hirdetés

Új lehetőség az agyi áttétet adó melanóma kezelésére

A Saint Louis University (SLU) szakemberei új terápiát fejlesztettek ki az agyi metasztázissal kísér melanóma eseteiben, melytől a betegek életkilátásainak javulása remélhető.

hirdetés

Retrospektív vizsgálatukban a SLU kutatói nagy dózisú interleukin-2-vel (HD IL-2) kezeltek agyi áttétet adó melanómában szenvedő betegeket, mely a szervezet saját immunvédekezésének erősítése révén elpusztította a ráksejteket. Az egyelőre 8 betegnél alkalmazott kísérleti kezelésre vonatkozó adatokat nemrégiben hozták nyilvánosságra a Chemotherapy Research and Practice című lapban.

John Richart, a SLU belgyógyász docense vezette a vizsgálatot, aki elsőként alkalmazta a betegség kezelésére a HD IL-2-t 1999-ben: „A hagyományos szemlélet szerint az agyi metasztázissal kísért melanómát nem tekintik a HD IL-2 javallatának, mivel a kezelést értelmetlennek tekintik. Vizsgálatunk azt mutatta, hogy e klinikai szituáció sem zárja ki szükségképpen a betegeket a HD IL-2 lehetőségéből, mely valójában javíthatja az életkilátásokat.”

A bőrrák legveszélyesebb formájának számító melanoma malignum az esetek egy részében az agyba ad metasztázisokat, és az így kialakult több gócú betegség megnehezíti az állapot kezelését. A CDC adatai szerint a melanóma az Egyesült Államokban a harmadik leggyakoribb az agyi áttétet adó tumorok sorában. A mostani vizsgálat vezetője szerint az agyi metasztázisokkal kísért melanoma teljes túlélése mindössze 4 hónap körül van, miközben a mostani vizsgálatban mediánértékben 8,7 hónapos túlélést sikerült elérni.

A kezelés során a betegek intravénásan kapták a szert, mely természetes úton serkenti az immunrendszer arra, hogy felismerje és elpusztítsa a melanómasejteket. A kezelés időtartama 6 nap volt, mely alatt a betegeket kórházi körülmények között szorosan megfigyelték. Négy ilyen hatnapos kórházi felvételre volt szükség a teljes terápiás ciklushoz.

A HD IL-2-kezelés kritériuma volt, hogy a beteg általános állapota és agyi funkciói megfelelőek legyenek. Kizárási kritérium volt a gyorsan növekvő elváltozás, illetve a tüneteket okozó agyi lézió. Korábban ilyen klinikai szituációban a melanómás betegeket nem tartották alkalmasnak a kezelésre, mivel az orvosok attól tartottak, hogy a kezelés kapcsán életveszélyes agyödéma , neurotoxicitás vagy az idegrendszer irreverzibilis károsodása léphet fel.

„Mostani áttekintésünkben nem tapasztaltunk a kezeléssel összefüggő mortalitást. Eredményeink azt jelzik, hogy a HD IL-2 egy alternatíva lehet az agyi áttétet adó melanómák terápiájában” – mondja Melinda Chu, a SLU elsőéves dermatológus rezidense, a közlemény első szerzője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.