Vastagbélrák: szűrés és megelőzés

Thad Wilkins, MD, Peter R. Reynolds, MD - Dr. Fuszek Péter kommentárjával

A vastagbélrák gyakorisága csökkenthető az 50 évesnél idősebb, átlagos kockázatú személyek tömeges szűrésével. A szűrésre legalkalmasabb módszerek az okkult vérzés kimutatása a székletből és a flexibilis szigmoidoszkópia. Nem igazolódott, hogy a kolonoszkópia csökkentené a vastagbélrák mortalitását, de ez adja a legpontosabb eredményt. A kettős kontrasztos vastagbélfeltöltés eredményességét csak kevés adat támasztja alá. Ígéretesnek látszik a CT-kolonográfia, a székletből végzett DNS-vizsgálat és a videokapszulás endoszkópia. A rutinszerű szűrést 75 éves korig kell folytatni. A rostoknak és az antioxidánsoknak nincs szerepük a vastagbélrák elsődleges prevenciójában. Az acetil-szalicilsav, a nem szteroid gyulladáscsökkentők és a ciklooxigenáz-2 enzim gátlószerei csökkentik a vastagbélrák és az adenomatózus polipok kockázatát, de mellékhatásaik miatt csak korlátozottan alkalmazhatók. Számos adat szerint kapcsolat van az elhízás és a vastagbélrák között. Egyelőre kérdéses, hogy a zsír és a vörös húsok fogyasztásának csökkentése, illetve kalcium, D-vitamin és sztatinok fogyasztása javasolható-e elsődleges prevenciója céljából.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Thad Wilkins, MD
a szerző cikkei

Peter R. Reynolds, MD
a szerző cikkei

Dr. Fuszek Péter, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.