrendé. Az éghajlatváltozás vitathatatlanul korunk egyik legsürgetőbb problémája, és sok ember hajlamos a szénlábnyom csökkentése érdekében növényi alapú étrendre átállni. Dr. Diego Rose (Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, New Orleans, Louisiana) és munkatársai eredményei alapján, ami csökkenti a lábnyomot az általában egészséges is.

Keelia O'Malley, Amelia Willits-Smith és Rose az amerikai felnőttek által fogyasztott népszerű étrendek szénlábnyomának és minőségének meghatározására a folyamatban lévő, országosan reprezentatív National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005–2010-es időszakából emeltek ki 24 órás táplálkozásra vonatkozó adatokat. A képzett kérdezőbiztosok által, validált eszközökkel és módon gyűjtött és rögzített adatokat összevették az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának élelmiszerminták egyenértékűségét tartalmazó adatbázisával, és a résztvevőket ennek alapján hat egymást kizáró kategóriába sorolták: vegán, vegetáriánus, pescatarian, keto, paleo, mindenevő (ebbe a kategóriába soroltak mindenkit, aki nem illett bele az előző kategóriák egyikébe sem).

A diéták környezeti hatását ezután úgy számították ki, hogy több mint 300 áru megállapított üvegházhatású gázkibocsátását (GHGE) összevették a NHANES-en szereplő élelmiszerekkel, majd minden egyes egyénre vonatkozóan összegezték, hogy meghatározzák az 1 napos étrend szénlábnyomát. Az étrendek minőségét az egészséges táplálkozási index és az alternatív egészséges táplálkozási index 2010-es verziói alapján becsülték meg, amelyekben az élelmiszer-összetevőket az egészségre gyakorolt ​​hatásuk alapján pontozzák.

Összességében 16 412 személyt vontak be az elemzésbe, akiknek 52,1%-a nő volt. A legtöbben, a válaszadók 83,6%-a mindenféle ételt fogyasztott, ezt követte a vegetáriánus (7,5%), a pescatárius (4,7%), a vegán (0,7%), a keto (0,4%) és a paleo étrend (0,3%). A legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás a vegán étrend fogyasztása eredményezi, átlagosan 0,69 kg szén-dioxid-egyenérték 1000 kcal-ra vonatkoztatva, ezt követte a vegetáriánus étrend (1,16 kg szén-dioxid-egyenérték 1000 kcal-ra) és a pescatárius étrend (1,66 kg szén-dioxid). dioxid egyenérték 1000 kcal-ra). A legnagyobb szénlábnyomot a mindenevő (2,23 kg szén-dioxid egyenérték 1000 kcal), a paleo (2,62 kg szén-dioxid egyenérték 1000 kcal) és a keto diétánál (2,91 kg szén-dioxid egyenérték 1000 kcal-ra) figyelték meg.

Az étrend minőségét tekintve mindkét étkezési index pontszáma alapján a pescatárius étrend volt a legjobb, ezt követte a vegetáriánus, majd a vegán étrend. A három legalacsonyabb pontszám sorrendje a használt indextől függött, vagy a keto vagy a paleo diétát ítélték a legrosszabb minőségűnek. A mindenevők elemzése azt sugallta, hogy azok, akik a DASH vagy mediterrán diéta szerint étkeztek, azok étrendjének minősége jobb és környezeti hatása jobb volt, mint akik e csoporton belül máshogy táplálkoztak.

A kutatók elismerik, hogy az 1 napos diéták használata alapján igen korlátozott erdemények nyerhetőek, továbbá azt is, hogy bármit is evett az egyén ezalatt a 24 órában, az nem feltétlenül felel meg a szokásos napi étrendjének.

A tanulmányt a Wellcome Trust támogatta.

Forrás:

O’Malley K, Willits-Smith A, Rose D. Popular diets as selected by adults in the United States show wide variation in carbon footprints and diet quality Am J Clin Nutr 1 March, 2023 https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.01.009

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.