hirdetés

A malignus melanóma új TNM-klasszifikációja (AJCC, 2009) és az őrszemnyirokcsomó-biopszia patológiai jelentősége

Az AJCC által 2009-ben kidolgozott TNM stádiumbeosztás néhány új faktorral bővült a malignus melanóma patológiai „microstaging”-jét illetően. Kiemeli, de teljes terjedelmében nem reprezentálja a vertikális növekedési fázis jelentőségét ezekben a daganatokban. Igényt támaszt az őrszemnyirokcsomók eddiginél részletesebb szövettani vizsgálatára, hiszen izolált tumorsejtek jelenléte is előrehaladottabb stádiumot jelent az új klasszifikáció szerint.Magyar Onkológia 57:68–72, 2013

Kulcsszavak: melanóma, TNM, őrszemnyirokcsomó

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Plótár Vanda
a szerző cikkei

Liszkay Gabriella
a szerző cikkei

Ladányi Andrea
a szerző cikkei

Tóth Erika
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.